English version of this page

Befolkningsstudier

Befolkningsstudier, eller demografi, handler om hvordan befolkninger er satt sammen og hvordan de endrer seg. Kjernen i demografi ligger i livets mest dramatiske øyeblikk: fødsler og ekteskap, flytting, flukt og innvandring, sykdom og død.

Mennesker i en gate

Foto: Jarli & Jordan / UiO

Ved ISS foregår demografisk forskning og undervisning på flere områder.

Noen av de viktigste temaene er:

 

  • Familie og fruktbarhetsmønstre. Hvorfor får vi færre barn, og hvorfor kommer barna stadig senere i livsløpet? Hvordan bor vi, og hvem bor vi sammen med? Har familier blitt mindre stabile?
  • Helse og dødelighet. Verdens befolkning eldes. Hvor lenge vil vi leve, og hva vil vi dø av i fremtiden? Det finnes store sosiale ulikheter i helse og dødelighet. Hva skyldes slike forskjeller, og hva kan gjøres med dem?
  • Migrasjon og etnisitet. Kommer innvandrere til å tilpasse seg norske familiemønstre? Hva betyr den sosiale og etniske sammensetningen av nabolag, skoler og arbeidsplasser?

For å besvare spørsmål som disse bruker forskerne ved ISS gjerne statistiske metoder og modeller, men også ulike typer eksperimenter og kvalitative intervjuer.

Kunnskap om befolkningsutvikling er sterkt etterspurt i både offentlig og privat sektor. På ISS er både sosiologer og samfunnsgeografer engasjert i studier av befolkningsutvikling. Demografi har koblinger til alle samfunnsfag, men også historie, medisin, statistikk og biologi. Som det eneste lærestedet i Norge, tilbyr ISS også et eget emne i demografi.

 

Forskere

Alexi Gugushvili
JooHee Han
Synøve Nygaard Andersen
Arnfinn Haagensen Midtbøen
Ruth Eva Jørgensen
Grete Brochmann
Are Skeie Hermansen
Trude Lappegård
Torkild Lyngstad
Mats Eirik Lillehagen
Torbjørn Skardhamar
Agnes Fauske
Øyvind Nicolay Wiborg
Aleksander Madsen

Publisert 20. juli 2022 19:49 - Sist endret 15. jan. 2024 12:30