Protokoll 28.august 2023

 

Tilstede: Kenneth Bo Nielsen, Erik Carlquist. Joakim Johansen Østby, Ingrid Støa Skrede (PU-leder, tilstede på første del av møtet), Jan Grue (programleder) og Runa Torp Vivé (programrådssekretær).

SAK 1
Saksnr. 01/23

Vedtakssak

Godkjenning av saksliste og protokoll fra møtet 13. februar 2023

Saksdokument: Protokoll fra møtet.

 

SAK 2
Saksnr. 02/23

 

Orienteringssak

PU orienterte om Studiestart

PU-leder og fadderkoordinator Ingrid Støa Skrede orienterte om hendelser under studiestartuken, der KULKOM-studentene følte seg mobbet av sosiologistudentene/fadderne under aktiviteten «Studieslaget». Dette gjaldt bl.a. plakater og kommentarer med nedsettende innhold. Fakultetet og ledelsen på instituttet ble involvert i etterkant av hendelsen. Det oppstod også konflikt mellom fadderne og fadderkoordinatorene på KULKOM, der enkelte faddere opponerte mot aktivitetene fordi de kjedet seg eller at aktivitetene var alkoholfrie.

Det ble drøftet hvorvidt fadderrollen i større grad bør være forventningsavklart både faglig og sosialt. Fadderkoordinatorene etterlyser tydeligere retningslinjer og mer tilstedeværelse fra fakultetet og faddersjefen, så ikke fadderkoordinatorene havner i en ubekvem mellomlederrolle. Fadderkoordinatorene foreslår også at det faglige innholdet i fadderrollen spilles opp ved rekruttering, og at det legges bedre til rette for at faddere kan fremheve den faglige siden av rollen på CVen. Studieadministrasjonen melder om dette på evalueringsmøte om Studiestartuken hos fakultetet.

 

 

SAK 3
Saksnr. 03/23

Orienteringssak

Skolebesøksordningen

Det er liten etterspørsel på skolebesøk til KULKOM. Skolebesøker mener innholdet på presentasjonene er gode. Innholdet må kvalitetssjekkes etter at den nye profilen til KULKOM trer i kraft. Informasjonsteksten for KULKOM må fornyes. Se eget punkt under referat fra saksfremlegget.

 

SAK 4 
Saksnr. 04/23

Orienteringssak

Arbeidsliv

Jan orienterte om arbeidslivsaarrangemenetet hos Netlife der ulike bedrifter og yrkesrelaterte tiltak presenterer seg og snakker om KULKOMs relevans i arbeidslivet var såpass vellykket i fjor at vi gjentar det i år.  

Forslag om mer synliggjøring rundt karriereemnene SVKAR som alle programmene ved SV fakultetet tilbyes under studiestart.

 

 

SAK 5
Saksnr. 05/23

Vedtakssak
 

KULKOM3090 og KULKOMbinert

Studentene kommer tregt i gang med valg av problemstilling og forståelsen av det selvstendige skrivearbeidet i bacheloremnet.

Vedtak: På slutten av det andre året inviterer vi til et «bachelorforberedende møte» der programleder samt andre fagpersoner orienterer rundt viktigheten av å starte tidlig med arbeidet, samt betydningen av å utvikle problemstillinger for BA-oppgaven i arbeid med andre emner, særlig underveis i femte semester.

  

 

 

SAK 6
Saksnr. 06/23

Diskusjon/Vedtakssak

Behandling av saksfremlegget
 

1. Faglig profil

Studentmassen er i endring og programinnholdet på KULKOM må henge med i tiden. Temaer som vi mener kan treffe dagens søkergruppe er bærekraft, identitet, mangfold, inkludering, ulikhet og sosiale bevegelser.

Programrådet diskuterte hvordan temaene må implementeres i programmet og emnene:

-konkret innhold
-verktøy for å handtere en kulturell kompleksitet
-bidra til å forme programmets enhet

 

2. Vurdering av obligatoriske emner

Hvordan kan fordypningene bidra til å løfte den nye profilen?

Alle fordypningene har emner som fint tar opp de overnevnte temaene. Medievitenskap gir en relevant innføring med MEVIT1700 og har fordypningsemner som vektlegger tekstanalyse, politikk og journalistikk. På psykologi får ikke studentene noe grunninnføring i faget, men heller en ganske KULKOM-skreddersydd introduksjon med psy2500 og videre fordypning i samfunnspsykologi og kultur.

Sosialantropologi og sosiologi har slitt med oppslutningen og lav andel fordypning. På sosialantropologi har interne prioriteringer ført til at arbeidet med KULKOM har havnet i skyggen. SOSANT1000 (obligatorisk i 1. sem) har hatt lite ressurser, men nå skal emnet blant annet gjennomgå en revidering/nedskalering av et til dels omfattende og teoritungt pensum. Sosialantropologi har også etablert en kontaktgruppe for KULKOMsamarbeidet.

En løsning for å få opp søknadstallene på sikt for sosiologi fordyping, kan være å vurdere innføring av et alternativt førsteårsemne ved siden av SOS2500, så studentene får mulighet til å velge.

Bestilling: Fordypningene utarbeider fagvise handlingsplaner for tiltak som kan bidra til en enhetlig profil på KULKOM samt øke rekrutteringen til studiet. Sosiologi og sosialantropologi vurderer utskifting eller supplering av obligatoriske emner. Fagvise vurderinger sendes til programleder innen 15. oktober, i forkant av høstens andre programrådsmøte i november.

 

3. Endring av programtekster

Endringene av profil og innhold må gjenspeiles i programtekstene.

Bestilling: Vi ønsker innspill til en spisset programtekst som tar utgangspunkt i de overnevnte temaene. Fagvise utkast på inntil en halv side med tekst sendes til programleder innen 15. oktober. Tekstutkast bør være spisset med tanke på rekruttering, da særlig temaene oppgitt under pt. 1.

KULKOMs programsider: https://www.uio.no/studier/program/kulkom/hvorfor-velge/
Denne teksten er den sammen som kommer opp i utdanning.no

Skolebesøksordningen: https://www.sv.uio.no/om/samarbeid/tilbud-skoler/fagomrader/kommunikasjon-og-kulturer.html

 

4. Endringer på KULKOM1001

Vedtak: KULKOM1001 deles i to emner, 1001 + 1002. Programrådets medlemmer utarbeider en todeling av fagvise læringsmål samt pensum for nye emner

Ting det var enighet om:

-Emnet er for teoritungt.
- Se på pensum og hør med foreleserne for hver fordypning.
- Alle fordypningene skal være representert i begge emnene.
- Krav om å ha gjennomført 1001 for å kunne ta 1002.
- Vi trenger ny tekst for læringsmål med utgangspunkt i den nye profilen.

Bestilling: Fagvise forslag til a) ny tekst til læringsmål og b) pensum, begge fordelt på nye emner 1001 og 1002 sendes innen 15. oktober.

 

5. Endringer på KULKOM3090

Vedtak: De to hele forelesningsdagene på starten av semesteret gjøres om til både forelesninger og workshop med caseoppgaver.

Undervisingen deles opp i metode (Ingjerd Hoem og Eric Carlquist) og akademisk skriving (Grue, Espen Ytreberg og Joakim J. Østby).

Forslag om mindre pensum og heller legge ut anbefalt litteratur i Canvas.
 

Pensum sendes inn: 15. september så vi rekker en sirkulasjonsrunde før pensumfristen som er 28. september.

 

 

Reformen deles opp i to deler:

  • Programtekster og den salgbare teksten publiseres så de er klare for våren 2025 når folk skal søke.
  • Endringer på emner og oppbygging trer i kraft til høsten 2025.

Innsendt tekstforslag bearbeides av Jan og Runa innen neste møte, der det fattes vedtak om.
 

 

 
Publisert 26. sep. 2023 13:42 - Sist endret 26. sep. 2023 13:43