Sverige eller svenskenes EU?

Hvordan debatten om ratifiseringen av EUs grunnlov reflekterer ulike oppfatninger av EU

I ARENA Rapport 02/06 setter Even Westerveld fokus på hvordan debatten om ratifikasjonsprosedyre for EUs forfatningstraktat i Sverige avdekker ulike oppfatninger av EUs legitimitet

ARENA Rapport 02/2006

Even Westerveld

Den svenske regjeringens avgjørelse om å ikke legge EUs forfatningstraktat ut til folkeavstemning, skapte mye debatt om valget av ratifikasjonsprosedyre i Sverige. Det er nærliggende å tenke at det var strategiske hensyn som lå bak det svenske valget av prosedyre, ettersom man ikke ønsket et eventuelt "nei." Spørsmålet er også om andre faktorer påvirket prosessen.

I denne rapporten er den svenske debatten benyttet som en mulighet til å se på ulike oppfatninger av EUs legitimitet. Ved å analysere argumentene i debatten, danner det seg et bilde der forkjempere for omfattende prosedyrer (f.eks. folkeavstemning) omtalte EU som en overnasjonal, føderal enhet med behov for direkte demokratisk legitimitet. De som argumenterte for en Riksdagsavstemning mente på sin side at en parlamentarisk votering var tilstrekkelig for å ratifisere en mellomstatlig traktat.

Denne rapporten peker på hvordan prosedyredebatten avdekket disse motstridende oppfatningene av hva slags politisk enhet EU egentlig er, og forsøker å forklare hvorfor politikere bør lytte ekstra nøye til folket i saker som folket selv oppfatter som "konstitusjonelle."

Published Apr. 25, 2016 1:04 PM