Jan Grue tildelt Erik Byes minnepris

Protestfestivalen i Kristiansand deler hvert år ut Erik Bye minnepris til en person som har utmerket seg med sitt engasjement. Jan Grue fikk årets pris for sitt engasjement for funksjonshemmedes rettigheter.

Mann i rullestol med mikrofon på en scene

Positiv påvirker: Liv Ullmann, Per Fuggeli og Johan Galtung har fått Erik Bye-prisen. I år var det Jan Grue som fikk den.  Prisen går til en person som over en lengre periode har framvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen positivt: lokalt, nasjonalt eller internasjonalt. Her er Grue på scenen i Kristiansand når han holder takketalen. (Foto: Protestfestivalen)  

Bob Geldof og Dalai Lama har tidligere fått prisen.  Jan Grue, som er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi og forfatter av en rekke skjønnlitterære bøker,  er dermed i godt selskap som prisvinner.

Både som forsker og som forfatter har Grue vært opptatt av funksjonshemming som tema. Grue leder forskingsprosjektet: The Politics of Disability Identity, som er støttet av Forskningsrådet.  I sine skjønnlitterære bøker har han delt egne erfaringer som funksjonshemmet – blant annet i «Jeg lever et liv som likner på deres», «Hvis jeg faller» og «Prøve og feile».

Vi gjengir under det meste av Jan Grues takketale i anledning prisen:

«Jeg tror det er noe dypt passende ved at dere i år bruker Erik Byes minnepris, denne festivalens pris, for å løfte frem funksjonshemning. For det er få samfunnsspørsmål i dag der apati og likegyldighet i så stor grad er problemet.

Funksjonshemmede er verdens største minoritet. Mer enn én milliard stor. Og de siste tiårene har funksjonshemmedes rettigheter kommet på den politiske agendaen på en måte som ikke tidligere har vært tilfellet.

Mange gjennombrudd har funnet sted. I 2007 vedtok FN en internasjonal konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter, Norge er et av svært mange land som har tilsluttet seg den.

Og året etter vedtok Norge sin første likestillings- og antidiskrimineringslov for funksjonshemmede.

Funksjonshemmede er kulturelt synlige på en annen måte enn før. Det er også denne prisen et tegn på.

Og dette er kulminasjonen av en lang prosess, en som er drevet frem av funksjonshemmede aktivister, av organisasjonsfolk, akademikere, skribenter, kunstnere, og ja, også av enkelte politikere.

I denne prosessen har funksjonshemning gått fra å være et spørsmål om veldedighet, og om medisin og patologi, til å bli et spørsmål om rettferdighet.

Det er fristende å sitere Martin Luther King: The arc of the moral universe it long, but it bends towards justice.

Det moralske univers har en lang kurve, men den bøyer seg mot rettferdighet.

Ja. Men hvor lang er kurven, og hvor svak er bøyningen?

Fremdeles er funksjonshemmede utestengt fra utdanning og arbeidsliv, fra muligheten til å stifte familie, fra å bli sett som fullverdige mennesker.

Sagt på en annen måte: Spørsmålet om rettferdighet er stilt.»

Les mer om Erik Byes minnepris 

Publisert 25. sep. 2023 15:31 - Sist endret 25. sep. 2023 15:31