English version of this page

Aktuelle forskningssaker - Side 6

Publisert 4. feb. 2021 13:15

Kuppet kom overraskende, men det har lenge vært sett som en mulighet. Det viser at tiden er overmoden for å tenke nytt om norsk politikk overfor Myanmar, skriver professor i samfunnsgeografi Kristian Stokke i denne kronikken.

Publisert 14. jan. 2021 13:28

- Høyreekstreme grupper utnytter uro og krisetid til å fremme egen voldelig ideologi, sier ekstremismeforsker Cathrine Thorleifsson. Hun har forska på flere av aktørene som sto bak angrepet på Kongressen i USA.

Publisert 8. jan. 2021 13:32

Tillit til valgordninga er botemiddelet når demokratiske prinsipper trues av politiske aktører, mener valgforsker Bernt Aardal. Han har utvikla et verktøy som gir førstehånds kunnskap om det norske valgsystemet.

Publisert 9. okt. 2020 08:50

Flere er bekymret, føler på ensomhet, har søvnvansker og kjenner på angst og depresjon. - Koronapandemien har gjort mange av oss mer sårbare psykisk, og de som var mest sårbare fra før, er spesielt utsatt, sier professor i psykologi, Espen Røysamb.

Publisert 6. okt. 2020 14:30

- Hvis USA og Kina hadde gått sammen om å redusere utslippene, ville mye vært gjort i retning av å finne en løsning på klimaproblemet, sier Tora Skodvin, som har studert internasjonal og amerikansk klimapolitikk i en årrekke.

Publisert 29. sep. 2020 09:17

Koronapandemien gjør at antropologer ved Universitetet i Oslo må tenke nytt om det tradisjonelle feltarbeidet. Et initiativ fra NAV åpner for at masterstudenter ved Sosialantropologisk institutt kan forske på brukere av velferdstjenester.

Publisert 4. sep. 2020 14:16

Lavinia er et nettbasert dataverktøy som gjøre det mulig å simulere stortingsvalg ved å variere ulike deler av valgordningen. Hensikten med Lavinia er å skape en dypere forståelse for hvordan valgsystemet – som en viktig del av vårt demokrati – virker. Programmet er basert på læring gjennom praktiske øvelser. Ved å justere på innstillingene kan du se hvordan de ulike delene av valgordningen påvirker resultatene, og hvilke partier som vinner eller taper på forandringene.

Publisert 3. sep. 2020 11:11

- Jeg synes vi som forskere bør bli mye flinkere til å formidle resultatene våre tilpasset et publikum i de landene vi forsker på.  Alt for ofte nøyer vi oss med norske medier, sier Anders Ravik Jupskås, nestleder på C-REX, Senter for ekstremismeforskning