Sammen om solenergi

Solar Transitions er et internasjonalt samarbeid mellom akademia og mange eksterne aktører.

Prosjektleder Kirsten Ulsrud ved ISS (Foto: Hans T. Wiig).

Solar Transitions er et fireårig prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd. Prosjektet ledes av Kirsten Ulsrud ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS), og skal undersøke hvilke faktorer som påvirker fattige menneskers tilgang til solenergiløsninger. De skal også se på rollen solenergi kan spille for klimatilpasning og fattigdomsreduksjon.

 

Samtidig skal forskerne og samarbeidspartnerne deres studere overføring av sosiale og teknologiske innovasjoner mellom land i sør, nærmere bestemt India og Kenya. Prosjektet gjennomføres av et internasjonalt og interdisiplinært team med forskere og eksperter på solenergi, og her er konsulentfirmaet Sweco Norge trukket inn i arbeidet. I tillegg har de samarbeidspartnere i landene de jobber i.

– Hva får dere som forskere i dette prosjektet ut av samarbeid med næringslivet?

– Vi får tilgang til deres kunnskaper og erfaringer, fordi de arbeider med temaer som ligger nært opptil det vi ser på i forskningen. Vi skal også gjøre aksjonsforskning, det vil si at vi skal sette i gang praktiske aktiviteter i samfunnet, og vi trenger de firmaene vi samarbeider med for å få til dette. Gjennom denne prosessen vil vi også trolig samarbeide med andre firmaer som vil levere teknisk utstyr og utføre tekniske installasjoner, men disse vil ikke være partnere i forskningsgruppa slik de to vi har med oss er, sier Ulsrud.

– Hvordan gagner det samarbeidspartnerne deres?

– De får være med på et forskningsprosjekt som interesserer dem og gir kunnskaper som de vil ha bruk for, og de får finansiert noe av sitt arbeid gjennom forskningsbevilgningen. De er konsulentselskaper som må dekke inn sine aktiviteter ved betaling fra ulike oppdragsgivere. Prosjektet kan også gagne dem fordi de får være med på aktiviteter som kan bli utvidet senere, og dermed har potensial for å gi dem flere oppdrag.

– Hva betyr det for dere at universitetet vil gjøre det lettere for næringsliv og organisasjoner å komme i kontakt med forskere og studenter for å få i stand samarbeid?

– I vårt tilfelle ble initiativet til å ta kontakt med spesielle firmaer tatt fordi vi selv visste hvilken bransje vi trengte kontakt med, og fordi vi allerede kjente personer der som hadde den kunnskapen vi var interessert i. Dette vil trolig være den naturlige rekkefølgen for oss også i andre prosjekter, siden de vitenskapelige spørsmålene vi jobber med er det vi ønsker å ta utgangspunkt i når vi utformer nye forskningsprosjekter, enten det er med eller uten næringslivet, sier hun.

Får prøve ut nye ting

Spesialrådgiver hos Sweco Norge Jonas Sandgren mener personlig kjennskap og behov for en bestemt kompetanse har vært avgjørende for akkurat dette samarbeidet. Bedriften er et internasjonalt konsulentselskap som tilbyr rådgivningstjenester innen blant annet fornybar energi.

– Min rolle er teknisk, men jeg kommer også inn i forskningsbiten. Jeg har jobbet mye med solenergi- og elektrifiseringsprosjekter, så jeg har erfaringer med utfordringer og muligheter slike prosjekter byr på, sier han.
Sandgren og Ulsrud kjente til hverandre før de besluttet å samarbeide.

– Tror du samarbeidet ville kommet i stand om dere ikke kjente til hverandre?

– Det kan hende, men det hadde betydd mer leting for å finne kompetansen forskerne var på utkikk etter, sier han.

– Hva slags nytte har dere av samarbeidet?

– Forskerne er jo kundene våre, og det er alltid nyttig for oss å ha kunder. Men i tillegg er det nyttig for oss å være med på et forskningsprosjekt hvor vi har mulighet til å se litt framover og å prøve ut nye ting. Det er kompetansegivende for oss på samme måte som det er det for forskerne, sier han.

Bakgrunn

SV og HF har nylig lansert nettsidene Samarbeid med oss. Målet er at sidene skal være med å bidra til flere slike samarbeidsprosjekt mellom akademia, næringsliv og offentlig sektor.

Av Katrine Ree Holmøy (frilansjournalist)
Publisert 16. juni 2014 09:42 - Sist endret 25. juli 2023 14:40