English version of this page

Tidligere gjesteforelesninger og seminarer

2019

Utviklingsseminar - teknologi i utvikling

Tid og sted: 10. apr. 2019 13:15-15:15, Georg Sverdrups hus, Moltke Moes vei 38, Blindern

Arrangør: Programutvalget for utviklingsstudier

Det er med stor glede at programutvalget for utviklingsstudier inviterer til Utviklingsseminar med tema teknologi onsdag 10. april!

Vi får besøk av Norad, Yara, Tankesmien Agenda, Telenor, UiO:Energi og IFI, som kommer for å diskutere mulighetene og utfordringene ny teknologi byr på i en global utviklingssammenheng.


Arendalsuka: Hvor tett og høyt vil vi ha det?

Tid og sted: 14. aug. 2019 15:00-16:00, Arendal, MS Sunnhordaland

Arrangør: Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi og UiO:Energi

Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi og UiO:Energi organiserer en paneldebatt om byutvikling under Arendalsuka. 

Kompakt byutvikling og fortetting har lenge vært offentlig politikk, for å redusere reiseavstander, bilbruk og utslipp. Nå har turen kommet til regionbyer og forsteder. Den samordnete areal- og transportstrategien for Osloregionen legger opp til at nye boliger og virksomheter i stor grad skal lokaliseres til utpekte forstadsbyer, eller knutepunkter i kollektivtrafikksystemet. Forstadsbyene preges allerede av dette. Nye prosjekter lanseres og utbyggingen har kommet godt i gang i regionbyene rundt Oslo. Men det er uenighet om hvor tett og høyt det bør bygges. Hvordan kan vi egentlig skape gode multifunksjonelle byer, som planen beskriver? Vi vil presentere noen funn fra forskningsprosjektet «Smart Mobility Suburbs» (finansiert av forskningsrådets program EnergiX) og invitere til en debatt om den gode forstadsbyen.

 

2018

Sosiologiseminar: Segregation within School Classes: Inferring Social Clustering from Choice Data

Tid og sted: 13. des. 2018 12:00- 13:00, Fellesarealet i 2. etg. HHH

Fredrik Jansson, Gunn E. Birkelund, og Mats Lillehagen skal snakke om segregering i skolen. Velkommen!


Sosiologiseminar: Kampen om vitenskapeligheten. Forskningskommunikasjon i et politisk betent felt.

Tid og sted: 15. nov. 2018 12:00 - 13.00, Fellesarealet i 2. etg. HHH

Mette Andersson skal snakke om sin nye bok: Kampen om Vitenskapeligheten. Her har hun intervjuet 31 forskere på migrasjonsfeltet om deres opplevelser og oppfatning av forskningskommunikasjon i et politisk betent felt.

Som vitenskapelig tema er migrasjon og integrasjon blant de mest sensitive temaer i vårt samfunn. Hvordan klarer forskerne formidle sine analyser til ulike grupper av publikum, og hvordan ser de på forholdet mellom medborger- og ekspertrollen? Hva betyr erfaring, arbeidssted, disiplinbakgrunn og mediekanal, og endrer kommunikasjonen seg i takt med at forskningsfelt modnes?


Sosiologiseminar: Institusjonell endring i et demokratisk samfunn

Tid og sted: 25. okt. 2018 12:00 - 13:00, Fellesarealet i 2. etg. HHH

Fredrik Engelstad, emeritus ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, skal snakke om institusjonell endring i et demokratisk samfunn. Velkommen!


Hvor går kvantitativ sosiologisk forskning?

Tid og sted: 22. mars 2018 09:00 - 13:00, Aud. 2, Vilhelm Bjerknes`hus

Etter forrige evaluering av sosiologifaget bevilget NFR midler til å styrke utdanningen i kvantitative metoder på doktorgradsnivå. Arbeidet med dette har pågått i flere år, men er nå i ferd med å avsluttes.

Formålet med dette seminaret er å demonstrere kvantitativ sosiologisk forskning av høy kvalitet, og inspirere andre forskere og studenter til å orientere seg i denne retningen. Innlederne er norske sosiologer som bruker kvantitative metoder i sitt arbeid.

Arrangør: Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi

Program

09.00: Introduksjon

09.15:

  • Naving: Blir du fristet av høyere trygdesatser? v/Ida Drange, Arbeidforskningsinstitutttet
  • Ser vi endringer over tid i betydningen av familiebakgrunn for økonomisk suksess?  v/Øyvind N. Wiborg, Universitetet i Oslo
  • Diskriminering av innvandrere i arbeidsmarkedet i Norge og Storbritannia v/Edvard N. Larsen, Universitetet i Oslo

10.40: Pause

10.45:

  • Hjelper bruk av fotlenke mot tilbakefall til kriminalitet? v/Synøve N. Andersen, Statistisk sentralbyrå
  • Pensjonering og dødelighet v/Adrian F. Rogne, Universitetet i Oslo
  • Innvandrerskoler: segregering og prestasjoner v/Solveig T. Borgen, Universitetet i Oslo
  • Avsluttende kommentarer

12.00: Lunsj

Seminaret er åpent for alle.


Sosiologiseminar:Hvorfor gråter jihadistene?

Tid og sted: 25. jan. 2018 12:00 - 13:00, Fellesareal, 2. etg. HHH

Terrorgrupper som al-Qaida og IS fremstår utad som harde og brutale, men jihadister bruker mye tid på sang, poesi og drømmetydning og de gråter ofte i hverandres nærvær. Hva kan disse ikke-militære aktivitetene fortelle oss om jihadismen? Antologien Jihadi Culture: The Art and Social Practices of Militant Islamists ser på hverdagslivet i militante islamistgrupper.

Bokens redaktør Thomas Hegghammer vil presentere viktige elementer i jihadkulturen og diskutere de teoretiske og praktiske implikasjonene av bokens funn. 


Åpen forelesing: Ny narkotikapolitikk?

Tid og sted: 10. april 2018 14:15-16:00 Aud.6, Eilert Sundt Hus

Krigen mot narkotika skal avvikles. Hva skjer nå? Professor Willy Pedersen i samtale med Trond Henriksen og Sturla Haugsgjerd.

Velkommen til åpen forelesning i faget sos 4301 - Marginalisering, kriminalitet, kontroll.

Trond Henriksen og Sturla Haugsgjerd forteller om sine personlige erfaringer med rus og kriminalitet og diskuterer norsk narkotikapolitikk.


KNIPS, FERDIG, GÅ! Elever ved Katta og Handels dokumenterer egen hverdag

Tid og sted: 26. sept. 2018 18:00-20:00  Kulturhuset, Oslo

De har blitt kalt eliteskoler, og de har sluset mange inn i samfunnets toppstillinger. Hvordan opplever elevene skolehverdagen? Hvorfor interesserer forskere seg for disse to skolene?   

Med Willy Pedersen og Magne Flemmen.

 

2017

Sosiologiseminar: Reformering av offentlige organisasjoner - betydningen av tillit og lojalitet

Tid og sted: 14. des. 2017 12:00-13:00, Fellesarelet i 2.etasje, HHH

Lars Erik Kjekshus er sistemann ut i årets sosiologiseminarrekke. Han skal fortelle om sitt arbeid: "Reformering av offentlige organisasjoner - betydningen av tillit og lojalitet".

Offentlige organisasjoner kjennetegnes av komplekse målstrukturer og reformer krever omfattende tilpasninger og forhandlinger for å lykkes. I de nordiske landene blir det lagt vekt på en høy grad av tillit som en forutsetning for effektiv styring i arbeidslivet. Hva innvirker på tillit og kan reformer designes for å fremme tillit? I hvilken grad er det betinget av konteksten, for eksempel faglige strukturer, historiske og institusjonelle baner samt tidligere reformopplevelser?

Ved å sammenligne reformer innen to forskjellige offentlige sektorer i Norge, helse og velferd, forsøker vi å vise samspillet mellom reformdesign og reform-konteksten når det gjelder sektorspesifikke trekk og diskuterer konseptet "minimal kritisk spesifikasjon design".


Samfunnsgeografi seminar: Don Mitchell

Tid og sted: 11. des. 2017 12:15-13:30, HH301

Don Mitchell fra Uppsala University er invitert til å holde årets siste foredrag seminarrekken til samfunnsgeografi. Tittelen på foredraget er:  Boise, ‘Africa,’ and the Limits to Capital: An Overview

 


Sosiologiseminar: Tvil i asylvurderinger

Tid og sted: 16. nov. 2017 12:00-13:00, Fellesareal, 2. etg HHH

Basert på sin doktorgradsavhandling, skal Tone Maia Liodden holde et foredrag om temaet: Institusjonelle betingelser for opplevelsen av tvil, ansvar og skjønnsrom i asylvurderinger.


Sosiologiseminar: Fra stolthet til fordom?

Tid og sted: 12.okt. 2017 12:00-13:00, Fellesareal, 2. etg. HHH

Jørn Ljunggren holder et foredrag med temaet: Den moderne norske arbeiderklassen: Fra stolthet til fordom?


Sosiologiseminar: Bilder av min hverdag

Tid og sted: 14. sep. 2017 12:00-13:00, Fellesareal, 2. etg. HHH

Willy Pedersen innleder vår nye seminarrekke med temaet: Bilder av min hverdag: Bruk av mobil-appen MittBlikk for å belyse ungdomskultur.


Samfunnsgeografi seminar: Moving theory beyond its comfort zone.

Tid og sted: 11. sep. 2017 12:15-13:30 Styrerommet, HH221

Heidi Østbø Haugen innleder seminarrekken i samfunnsgeografi med temaet: Moving theory beyond its comfort zone. The China-Ghana chain for fashion jewelry.


Crises and Keywords in Capitalism and the Social Sciences

Tid og sted: 5. des. 2017, 12:15-13:30 Aud.1, Eilert Sundts Hus, Blindern

Hvordan ser fremtiden for samfunnsvitenskapen ut? Og hvordan kan samfunnsvitenskapen brukes for å forstå markedsøkonomiske kriser? Den verdensledende sosialteoretikeren, kritiske psykologen og psykoanalytikeren Ian Parker gjester Instituttet for å diskutere kriser i kapitalismen og samfunnsvitenskapen.

Han presenterer samtidig den siste boken sin, som tar for seg alt fra nyliberalisme, Nord Korea, akademias fremtid og Slavoj Žižek. Parker er professor ved University of Leicester og leder for Discourse Unit, et senter for kvalitativ forskning, ved University of Manchester. Han har forfattet flere titalls bøker og flere hundre artikler, med hele 20 000 siteringer på Google Scholar.

2016

Folkeavstemning om fredsavtalen i Colombia: Mer politikk enn fred?

Tid og sted: 30. sep. 2016 08:15-09:30 Kjelleren, Litteraturhuset

Arrangør: Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Peace Research Institute Oslo og Norwegian Centre for Humanitarian Studies

Professor Hans Christian Sørhaug  avslutter sin mangeårige innsats ved Universitet i Oslo. Fredag 8 januar kl 12.15 inviteres alle interesserte til et åpent seminar om samfunnsvitenskapelig forståelse

Program

  • «Nedlegging av våpen og ofrenes rettigheter» Jemima Garcia-Godos (Førsteamanuensis, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo)
  • «Integrert reform på landsbygda» Henrik Wiig (Forsker, Høgskolen i Oslo og Akerhus)
  • «Ressursrettigheter og utvikling etter konflikten» John McNeish (Professor, Internasjonale miljø- og utviklingsstudier/Noragric, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet)
  • «Kvinner i fredsprosessen» Kristin B. Sandvik (Førsteamanuensis, Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Universitetet i Oslo / Peace Research Institute Oslo)
  • «Arguments and appeal in the NO-campaign» David Rodriquez Goyez (Stipendiat, Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Universitetet i Oslo)

Fornuftens fantasier

Tid og sted: 8. jan. 2016 12:15-16:00, Aud. 7. Eilert Sundts hus

Arrangør: Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi

Program

Kl. 12.15 - Bestyrer Katrine Fangen ved ISS ønsker velkommen

Kl. 12.25 - Ivar Frønes (UiO): Om å løpe i tynn luft; et innsyn i håndgripelig teori  

Kl. 12.35 - Beate Karlsen (AFF): Å forandre en organisasjon

Kl. 13.15 - Kaffepause

Kl. 13.45 - Vidar Enebakk (Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora): Om ledelse, erotikk og vold

Kl. 14.25 - Pause

Kl. 14.35 - Thomas Hylland Eriksen (UiO): Akselerasjon og overoppheting

Kl. 15.15 - Pause

Kl. 15.25 - Tian Sørhaug: Spekulasjon, bobler og rasjonalitet

Kl. 16.00 - Mingling med lett servering

2014

Etnisk boligsegregering på norsk

Tid og sted: 13.nov 2014 12:15-15:15, Litteraturhuset

Etnisk boligsegregering på norsk: Hva skjer og hvorfor? Etnisk boligsegregering i Oslo sammenlignet med distrikts-Norge og andre nordiske hovedsteder Boligsegregering i Oslo: preferanser og erfaringer.

Deltagere:Bård Folke Fredriksen, Byråd for byutvikling (H)Fatima Ali Madar, Byutviklingskomitéen (Ap) og Sylo Taraku, Generalsekretær LIM (Likestilling, Integrering og Mangfold)

 


JUBILEUMSSEMINAR: Fredrik Engelstad 70 år

Tid og sted: 14. mars 2014 12:15-16:00 Auditorium 3 i Eilert Sundts Hus

Arrangør: Institutt for Sosiologi og samfunnsgeografi

Fredrik Engelstad har hatt stilling ved ISS de siste 6 årene. I realiteten har han vært knyttet til instituttet i langt lengre tid, som professor II, som samarbeidspartner I forskning, som foreleser og veileder på alle nivåer, som samarbeidspartner for den årlige Aubert forelesningen og for arrangering av nasjonale seminarer. Når Fredrik nå blir 70 år, markeres det med et halvdagsseminar.

Hans virksomhet har vært et tydelig uttrykk for det nære og produktive forholdet mellom Institutt for samfunnsforskning (som han ledet i 22 år) og sosiologene ved UiO. Her tar vi opp noen av de temaene Fredrik har arbeidet med gjennom sitt faglige liv: litteratursosiologi, elite og makt, forlagene I offentligheten/kulturen/markedet, demokrati og normativ argumentasjon; og naturligvis organisasjon.

Program

12.15-12.25 Fredrik ved ISS. Per-Gunnar Røe.

12.25 -12.35 Fredriks faglige profil. Ragnvald Kalleberg.

12.35-12.45 Fredrik ved ISF. Ann-Helén Bay.

12.50 - 13. 30 Space, Place, Position, Location. Wendy Griswold.

13.30 - 13.40 Comments to Griswold. Fredrik Engelstad.

13.40 – 14.00 Political Elites in the Transatlantic Crisis. John Higley.

14.00 - 14.10 Spørsmål og kommentarer.

14.10 - 14.40 Pause m/kaffe o.a.

14.40 – 15.00 Den redigerende makt. Helge Rønning.

15.00 – 15.20 Demokrati og feminisme: noen normative konfliktlinjer. Cathrine Holst

15.20 – 15.30 Spørsmål og kommentarer.

15.30 – 15.50 Verdien av verdier. Den “glemte” rasjonaliteten. Tian Sørhaug

15.50 – 15.55 Spørsmål og kommentarer.

15.55 – 16.00 Avslutning.


Styring og motivasjon i den offentlige sektor

Tid og sted: 14. okt 2014 14:15 Rom 847 Eilert Sundts hus

Finnes det en særskilt altruistisk motivasjonsform, som er forbundet med offentlige  tjenester?

Lene Holm Pedersen, Handelshøjskolen i København har sammen med kollegaen Lotte Bøgh Andersen, Universitetet i Århus  stått i spissen for et stort forskningsprosjekt om offentlig ansattes  motivasjon.

I boken  "Styring og motivasjon i den offentlige sektor" som hun presenterer  på seminaret argumenteres det for at det finnes en særskilt  altruistisk motivasjonsform, som er forbundet med offentlige tjenester, nemlig Public Service Motivasjon (PSM).

2013

JUBILEUMSSEMINAR - Ragnvald Kalleberg 70 år

Tid og sted: 1. mars 2013 12:15- 16:00

Arrangør: Institutt for Sosiogi og samfunnsgeografi

Ragnvald Kalleberg har vært knyttet til ISS i mer enn 40 år. Når han nå passerer 70-årsmerket skal det markeres med et halvdags seminar som tar opp noen av de temaene som Ragnvald har vært opptatt av gjennom sitt lange akademiske liv: demokrati i arbeidet og i samfunnet, kritisk teori, etikk, organisering av universiteter. Det gir en viktig anledning til å reflektere og diskutere sosiologien som universitetsfag og kilde til samfunnsdebatt.

Seminaret er åpent for alle.

Program

12.15 – 12.25  Ragnvald ved ISS – mer enn fire tiår. Grete Brochmann

12.25 – 12.35  Ragnvalds akademiske profil. Fredrik Engelstad

12.35 – 12.45  Ragnvald og Universitetet i Oslo. Inga Bostad

12.50 – 13.30 The Sacredness of the Person. A New Genealogy of Human Rights.  Hans Joas

13.30 – 13.40 Comments to Joas.  Ragnvald Kalleberg

13.40 – 14.00 Changing visions of democracy in Habermas.  Helge Høibraaten

14.00 – 14.10 Comments and questions

14.10 – 14.40  Pause m/kaffe o.a.

14.40 – 15.00 Ideen om det myndige menneske. Camilla Serck-Hanssen

15.00 – 15.20 Frihet og myndighet som institusjonell ordning. Gunnar Aakvaag

15.20 – 15.30 Kommentar og spørsmål 

15.30 – 15.50 Norsk sosiologi: Vitenskap, profesjon eller aktivisme? Tilbakeblikk på den fagkritiske debatten i 1970-årene Fredrik Thue

15.50 – 15.55  Kommentarer og spørsmål

15.55 – 16.00 Avslutning

Etter seminaret ønsker ISS velkommen til en mottakelse i 12. etasje i Niels Treschows hus

16.15 - 17.30  Åpen mottakelse i Niels Treschows hus, 12. etasje

2012

Hotellarbeidsplasser i endring: Et arbeidsliv under globalt stress. En samfunnsorientert konferanse om arbeid i hotellbransjen

Tid og sted: 14. juni 09:00-14:00, Auditorium 1, Eilert Sunds hus, Universitetet i Oslo

Dere er herved invitert til avslutningskonferanse for forskningsprosjektet ”Industrial relations under global stress” den 14. juni. Prosjektet er gjennomført av forskere ved NIBR, AFI og Universitetet i Oslo med finansiering av Forskningsrådets program for velferd, arbeidsliv og migrasjon (VAM).

 

Program

Foreløpig program

09:00 VELKOMMEN m/diktlesning av Jenny Wrangborg (poet og hotellarbeider)

09:30 KONKURRANSEPRESS OG BRANSJESTRATEGIER v/forskere fra prosjektet

10:00 FRAGMENTERTE OG FLERKULTURELLE ARBEIDSPLASSER v/forskere fra prosjektet

10:40 UTFORDRINGER FOR DEN NORSKE MODELLEN v/forskere fra prosjektet

11:00 KOMMENTARER fra Arbeidsdepartementet, Fellesforbundet, NHO Reiseliv

11:30 LUNSJ

12:30 FAGFORENINGERS ERFARINGER I HOTELLBRANSJEN v/representanter fra Toronto, Dublin, London og Oslo

14:00 SLUTT

Før lunsj vil resultater fra prosjektet presenteres. Disse inkluderer en spørreundersøkelse på hotellarbeidsplasser i Oslo og Akershus, flere casestudier og intervjuer på arbeidsplasser, og med bedriftsledelse, tillitsvalgte og med arbeidslivets parter. Noen av de viktige spørsmålene som vil bli belyst er effektene av utsetting og innleie av arbeidskraft i bransjen, innvandreres rolle på hotellarbeidsplasser, og hvordan den ”norske modellen” for arbeidslivet blir utfordret i en globalisert bransje.

Etter lunsj vil det fokuseres på organisering av hotellarbeidere, i Norge og i utlandet. Presentasjoner fra representanter for fagforeninger i Toronto, Dublin og London, samt erfaringer fra organisering på hoteller i Oslo, vil danne grunnlaget for en diskusjon av hvordan store, multikulturelle og fragmenterte arbeidsplasser kan gi arbeidere representasjon og medbestemmelse på arbeidsplassen.

Mer om resultatene fra prosjektet ”Industrial relations under global stress” er vedlagt i NIBR Policy brief.

2010

Sosiologi ved UiO er 60 år!

Tid og sted: 26. nov 15:00-19:00, auditorium 1, Eilert Sundts hus

Og det feirer vi med seminar og fest den 26.11.2010. Vi vil bruke denne anledningen til å se fremover og diskutere hva vi vil med faget vårt i årene som kommer. Og vi har bedt noen profilerte sosiologer, både utenfra og innenfra, til å komme med refleksjoner og innspill til debatt. 

Program

p>We would like to use this occasion to look ahead and discuss where we want to go with sociology in the coming years. And we have asked some renowned sociologists, both external and internal, to reflect for us and present their ideas for discussion. The seminar will be held in English.

 

15:00 - 15:10 Welcome – Head of Department Karin Widerberg, ISS
15:10 - 15:30 A View from the Outside – Rector Sigmund Grønmo, University of Bergen
15:30 - 15:45 A View from Inside – Prof Ragnvald Kalleberg, ISS
15:45 - 16:00 Congratulations – Minister of Research and Higher Education, Tora Aasland
16:00 - 16:40 A Manifesto for Sociology – Prof Craig Calhoun, Social Science Research Council, New York
16:40 - 17:00 Break. Fruit and coffee/tea will be served
17:00 - 19:00

Panel discussion chaired by Prof Anne Lise Ellingsæter, ISS. 

Some major areas and approaches will be the starting-point for reflections on the development of the discipline, and for a discussion of a manifesto for sociology

Gender – Post doc Cathrine Holst, ISS

Social Inequality – Prof Janne Jonsson, Swedish Institute for Social Research, University of Stockholm and Prof Arne Mastekaasa, ISS

Sociological Ethnography - Prof Dag Album, ISS

 19:00 -

Reception with food and drinks

The seminar will be held in auditorium 1, Eilert Sundts hus. The reception will be held immediately after the seminar in the adjoining lobby.

Publisert 23. mai 2024 13:44 - Sist endret 26. juni 2024 10:21