2016 - Side 3

 - Et av de største globale problemene i dag er massivt underskudd på et  offentlige gode som kalles anstendighet, refser bistandsguruen Jeffrey Sachs. Kalle Moene i Vårt Land, lørdag, 30. april.

Et permanent skatteamnesti har tvetydig efekt: Det øker sannsynligheten for at gamle synder blir bekjent - og for at nye blir begått. Gaute Torsvik med Jonas Andersson og Fred Schroyen i Aftenposten, fredag 22. april.

Er skattekonkurranse mellom land sunt, spør Katinka Holtsmark i spalten "Spør økonomen" i Klassekampen, torsdag 21. april.

Styret for Fridtjof Nansens fond til vitenskapens fremme har besluttet å gi deg en pris for ditt «sentrale bidrag til studiet av den nordiske modellen, korrupsjon, økonomisk ulikhet og institusjoners betydning for vekst».  Gratulerer! Kalle Moene i Dagsavisen, måndag 11. april.

Norske kommuner har doblet gjelden i forkant av sammenslåingene. Det hadde ikke trengt å være slik, skriver Bård Harstad i DN, fredag 1. april.

Da norske gutter fikk tilgang til kabel-tv, fikk de lavere «iq» og fullførte videregående skole sjeldnere, skriver Simen Markussen i DN, fredag 18. mars.

Staten kan ikke løfte oss ut av trangere tider. Det kan arbeidsgivere og arbeidstagere. Staten må gi dem muligheten, skriver Karen Helene Ulltveit-Moe i DN, 4. mars 2016.

Hvordan kan islamske banker tjene penger uten å ta renter, og hva er såkalte sharialån? Sara Cools i spalten "Eksperten svarer" i Klassekampen torsdag 3. mars 2016.

Er det for mange modeller og for mye matematikk i økonomifaget? Katinka Holtsmark i spalten "Økonomen svarer" i Klassekampen, torsdag 18. februar.

Blir man lykkeligere av å ha mer penger, å ha mer penger enn andre eller å ha mer penger enn man hadde i fjor? Sara Cools i "Økonomen svarer" i Klassekampen, torsdag 4. februar.

Konliktene som skaper krig og flyktningstrømmer, er komplekse. Mer kunnskap må til for å finne varig fred, skriver Kalle Moene i DN, lørdag 30. januar.