English version of this page

Aktuelle forskningssaker - Side 5

Publisert 19. mai 2021 11:43

Antall studier av psykedelika har blitt mangedobla de siste årene. I Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen spør Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig om vi står midt i en revurdering av rusfeltet. Sosiolog Willy Pedersen og antropolog Anna Høifødt er gjester.

Publisert 6. mai 2021 08:29

Ulikhetene øker i Norge, likevel er det ingen som snakker om klasse. Sosiolog Maren Toft er gjest i Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen med antropologene Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig.

Publisert 4. mai 2021 08:33

- Individualismen står sterkt i Sverige. Det er lite tradisjon for at staten blander seg inn i hvordan den enkelte lever sitt liv. I Norge er det et sterkere «vi» og mindre sperrer for statlig innblanding, sier Cathrine Holst. Sammen med Jostein Askim diskuterer hun norsk og svensk håndtering av pandemien i denne episoden av podkasten Universitetsplassen.   

Published May 3, 2021 10:03 AM

Far right actors often rely heavily on traditional narratives about gender and family, whilst simultaneously weaponizing women’s rights and gender equality in pursuit of an anti-immigration and anti-Islam political agenda. In a recently published article, Katrine Fangen and Lisanne Lichtenberg explore this tension within the rhetoric of various German far right organizations.

Publisert 3. mai 2021 09:52

- Skillelinjene mellom privat og offentlig er tydelige når tekst eller bilder deles digitalt. Dessuten har pandemiåret ført til større bevissthet om digitale vaner, sier antropolog Tuva Beyer Broch. Hun har fulgt ei gruppe kvinner mellom 19 og 25 år det siste året.

Publisert 27. apr. 2021 10:06

I stedet for frie ungdomsliv opplever unge mennesker i dag isolering og restriksjoner, stengte skoler og fritidstilbud, ensomhet og frykt for alt de går glipp av.

Publisert 14. apr. 2021 09:45

Ny forskning ved Psykologisk institutt avdekker en dramatisk økning i ensomhet, og symptomer for angst og depresjon som følge av pandemirestriksjonene. Kvinner og unge er hardest ramma.

Publisert 26. mars 2021 18:46

Hvilke strategier tar en befolkning i bruk, når den er omgitt av militsgrupper, oljeselskap og doplangere? Antropolog Mónica Amador har vært på feltarbeid i en colombiansk sump.

Publisert 12. mars 2021 12:57

- Det er som om vi bare holder pusten, sier Kristin Asdal. Professoren mener norske myndigheters håndtering av pandemien viser hvordan vi sitter fast i den vekstbaserte økonomien.

Publisert 9. mars 2021 10:38

– Vi må slutte å betrakte svenskegrensen som en billig handledisk. Grensen er en ressurs for norsk næringsliv, ikke en trussel, mener samfunnsgeograf Bjørnar Sæther. Han har skrevet bok om norsk-svensk grensesamarbeid.

Publisert 9. mars 2021 06:30

Følelsen av å miste seg selv er helt jævlig, men også nødvendig. Det er den som gir deg de dype innsiktene, ifølge brukere av de ulovlige stoffene LSD og fleinsopp.

Publisert 16. feb. 2021 15:58

Treffsikre politiske prognoser er sjelden kost i det norske mediebildet, mener statistikkforsker Jørgen Bølstad. Derfor har han utvikla et nettsted som samler og analyserer et stort antall meningsmålinger. 

Publisert 12. feb. 2021 11:12

Kunnskap om reaksjoner etter tsunamien og 22. juli-terroren kommer til nytte i bearbeidingen av skredkatastrofen i Gjerdrum. Tett oppfølging av de rammede og systematisk trening av hjelpeapparatet er særlig viktig.