Protokoll fra Programråd i sosiologi

6. april, kl. 10.15 - 11.30, Harriet Holters hus, møterom 221

Til stede: Anniken Hagelund (undervisningsleder), Mette Andersson, Inger Furseth, Nicolai Topstad Borgen, Marianne Nordli Hansen, Anna Schytte Sigaard,(studentrepresentant BA), Adrian F. Rogne (studentrepresentant MA), Torbjørn Skardhamar (emneansvarlig SOS1000/SOS1001), Cathrine Holst (emneansvarlig SOS1000/SOS1001 og SOS2001), Hilde Omberg (studiekonsulent BA), Bethina Strandberg-Jensen (studiekonsulent MA og programrådssekretær)

Ikke til stede: Eivind Grip Fjær, Lars Mjøset (SOS2603), Anne Krogstad (SOS2500), Arvid Fennefoss (SOS4001), Carl Christian Abrahamsson (SVMET1010), Sylvi Endresen (SOSGEO2201)

SAK 1
Saksnr. 12/16

Godkjenning av saksliste og referat fra møtet 2. mars, eventuelle spørsmål om inhabilitet i saker som skal behandles.

Vedtaksforslag:
Programrådet godkjenner saksliste og referat.

Saksdokumenter:

Referat fra møtet 2. mars

Vedtak:

Programrådet godkjente saksliste og referat.

 

 

SAK 2
Saksnr. 13/16

Vedtakssak

Pensum høsten 2016

 

For følgende emner ble forslag til pensum og emnebeskrivelser vedtatt uten innvendinger eller kommentarer fra programrådet:

  • SOSGEO2201 Makt, identiteter og medvirkning i arbeidslivet

Emneansvarlig: Sylvi Endresen

Sakspapirer:

Emnebeskrivelse (ingen endringer)

Pensum

 

  • SOS2500 Kulturanalyse, diskurs og semiotikk

Emneansvarlig: Anne Krogstad

Sakspapirer:

Emnebeskrivelse (ingen endringer)

Pensum (ingen endringer)

 

 

Følgende pensum og emnebeskrivelser ble vedtatt, men med innspill/kommentarer fra programrådet:

 

  • SOS1000 Innføring i sosiologi / SOS1001 Introduksjon til sosiologi

Emneansvarlig: Cathrine Holst og Torbjørn Skardhamar

Sakspapirer:

Emnebeskrivelse (SOS1000)

Emnebeskrivelse (SOS1001)

Pensum (SOS1000, tematisk inndelt pensum)

Pensum (SOS1001)

Innspill: Emnebeskrivelsen og pensumlisten ble vedtatt, men pensum bør inndeles i tematiske bolker i pensumlisten. Uten tematisk inndeling av pensum kan pensum fremstå som fragmentert for studentene. Emneansvarlig har nå gjort en tematisk inndeling av pensum på SOS1000. Det vil ikke bli gjort en tematisk inndeling av pensum på SOS1001. Studentrepresentantene stilte spørsmål om hvorvidt tidligere arbeid med å finne alternative innføringsbøker, f.eks. Giddens, vil følges opp fremover. Dette er noe de emneansvarlige planlegger for neste år.

 

  • SVMET1010 Kvalitativ metode

Emneansvarlig: Carl Christian Abrahamsson

Sakspapirer:

Emnebeskrivelse (ingen endringer)

Pensum (ingen endringer)

Innspill: Studentrepresentantene ønsker flere pensumbidrag om intervjuer. Emneansvarlig har meldt tilbake til programrådsekretæren at han ikke kommer til å gjøre endringer i pensum høsten 2016. Pensum forblir derfor uendret.

 

  • SOS2001 Moderne sosiologisk teori - bytter navn til "Moderne sosialteori"

Emnet går fra å være et obligatorisk emne til valgfritt spesialiseringsemne fra og med høsten 2016 (vedtatt 18.11.2015, sak 5/saksnr. 37/15)

Emneansvarlig: Cathrine Holst

Sakspapirer:

Emnebeskrivelse og pensum (oppdatert)

Emnebeskrivelse og pensumliste (oppdatert, i tematisk inndeling - til publisering på emnesiden)

Innspill: Pensumlisten bør inndeles i tematiske bolker. Emneansvarlig har nå gjort dette.

Emneansvarlige på SOS1003S og SOS2001 ble enige om at de bør snakke sammen om pensum (bl.a. pensumbidrag av Luhman og Habermas) for de to emnene til programrådsmøtet i oktober som omhandler pensum for våren 2017. 

Studentrepresentantene synes det er problematisk at Merton går ut av pensum på både bachelor- (SOS2001) og masternivå (SOS4001), og at forskningstradisjonen analytisk sosiologi i mindre grad vil være representert på pensum.

M.N.H. synes det bør opprettes et nytt spesialiseringsemne på bachelornivå med pensum som er tatt ut fra SOS2001. Flere av programrådsmedlemmene var positive til denne ideen.

I etterkant av programrådsmøtet har emneansvarlig vært nødt til å byttet ut utdraget fra Finlayson erstattes av et ekstra kapittel fra Eriksen og Weigård. Årsaken til denne endringen er at det nevnte pensumbidragen ikke kan inngå i kompendiet grunnet Kopinor-grensen. Utskiftningen medfører ikke substansiell endring av innholdet i pensum. Samlet sidetall blir derved noe lavere (reduseres fra 975 til 960 sider). Pensumlisten er oppdatert i protokollen.

 

  • SOS2603 The Scandinavian welfare society - contemporary perspectives - bytter navn til "Nordic welfare society - contemporary perspectives"

Emneansvarlig: Lars Mjøset

Sakspapirer:

Emnebeskrivelse og pensumliste

Innspill: Studentrepresentantene hadde spørsmål om det fantes alternativer til pensumbidraget av Mjøset (2003). Emneansvarlig har vurdert dette og argumenterer for at det er vanskelig å finne andre artikler som gir et tilsvarende historisk overblikk.

 

  • SOS2700 Religion in contemporary societies, fundamentalism, radicalizationg and religious violence

Emneansvarlig: Inger Furseth

Sakspapirer:

Emnebeskrivelse

Pensum

Innspill: Studentrepresentantene synes pensumbidraget til Della Porta er en for vanskelig artikkel og bør tas ut av pensum. Emneansvarlig har nå gjort dette og pensumlisten er oppdatert med endringen.

 

Masteremner:

  • SOS4001 Sosiologisk teori

Emneansvarlig: Arvid Fennefoss

Sakspapirer:

Emnebeskrivelse

Pensum

Innspill: Studentrepresentantene synes det er synd at Merton forsvinner ut av pensum på både bachelor- og masternivå og at det bør beholdes på SOS4001. Emneansvarlig har meldt tilbake til programrådssekretæren at Merton ikke vil bli tatt inn på pensum igjen på SOS4001 til høsten.

 

  • SOS4010 Kvalitativ metode

Emneansvarlig: Anniken Hagelund

Sakspapirer:

Emnebeskrivelse (ingen endringer)

Pensum

Pensum (i tematisk inndeling - til publisering på emnesiden)

Innspill: Studentrepresentantene synes det bør gjøres en bedre tematisk inndeling av pensum i pensumlisten. Emneansvarlig har nå gjort dette.

 

Pensum for SOS4013 Klasse og ulikhet - sentrale debatter og SOS4200 Arbeidsliv og velferdsstat vil bli behandlet på programrådsmøtet 4. mai.

 

 
SAK 3
Saksnr. 14/16

Orienteringssak

Følgende pensum for samarbeidsemner med samfunnsgeografi behandles og vedtas av programrådet i samfunnsgeografi:

  • SOSGEO4301 Global Environmental Change

Emneansvarlig: Karen O'Brien

Sakspapirene var ikke klar til programrådsmøtet 6. april.

Emnebeskrivelse (foreligger ikke enda)

Pensum (foreligger ikke enda)

 

  • SOSGEO4604  Work and workers. Global perspectives

Emneansvarlig: Sylvi Endresen

Sakspapirer:

Emnebeskrivelse (uendret)

Pensum

 

 
SAK 4
Saksnr. 15/16

Vedtakssak

Endre lengde på skoleeksamen fra 6 til 4 timer (spesialiseringsemner på bachelornivå)

Notat

Vedtak:

Lengden på skoleeksamen i spesialiseringsemner på bachelornivå i sosiologi reduseres fra 6 til 4 timer fra og med høsten 2016.

 

 
SAK 5
Saksnr. 16/16

Eventuelt

  • I.F. og M.N.H. tok opp igjen diskusjonen om at de emneansvarlige på spesialiseringsemner på bachelor- og masternivå sensurer emneoppgaver som de selv har veiledet studentene på. Praksis på sosiologi er at hver emneoppgave alltid vil bli sensurert av to sensorer, selv om det kun er krav om to sensorer når det er færre enn 20 studenter som er forventet å gå opp til eksamen i et emne. Det er også i henhold til regelverket  at emneansvarlig sensurer emneoppgavene i samarbeid med en annen sensor. I tilfeller der intern sensor har gitt veiledning på emneoppgavene bør ekstern sensors stemme veie tungt. Det er kun på masteroppgaver at veileder ikke kan sitte i sensorkommisjonen. Undervisningsleder er opptatt av denne problemstillingen og vil gjerne bistå med å finne praktiske løsninger i de tilfellene der dette oppleves problematisk.

 

 
Publisert 13. apr. 2016 09:09 - Sist endret 19. jan. 2017 12:29