Januarkonferansen 2024: Utfordringer for lønnsdannelsen og norsk økonomi

Torsdag morgen trosset dedikerte publikummere snø og kulde for å delta på Januarkonferansen 2024. Konferansen tok utgangspunkt i rapporten fra Frontfagsmodellutvalget, som ble overlevert til finansminister Trygve Slagsvold Vedum 15. desember 2023. 

Karen Helene Ulltveit-Moe åpner Januarkonferansen 2024

Instituttleder ved Økonomisk institutt, Karen Helene Ulltveit-Moe, åpnet konferansen. Foto Amund Aasbrenn/ UiO.

Instituttleder Karen Helene Ulltveit Moe ønsket en fullsatt sal velkommen til Domus Bibliotheca. Januarkonferansen har blitt arrangert årlig av Økonomisk Institutt fra 2005 fram til pandemien, og instituttet har nå tatt opp igjen tradisjonen . Frontfagsmodellutvalget ble oppnevnt i januar 2023, etter ønske fra partene i arbeidslivet. Utvalget ble ledet av professor Steinar Holden, og det bestod ellers av representanter for hovedorganisasjonene i arbeidslivet, departementene og uavhengige eksperter. Utvalget har drøftet praktiseringen av frontfagsmodellen, den norske modellen for lønnsdannelse, og om det er utviklingstrekk som kan utfordre modellen. Som bakgrunn for utvalgets vurderinger fikk Statistisk sentralbyrå i oppdrag å analysere hvilke konsekvenser endringer i makroøkonomiske rammebetingelser vil kunne ha for lønnsdannelse og norsk økonomi.  

Frontfagsmodellutvalget

Professor og utvalgsleder Steinar Holden var den første på scenen. Han la frem de viktigste vurderingene og konklusjoner i utvalgets rapport. Et av hovedpoengene var at det inntektspolitiske samarbeidet og samspillet i den økonomiske politikken lenge har bidratt til en god og balansert utvikling i norsk økonomi. Et viktig element i dette samarbeidet er frontfagsmodellen, der lønnsveksten i industrien setter en norm for lønnsveksten i andre deler av økonomien. Likevel er det iboende interessemotsetninger i lønnsdannelsen, ulike aktører har ulike mål og interesser. Disse motsetningene blir spesielt tydelige og utfordrende under store og uventede omveltninger i økonomien.

– Den norske modellen for lønnsfastsettelse har mange likhetstrekk med lønnsdannelsen i Sverige og Danmark. Lønnsveksten i industrien gir en norm for lønnsveksten ellers i økonomien, og det legges stor vekt på at lønnsdannelsen skal bidra til en god økonomisk utvikling med høy sysselsetting og god konkurranseevne overfor utlandet, sa Steiner Holden under Januarkonferansen 2024

Steinar Holden under Januarkonferansen 2024
Steinar Holden oppsummerte arbeidet til Frontfagsmodellutvalget. Foto: Amund Aasbrenn/ UiO.

Helse og omsorg mot 2050

Erling Holmøy fra Statistisk sentralbyrå rettet siden blikket mot helse og omsorg. Han presenterte beregninger som viste en sterk vekst i antall eldre i mange tiår fremover. Gitt videreføring av dagens velferdsstat vil det gi en sterk vekst i offentlig ressursbruk til helsetjenester og omsorg, og klart sterkere vekst i offentlige utgifter enn i skattegrunnlagene. Beregningene gir tallanslag for hvordan norsk økonomi kan tilpasse seg denne utviklingen, inkludert mulige virkninger på privat forbruk, samlet sysselsetting og dens fordeling på næringer, reallønn, utenriksøkonomi og skattenivå. 

Frontfagsmodellen sett fra regjeringskontorene

Avslutningsvis holdt statssekretær Ellen Reitan fra Finansdepartementet innlegg om frontfagsmodellen sett fra regjeringskontorene. Hun viste til at frontfagsmodellen har fungert godt, ikke minst ved at det har bidratt til høy sysselsetting og lav ledighet i Norge. Statssekretæren understreket samtidig at lønnsfastsettelsen er partenes ansvar. For å møte utfordringene med å få flest mulig i jobb, viste Statssekretæren til sentrale tiltak for å inkludere flere som i dag står utenfor arbeidslivet og at flere må stå lenger i jobb. Arbeidsmarkeds-, utdannings- og integreringspolitikken er alle avgjørende for å sikre en bærekraftig og inkluderende samfunnsutvikling.

Bildet kan inneholde: person, ansikt, hode, briller, smil.
Talerne f.v. Steinar Holden, Erling Holmøy og Ellen Reitan. Foto: Amund Aasbrenn/ UiO

 

Av Solveig Wiland Gruenke
Publisert 26. jan. 2024 09:21 - Sist endret 26. jan. 2024 12:35