English version of this page

Rettssikkerhet i NAV: Prinsippstyrt begrunnelse (RETTS)

RETTS ser på rettssikkerhet i NAV og undersøker hvordan beslutningstakere tolker regelverk og begrunner vedtak. 

Bildet kan inneholde: bygning, armatur, fasade, næringsbygg, glass.

Om prosjektet

Rettssikkerhet handler om tillitsverdig regelanvendelse. Men når NAV forvalter både nasjonale og overnasjonale lover, og samtidig skal realisere ulike mål, kan det oppstå rettssikkerhetsproblemer. Formålet med RETTS er å gi rettssikkerhetsbegrepet en bredere normativ forankring ved å knytte det til ideen om ansvarlig forvaltning. God begrunnelse, rimelige vurderinger og fornuftige avgjørelser er det som skaper tillit til forvaltningen. Rettsikkerhet krever at begrunnelsesplikten støttes av et sett med prinsipper som ligger til grunn, og disse prinsippene for tillitsverdige beslutninger stiller igjen krav til saksbehandlingen. For å kunne undersøke hva som er kvalitet i saksbehandlingen og hvordan man kan ha tillit til at den er riktig, må vi vite hva rettsikkerhet er.

 

I dette prosjektet svarer vi på det ved å utvikle et praktiserbart rettsikkerhetsbegrep basert på begrunnelsesplikten som også er forståelig og anvendelig for ikke-jurister. Dette gjøres først ved å klargjøre hvilke normative krav begrunnelsesplikten stiller, spesifikt krav til kompetanse, åpenhet og nøytralitet. Deretter undersøkes hvordan NAVs beslutningstakere faktisk tolker regelverk og begrunner vedtak. RETTS ser på disse problemstillingene ved hjelp av tre modeller for forvaltningsatferd som gir grunnlag for ulike typer forventninger til vurderingslogikker. Ved bruk av flere ulike metoder, slik som intervjuer med saksbehandlere og analyse av begrunnelser gitt i behandlingssaker, ønsker dette prosjektet å utvikle et operasjonaliserbart rettsikkerhetbegrep.

 

Prosjektet er tett linket til COMPLEX-prosjektet ved ARENA.   

Bakgrunn

Bakgrunnen for prosjektet er den såkalte trygdeskandalen som viste at NAV har problemer med å sikre brukernes rettssikkerhet. Ekspertkommisjonen som ble oppnevnt forklarte skandalen med at EØS var en blindsone for beslutningstakerne, men problemet var egentlig at EØS-retten ble oversett. Årsaken til rettssikkerhetsproblemet er på den ene siden at beslutningstakerne må forholde seg til både nasjonale og overnasjonale rettskilder. I den forbindelser oppstår lett uoversiktlighet og problemer med tillitsverdige beslutninger, som er kjernen i rettssikkerhetsbegrepet. På den andre siden kan ikke NAV ha et sett med prinsipper og vurderinger som er isolerte fra EØS-relevante lover. 

Finansiering

RETTS er finansiert av NAV gjennom deres FoU arbeid

Prosjektperiode: 1.oktober 2022 - 30.juni 2025

 

Publisert 31. aug. 2022 14:22 - Sist endret 29. jan. 2024 11:49

Kontakt

Koordinator

Erik O. Eriksen

ARENA Senter for europaforskning
Postboks 1143 Blindern
0318 Oslo

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere