– EU har blitt en drivende kraft innen miljø

Norge har et omfattende samarbeid med EU innen klima og miljø, og er påkoblet flere av EUs tiltak i den grønne omstillingen. Dette snakket klima- og miljøminister Espen Barth Eide om under årets ARENA-forelesning.  

Bilde av Espen Barth Eide på scenen under forelesningen.

─ Når du ikke er med der beslutningene endelig tas, må du være med på å forme dem, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Foto: Martin Moland/ ARENA

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide holdt ARENA-forelesningen på Litteraturhuset i Oslo 30. november, med tittelen «Hva betyr EUs klima- og miljøpolitikk for Norge?».

Eide fortalte om de viktigste avtalene og nettverkene Norge er med i, og hvordan EØS-avtalen har påvirket Norges samarbeid med EU innen klima og miljø.  

Historisk blikk på miljøsamarbeidet  

Det er 30 år siden Norge gikk inn i EØS-avtalen, og Eide begynte forelesningen med et tilbakeblikk på miljø- og klimasamarbeid siden den gang.  

Begrepet «miljø» var med i EØS-avtalen siden starten, forklarer Eide. 

– EU har blitt en drivende kraft på miljøområdet siden EØS-avtalen trådte i kraft. 

EØS-avtalen har gjort at Norge er dypt preget av europeisk politikk, men samtidig prøver vi å påvirke der vi kan, ifølge Eide.  

– Det er viktig at vi skjønner mer av den europeiske politiske dynamikken, for den er viktig for oss, sa Eide under forelesningen.  

– Helt uavhengig av hva man mener om norsk tilknytningsform, formes veldig mye av rammebetingelsene for alle nordmenns liv og Norges muligheter nå og i fremtiden av det som skjer i Europa.  

Derfor jobber Norge med å få frem argumenter i de foraene vi deltar i, og kobler seg tidlig på prosesser i EU.  

– Når du ikke er med der beslutningene endelig tas, må du være med på å forme dem, sa Eide.

Klima opp på agendaen 

Siden Norge gikk inn i EØS-avtalen har også klima kommet på agendaen i EU.

Norge har gått inn i kvotemarkedet, som gjør at Norge er en del av «verdens mest troverdige kvotehandelssystem», ifølge Eide.  

I tillegg er Norge med i EUs klimarapporteringssystem, og en rekke andre forum for diskusjon og utvikling av klima- og miljøpolitikk.  

Fremover jobber Norge med å styrke det grønne industripartnerskapet med EU. Samarbeidet skal styrke både EUs og samarbeidspartnerne Island og Norges evne til å omstille økonomien i det grønne skiftet.  

Avslutningsvis gikk også Eide inn på hva krigen i Ukraina har hatt å si for behovet for norsk gass, og Norges posisjon gjennom energiomstillingen.  

Se opptak av hele forelesningen: 

 

Publisert 21. des. 2022 09:14 - Sist endret 31. jan. 2024 15:14