Europeisk demokratisvikt

I et innlegg i Dagens Næringsliv 5. november om krisa i eurosonen nevnte jeg EUs ønske om oljefondsinvesteringer i krisefondet (EFSF). William Lafferty – i Dagens Næringsliv 8. november -  tar dette som et personlig standpunkt fra meg og spør hvordan det henger sammen med demokratiet.

Gjensidig avhengighet

Poenget i artikkelen var å vise hvor langt den europeiske integrasjonsprosessen er kommet, hvor stor den gjensidige avhengigheten mellom landene er, og at det blir krevd offer av mange. Norge, som er med i det indre marked, er ikke unntatt. Jeg tar dette som indisium på hvor innvevde økonomiene anses å være. Jeg signaliserte ikke egen mening, men at spørsmålet naturlig melder seg.

Demokratiets akilleshæl

Når det gjelder demokratiet, så har Lafferty rett. EU kan imidlertid ses som et forsøk på å gjøre noe med demokratiets akilleshæl, nemlig manglende demokrati mellom stater. Det et demokratisk prinsipp at alle som berøres skal høres. Problemet med krisen i eurosonen er at alle innbyggere i Europa (og lenger) berøres sterkt av denne krisen. Rette vedkommende for slike beslutninger som for eksempel grekerne utsettes for, er da folkevalgte forsamlinger over hele Europa, i særdeleshet Europaparlamentet, eventuelt en alleuropeisk folkeavstemning.

Demokrati hinsides nasjonalstaten

Den måten ting foregår på nå, i mellom-statlige organer bak lukkete dører, med troikaen - IMF, Europakommisjonen og Den europeiske sentralbanken - som iverksettingsorgan, er dypt udemokratisk. Det er et avvik fra den forfatningslinjen som har vært på dagsordenen de siste tiår i EU, hvor en har forsøkt få på plass en mer demokratisk prosedyre. Denne gjelder imidlertid ikke på vesentlige områder som finans- og skattepolitikk. Det er det gamle problemet om igjen – en økonomisk europeisering eller globalisering som ikke er komplementert med en politisk globalisering. Hva som trengs er demokrati hinsides nasjonalstaten. Mye gjenstår!

Av Erik Oddvar Eriksen, leder ARENA Senter for europaforskning
Publisert 9. nov. 2011 16:41 - Sist endret 9. nov. 2011 16:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere