En integrert europeisk administrasjon?

Statens legemiddelverk i en ny kontekst

I ARENA Rapport 04/09 undersøker Nina Merethe Vestlund hvordan norske reguleringsorganer påvirkes av deltakelsen i samarbeidsprosesser knyttet til utforming og implementering av EUs regelverk, ved hjelp av Statens legemiddelverk som case.

ARENA Rapport 04/2009

Nina Merethe Vestlund

Gjennom EØS-avtalen deltar deler av den norske forvaltningen i omfattende samarbeidsprosesser knyttet til utforming og implementering av EUs regelverk. Tema for rapporten er hvordan norske reguleringsorganer påvirkes av dette, og for å undersøke dette benyttes Statens legemiddelverk som case. Studien gjennomføres på bakgrunn av tidligere forskning som har funnet flere tegn på at utøvende makt i Europa er i endring fra en orden der politikk på europeisk nivå dreier seg om forholdet mellom nasjonalstater, til en integrert europeisk administrasjon der overnasjonale og subnasjonale aktører samarbeider på tvers av nasjonale grenser og forvaltningsnivåer.

Nasjonale reguleringsorganer kan således opptre som ”flerhattet” i en integrert administrasjon. Organene deltar i utforming og implementering av EUs regelverk som en del av den nasjonale sentraladministrasjonen, og som en del av en direkte, europeisk flernivåadministrasjon. De ulike rollene kan medføre spenning i systemet, og konkurrerende forventninger.

De empiriske funnene i denne oppgaven viser at Statens legemiddelverk har omfattende relasjoner til og interaksjon med sub- og overnasjonale aktører, og at de samarbeider med disse i gjennomføringen av oppgaver knyttet til utforming og implementering av EUs politikk. Funnene viser at legemiddelverket kan opptre som flerhattet, og at individuelle aktører i legemiddelverket har multiple rolleoppfatninger. Empirien analyseres ved hjelp av et liberalt intergovernmentalt perspektiv og et organisasjonsteoretisk perspektiv.

ARENA Rapport 04/2009 (pdf)

ISBN 978-82-93137-69-6 (online) 978-82-93137-19-1 (print)

Published Apr. 25, 2016 1:00 PM - Last modified Apr. 26, 2016 9:20 AM