Den skandinaviske modellen og økonomisk ulikhet

Publisert i

NOU 2009:10 Fordelingsutvalget
Vedlegg til utredning fra et utvalg oppnevnt av Finansdepartementet

Sammendrag

Kan sosial trygghet og kapitalistisk dynamikk kombineres? Dagens skepsis retter seg mot økt globalisering eller mot velferdsstatens ekspansjon. Mens noen hevder at godt fungerende velferdsstater krever mindre marked og mindre globalisering, hevder andre at godt fungerende markeder krever mindre sosial trygghet gjennom velferdsstatsordninger. Skepsisen dreier seg om to viktige spørsmål.

For det første: Kan vi ha likhet i et lite land i en globalisert verdensøkonomi med stigende ulikheter? Dersom velferdspessimistene har rett, skulle land som har de største velferdsstatene og de mest likhetsskapende institusjonene i arbeidsmarkedet, ha størst problemer med å være konkurransedyktige på de internasjonale markedene. Dersom globaliseringspessimistene har rett, skulle land som er mest eksponert for internasjonal konkurranse, ha størst problemer med å etablere en omfattende velferdsstat med små lønnsforskjeller.

For det andre: Hva er sammenhengene mellom marked, likhet og effektivitet? Gir mer marked mindre likhet? Innebærer mindre ulikhet større ineffektivitet? Mer presist: Har de skandinaviske landene altfor mye likhet, for mye trygghet, for høye skatter, for store velferdsstater og for sterke fagforeninger i forhold til det som trengs for å få til en rimelig økonomisk vekst med høy sysselsetting og en stor og aktiv arbeidsstyrke?

De skandinaviske erfaringene er opplysende for begge typer spørsmål (Barth og Moene 2008). Dette vedlegget summerer opp noen foreløpige konklusjoner av pågående forskning omkring disse spørsmålene.

Fulltekst

By I. Krueger, J. T. Lind, H. Mehlum, K. Moene, E Barth
Published Sep. 25, 2009 2:12 PM - Last modified Jan. 27, 2015 11:19 AM