English version of this page

Maskinlæring om økonomien: Arbeid, makro og IO

Et seksårig prosjekt som har som mål å forske maskinlæring og for å forbedre måten samfunnsvitere kan svare på klassiske så vel som nye spørsmål innen økonomi som krever bruk av store datasett. Finansiert av Norges Forskningsråd.

Bildet kan inneholde: verden, kunst, font, symmetri, sirkel.

Om prosjektet

Verden går i retning av datadrevet økonomi: data skaper mer og mer økonomiske verdier. Dataeierne kan tjene store overskudd, påvirke samfunnet og bidra til et godt liv i digital økonomi.

Datadrevet økonomi krever bruk av kunstig intelligens (KI). Maskinlæring (ML) tilbyr nye verktøy for databehandling og analyse og er nødvendige for å gjøre data om til noe som skaper økonomisk verdi for dataeieren. Målet med dette prosjektet er å utvikle og bruke ML for å forbedre måten samfunnsvitere kan svare på klassiske så vel som nye spørsmål innen økonomi som krever bruk av store datasett.

Den første delen av prosjektet vil gi nye svar på klassiske økonomiske spørsmål siden ML verktøy gjør det mulig å overvinne mangler ved tidligere metoder. Listen over bruksområder inkluderer lønnsforskjeller mellom ulike kjønn, arbeidsgivere, bransjer, land samt belyse (feil)allokering av talent i økonomien og hvordan politikk kan forme denne allokeringen.

Den andre delen av prosjektet vil ta opp de nye spørsmålene som kom ut av den digitale transformasjonen. KI-metoder gjør det mulig for bedrifter å svare på de viktigste forretningsspørsmål og øke deres overskudd. Hvilke kunder har lignende preferanser? Hva kjøper de? Hvor og til hvilken pris? Ved bruk av KI verktøy bedrifter kan øke deres markedsmakt og dette kan føre til skadelige effekter i samfunnet. Dette skal kreve et passende svar fra regelverket. ML kan (og vil) også brukes til å forberede skatterevisjon, beregne eiendoms verdi, vurdere kredittverdighet og vurdere misligholdssannsynligheten.

Dette prosjektet skal utvikle og ta i bruk de nødvendige økonomiske- og ML-verktøy som kan løse disse fremtidige samfunnsutfordringene.
 

Finansiering

Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet under programmet FRIHUMSAM med 12 millioner over en seksårsperiode fra 2023 til 2029.

 

Publikasjoner

Fant ingen resultater i Cristin

Publisert 13. des. 2023 09:54 - Sist endret 13. des. 2023 09:59

Kontakt

Marcus Hagedorn

Prosjektleder