Protokoll

Programrådsmøte i samfunnsgeografi 2. februar kl. 10.15-12.00. Møtet ble avholdt i Zoom.

Tilstede: Jemima García-Godos (undervisningsleder), Hege Merete Knutsen, Andrea Nightingale, Bjørnar Sæther, David Jordhus-Lier, Per Gunnar Røe, Michael Gentile, Sverre Herstad, Torstein Throndsen, Yngve Heiret, Maria Krogshus Holmås (PU), Simon Glad Frigessi Di (PU), Runa Vivé (studiekonsulent BA) og Maren Ringstad (referent)

Saksliste

Sak 1 (1/2021) Godkjenning av innkalling og dagsorden

Vedtak: Innkalling og dagsorden godkjennes.

Sak 2 (2/2021) Godkjenning av protokoll fra møtet 09.12.2020

Protokoll fra møte i programrådet 09.12.2020

Vedtak: Protokollen godkjennes.

VEDTAKSSAKER

Ingen vedtakssaker

ORIENTERINGSSAKER

Sak 3 (3/2021) Kurs for masterstudentene på kull H20

Førsteårs masterstudenter får nå tilbud om lynkurs om personvern og datahåndtering for masterstudenter den 27. januar, samt bibliotekskurs den 3. februar. Kursene avholdes i Zoom av blant annet Ragnhild Sundsbak. 

Vi ser nærmere på et minikurs for veiledere, slik at alle er kjent med nettsidene for datahåndtering ved ISS

Programrådet diskuterte i denne forbindelse bachelorstudentene, som normalt ikke skal samle sensitive data for sin 10sp bacheloroppgave. Selv om vi, særlig dette semesteret, kan forvente stort sett litteraturstudier på BA-nivå, minnet Jemima om at alle opptak må håndteres iht. til reglene. Ifølge NSDs fellesmelding for bacheloremner ved ISS skal bachelorstudenter ikke samle inn og håndtere sensitiv data. Studentene oppfordres til løsninger uten lyd/videoopptak, f.eks. at studenter tar notater ved ev. intervju.  

Sak 4 (4/2021) Veiledningsavtale - ny rutine

Maren minnet om at det er ny rutine for levering av veiledningsavtale. Denne skal nå lastes opp, og ikke leveres direkte eller på epost. 

Mer informasjon finnes på ressurssiden for masteroppgaven.

Sak 5 (5/2021) Digital oppmøteregistrering for vårens emner

Studiekonsulentene minner om mulighet for digital oppmøteregistrering for vårens emner via https://fsweb.no/fagpersonweb/  Enkel og grei måte å registrere oppmøte på, uten å måtte holde styr på lister! 

Sak 6 (6/2021) Kurs i kompetanseforståelse for avgangsstudenter

Jemima orienterte om at ISS har opprettet et samarbeid med Karrieresenteret for å styrke arbeidslivsrelevans i våre programmer. Kurs i kompetanseforståelse arrangeres i januar og februar for studenter i siste semester i bachelor- og masterprogrammer. 

Så langt har det vært positive tilbakemeldinger og god deltagelse fra våre bachelorstudenter ved ISS. Kurset for masterstudentene avholdes samme dag som programrådsmøtet, så her venter vi fortsatt på deltagertall og tilbakemeldinger. 

Sak 7 (7/2021) Masteroppgaveinnlevering høsten 2021

Jemima orienterer om innleveringsfrister for alle masterprogrammer ved ISS høsten 2021.

Masterstudentene har henvendt seg til Jemima, med ønske om utsatt frist for innlevering av masteroppgaven. På bakgrunn av dette og tilsvarende henvendelse fra masterstudentene på sosiologi, har ledergruppa blitt enige om en felles løsning for hele ISS (SOS, OLA og HGO). De har kommet frem til at normal innleveringsfrist i mai opprettholdes, men det opprettes en ekstraordinær frist i midten av september. Denne fristen vil sortere innunder høstsemesteret. 

Jemima redegjorde for bakgrunnen til denne avgjørelsen. Våren 2020 ble det gitt en utvidet innleveringsfrist på 4 uker, som førte til at sensorene og studiekonsulenten kun fikk to uker til å gjennomføre sensur. Muntlig eksamen ble ikke avviklet og studenter fikk dermed en skriftlig begrunnelse. Denne løsningen var ikke ønskelig i år igjen, både fordi studentene fortjener en full gjennomføring av eksamen, altså inkludert en muntlig eksamen, og fordi det ikke er ønske om å legge ytterligere press på verken intern stab (både vitenskapelige og administrative) eller eksterne sensorer. En sen innlevering i juni vil kollidere med masteropptaket, og tilsvarende vil avvikling av muntlig eksamen i august måtte avvikles parallelt med semesterstart i august. Undervisningsleder er klar over at denne løsningen ikke svarer til studentenes ønsker, men det gir forutsigbarhet for både studentene og ansatte. 

Jemima og Maren hadde et møte 1.februar med studentene som er meldt til eksamen i HGO4080 og HGO4090 dette semesteret. På dette møtet kom det blant annet frem at denne studentgruppen har følt seg oversett, fokuset har vært på andre studentgrupper. Vi tar med oss innspillene til videre arbeid, og studentenes vurdering av situasjonen er behørig notert. Jemima og Maren har invitert den samme studentgruppen til nytt møte 1. mars. 

Etter avtale med studentene oppfordrer også Jemima alle veiledere til å følge opp sine kandidater ekstra nøye frem mot fristen, og støtte opp studentenes arbeid med sine respektive masteroppgaver. 

PU ytret bekymring på vegne av studentene som befinner seg i situasjon som i sin helhet er uforutsigbar, og videreformidlet igjen masterstudentenes ønske om utsatt frist. 

Jemima sa avslutningsvis at med mindre det kommer en avgjørelse fra sentralt hold, vil avgjørelsen stå. 

Programrådssekretær ønsker å tilføye i protokollen at alle eksamensmeldte i masteroppgaveemnene kan også denne våren få innvilget en ukes utsettelse på innleveringsfrist etter søknad. Dette er studentene informert om. 

DISKUSJONSSAKER

Sak 8 (8/2021)  Opptakskrav for masterprogrammet

Jemima presenterte forslaget som har vært gjennom en ny revidering hos Seksjon for opptak (OPP). 

Programrådet stiller seg positive til forslag, Maren og Jemima tar saken videre med OPP. Saken var ikke satt opp som en formell vedtakssak, og må muligens formelt varsles som vedtakssak og vedtas neste møte, til tross for at programrådet har godkjent det nye forslaget. 

Har du spørsmål om hvordan opptaket fungerer, som for eksempel vurdering av internasjonale søkere eller andre spørsmål som ikke ble besvart i dette møtet, ta kontakt med Maren.

Sak 9 (9/2021)  HGO4011, autumn 2021

Andrea presenterte forslag til revidering av emnet HGO4011 og ønsket programrådets innspill til endringene som foreslås. Oppslutning fra vitenskapelige ansatte er en viktig forutsetning for at opplegget fungerer, spesielt om valg av tema som skal brukes som gjennomgående eksempel i emnet. Saken har vært diskutert tidligere og danner noe av grunnlaget for revideringen. 

Forslaget fikk god støtte fra programrådet. Temaene "borders" og "inequality and exclusion" var fremhevet som de mest aktuelle for det nye opplegget. Det kan være rom for variasjoner i valgt tema fra år til år. 

Andrea har igjen notert seg innspillene fra møtet, og reviderer forslaget. Det innhentes nytt innspill for mer detaljert undervisningsopplegg og at den røde tråden i emnet blir ivaretatt. Det kan være lønnsomt å lage ev. arbeidsverktøyene så tidlig som mulig. 

Vi tar opp saken igjen på neste møte, slik at det kan vedtas i april. 

Sak 10 (10/2021)  Assesment of teaching activities at HGO4090

Bakgrunn for evalueringen av undervisningsaktivitetene på emnet: I fjor ble det innført undervisning på emnet HGO4090, som tidligere ikke har hatt organisert undervisning. 

Andrea (emneansvarlig) presenterte det nye forslaget og det ble åpnet for diskusjon. 

Programrådet synes det var en fint med en jevn og god fordeling av aktiviteter for studentene som er i en skriveprosess. Den foreslåtte aktivitetsplanen på emnet må bedre tilpasses opplegget i emnene HGO4010 og HGO4040. Oppgaveskissen (concept note) må leveres tidlig nok til at studentene kan ha veileder på plass for å ta HGO4040 på sitt andre semester. I tillegg må GDPR-kurset koordineres slik at det passer fint til opplegget ellers, sistnevnte bør enkelt la seg gjøre. 

Jemima og Andrea ser nærmere på en finjustering av tidspunktene, også i lys av revideringen av HGO4011, samt andre emner, kurs og frister som er nevnt over. 

EVENTUELT

JGG: Velkommen til Yngve Solli Heiret, ny stipendiat ved samfunnsgeografi. 

PU: Spør om hva som skjer med lesesalene på ES under rehabiliteringen. Maren opplyser at det er opprettet en egen informasjonsside for oppussingen av ES

DJL: David oppfordrer alle til spre ordet om vinterseminaret. Det blir satt opp en fb-side for arrangementet, og David minner om at både BA-studenter og MA-studenter er hjertelig velkomne!  

AN: Videoer om kjernebegrep i samfunnsgeografien for nye masterstudenter, som både er aktuelt for nye programstudenter og OLA-studenter som velger studieløp med HGO-emne(r) til høsten. Det utarbeides en skisse for arbeidet videre.

Publisert 5. feb. 2021 15:18 - Sist endret 12. okt. 2023 15:18