Protokoll fra programråd i sosiologi

21. mars, kl. 10:15 - 11.30, Harriet Holters hus, Instituttstyrerommet 221.

Til stede: Anniken Hagelund (undervisningsleder), Eivind Grip Fjær, Marianne Nordli Hansen, Nicolai T. Borgen, Ruth Eva Jørgensen (studentrepresentant MA), Torbjørn Skardhamar, Marie Johanne Talleraas (studiekonsulent BA), Bethina Strandberg-Jensen (studiekonsulent MA og sekretær), Bjørn Schiermer Andersen (SOS4001) og Gunn Birkelund (SOS4001).

Forfall: Mette Andersson, Inger Furseth (SOS2700), studentrepresentant BA, Lars Mjøset (SOS2603), Anne Krogstad (SOS2500), Cathrine Holst (SOS2001).

SAK 1
Saksnr. 15/18

Godkjenning av saksliste og referat fra møtet 28. februar, eventuelle spørsmål om inhabilitet i saker som skal behandles.

Vedtaksforslag:
Programrådet godkjenner saksliste og protokoll.

Saksdokumenter:

Protokoll fra møtet 28. februar

Vedtak: Programrådet godkjente saksliste og protokoll

 

 
SAK 2
Saksnr. 16/18

Vedtakssak

Pensum og emnebeskrivelser for sosiologi høsten 2018

Vedtaksforslag: Programrådet slutter seg til følgende forslag til pensum for høsten 2018.

Vedtak: Programrådet godkjente alle pensumlister og emnebeskrivelser, med noen få kommentarer.

 

Bacheloremner

  • SOS1000

Emneansvarlig: Torbjørn Skardhamar og Cathrine Holst

Sakspapirer:

Endringer i pensum

Endringer i emnebeskrivelsen

Forelesningsrekke

Kommentar fra programrådet: EGF lurte på hvor mye av Giddens som er tatt ut av pensum. Emneansvarlig svarte at rundt 80% av boka fortsatt er på pensum. MNH reiste spørsmål om pensumet på introduksjonskurset bør inneholde mye litteratur fra andre fagfelt, noe NTB sa seg enig i. Programrådet diskuterte også om SOS1000 bør gjenspeile instituttets forskningsprofil i større grad enn det gjøres i dag slik at emnet blir en presentasjon av instituttet. Det ble oppfordret til å ta denne diskusjonen videre i et undervisningsforum.

 

  • SOS1001

Emneansvarlig: Torbjørn Skardhamar og Cathrine Holst

Sakspapirer:

Endringer i pensum

Endringer i emnebeskrivelsen

Forelesningsrekke

 

  • SVMET1010

Emneansvarlig: Eivind Grip Fjær

Sakspapirer:

Ingen endringer i pensum

Ingen endringer i emnebeskrivelsen (foruten teksten om Eksamen som endres i henhold til programrådsvedtaket 17. januar 2018, sak 3)

 

  • SOS2001

Emneansvarlig: Cathrine Holst

Sakspapirer:

Endringer i pensum

Endringer i emnebeskrivelsen

Kommentar fra programrådet: EGF lurte på hvorfor emneansvarlig har valgt å ha fem pensumbidrag om/av Coleman på pensum? Kommentar fra emneansvarlig: Kurset er lagt opp omkring et knippe sentrale teoretikere, og forrige gang kurset gikk hadde kurset to forelesninger om skikkelser som Bourdieu, Giddens og Foucault, men bare en forelesning om Coleman. Denne vektingen var av flere grunner ikke helt optimal. Emneansvarlig har derfor utvidet til to forelesninger også om Coleman, og et par flere pensumtekster. De nye tekstene av Coleman er korte (5 og 15 sider).

 

  • SOS2500

Emneansvarlig: Anne Krogstad

Sakspapirer:

Endringer i emnebeskrivelse og pensum

 

  • SOS2603

Emneansvarlig: Lars Mjøset

Sakspapirer:

Endringer i pensum

Ingen endringer i emnebeskrivelsen

 

  • SOS2700

Emneansvarlig: Inger Furseth

Sakspapirer:

Endringer i pensum og i emnebeskrivelsen

 

Masteremner

  • SOS4001

Emneansvarlig: Gunn Birkelund og Bjørn Schiermer Andersen

Sakspapirer:

Endringer i pensum

Ingen endringer i emnebeskrivelsen (foruten teksten om frivillig seminarundervisning under Undervisning som fjernes ettersom seminarundervisningen på emnet nå kuttes)

Kommentar fra programrådet: Pensumlisten må markeres med hvilke pensumbidrag som er henholdsvis kompendiumbidrag, nettartikler og bøker. Emneansvarlige informerte om Swedberg tas ut av SOS4001 og inn på SOS4050, noe studentene er enige i. Emneansvarlige informerte også om at det høyst sannsynlig vil bli gjort flere endringer av emnet høsten 2019. Studentrepresentant MA reiste spørsmål om Bourdieu burde inkluderes i pensum om ulikhet. 

 

  • SOS4010

Emneansvarlig: Anniken Hagelund

Sakspapirer:

Endringer i pensum

Ingen endringer i emnebeskrivelsen

Kommentar fra programrådet: Emneansvarlig oppfordres til å konkretisere hvilke fenomener det er snakk om i følgende setning i emnebeskrivelsen: "Kvalitative metoder egner seg til analytisk beskrivelse av karaktertrekk og egenskaper ved fenomener."

 

  • SOS4013, SOS4200 og SOS4510 vil bli behandlet i programrådsmøtet 11. April.

 

 
SAK 3
Saksnr. 17/18

Orienteringssak

Endring av innleveringsfrister for masteroppgaven i sosiologi (SOS4090)

Oppfølgingssak fra forrige programrådsmøte (sak 5, saksnr. 12/18).

Basert på programrådets tilbakemeldinger endres innleveringsfristene for masteroppgaven i sosiologi til følgende:

  • Vårsemester: 25. mai (muntlig eksamen i juni).
  • Høstsemester: 1. november (muntlig eksamen i desember).

Endringen vil tre i kraft i 2019 og vil dermed gjelde for studentene som begynner masteroppgaveskrivingen høsten 2018.

Kommentar fra programrådet: Masterstudentrepresentanten informerte om at masterstudentene ønsker å beholde 30. juni-fristen, alternativt at 15. september innføres som en ekstra frist, i tillegg til de foreslåtte fristene 25. mai og 1. november. Undervisningsleder informerte om at det ikke er mulig å beholde 30. juni-fristen, og programrådet var enige i at 15. september ikke skal innføres som en ekstra frist. Derved opprettholdes forslaget om 25. mai og 1. november som innleveringsfrister for masteroppgaven.

 

 

SAK 4
Saksnr. 18/18

Eventuelt

  • Sak fra undervisningslederen: Oppfølging av instituttstyrets vedtak om innsparing i tidsbruk for ISS.

TS som sitter i instituttstyret informerte programrådet om bakgrunnen for styrets vedtak om innsparingen.

Undervisningslederen har fått i oppdrag fra styret å lage en plan for hvordan sosiologi kan redusere timebruken. Styret har utarbeidet en rekke føringer som skal ligge til grunn for reduseringen. Programrådet har allerede gjort en bra innsats med å endre eksamensform for en del emner, noe som også medfører en redusering i antall bruk av timer. I tillegg vil undervisningslederen legge fram et utkast til ytterligere kutt på neste programrådsmøte 11. april. Det er dog instituttstyret som i siste instans bestemmer kuttene. NTB ønsker at excel-arket som brukes for utregningen av tidsbruk legges ved som sakspapir til neste programrådsmøte slik at programrådet kan se hvor mange timer som kuttes hvis man f.eks. kutte en eksamensform eller et seminar.

 

 
Publisert 3. apr. 2018 12:23 - Sist endret 5. sep. 2018 10:09