Protokoll

Programrådsmøte i samfunnsgeografi 2.juni kl. 10.15-12.00. Møtet ble avholdt i Zoom.

Tilstede: Jemima García-Godos (undervisningsleder), Simon Glad Frigessi Di (PU), Maria Krogshus Holmås (PU), Hanna Skilbrei (MA-student), Hannah Kaase (MA-student), Marcin Sliwa, Hege Merete Knutsen, Andrea Nightingale, Bjørnar Sæther, David Jordhus-Lier, Per Gunnar Røe, Sverre Herstad, Kristian Stokke, Karen O'Brien, Terje Wessel, Runar Forsetløkken (studiekonsulent BA) og Maren Ringstad (referent)

Meldt forfall: Michael Gentile

Saksliste

Sak 1 (43/2022) Godkjenning av innkalling og dagsorden

Vedtak: Innkalling og dagsorden godkjennes.

Sak 2 (44/2021) Godkjenning av protokoll fra møtet 05.05.2021

Protokoll fra møte i programrådet 05.05.2021

Vedtak: Protokollen godkjennes

Vedtakssaker

Ingen vedtakssaker

Orienteringssaker

Sak 3 (45/2021) Språk for eksamensbesvarelser 

Programrådet diskuterte tidligere denne våren valg av språk for eksamensbesvarelser. Det vil ved ISS gjennomføres en studentundersøkelse omkring dette temaet, Jemima orienterte. 

Earlier this spring, the program council discussed the choice of language for exam answers. A student survey will be conducted at ISS on this topic, Jemima informed.

Diskusjonssaker

Sak 4 (46/2021) Gjennomgang av programmene: Første diskusjonsrunde

Jemima innledet møte med utgangspunkt i diskusjonsnotatet som ble sendt ut i forkant av møte. Bachelorprogrammet, masterprogrammet, tverrgående problemstillinger og forslag til fremgangsmåte/arbeidsplan ble tatt opp i den rekkefølge.

SGO er det eneste BA-program med fordypningsemner på 3000-nivå på SV, det gir oss både fordeler og ulemper. Blant annet sluser det studentene inn i tre spesialiseringsemner, noe som igjen kan innsnevre valgmulighetene til studentene. Jemimas forslag er å legge om alle 3000-emner (unntatt SGO3090 selvsagt) til 2000-emner, innhold og profil kan beholdes eller revideres.

Programrådet diskuterte ulike løsninger for å både skape et solid grunnlag for studentene, men samtidig med et blikk på frafall, omlegging av emner og gradens struktur. 

I stor grad ønsket programrådet å beholde spesialiseringsemnene på et 3000-nivå, det gir blant annet mulighet til å fremme mer komplisert litteratur. Erfaringsmessig ser vi at flere innreisende utvekslingsstudenter takler fint emnenivået, uten å ha tatt 2000-emner hos oss tidligere. På den annen side kan en endring kanskje medføre at flere studenter, utover våre programstudenter, søker seg til SGO-emner. Jemima understreket behovet for en oppfriskning av emneporteføljen, og at vi bør se videre på temaene vi tilbyr i 3000-emner.

Bachelorprogrammet må være en utdanning i seg selv, som gjør de studentene som ikke ønsker å søke seg til en mastergrad, klare for arbeidslivet.

Et tema som programrådet diskuterte nøye var frafall, særlig frafall i første år av graden. PU påpekte at slik strukturen på programmet er nå forsvinner studentene i hver sin retning etter jul, og kan med det miste noe av kullfølelsen som SGO1003 og SGO1001 gir et solid grunnlag for første semester. 

Videre ble masterprogrammet diskutert, her ser vi en økning i kombinasjonen by/miljø i masteoppgaver, selv om bygeografi er fortsatt mest populært blant studentene. Vi ser i større grad at studentene ønsker å involvere seg i forskningsprosjekter, og oppfordrer alle til å involvere studentene i egen forskning. Velkomstmøtet i august er fin anledning til å si mer om vi gjør innen forskning. 

Masterstudentene påpekte at strukturen med at emner tilbys annethvert år ikke gir stabilitet. Dette er særlig viktig for internasjonale studenter, som kanskje velger seg til oss grunnet av spesielle emner. De minnet også om at workshops for HGO4090 bør evalueres siden opplegget er nytt. Når det gjelder involvering i prosjekter, ønsker studentene bedre informasjon. 

Endringene vi har innført i HGO4011 og HGO4090 vil påvirke resten av programmet, så det kan være litt prematurt å gjøre flere endringer i masterprogrammet nå. Allikevel er 10 spesialiseringsemner fordelt på 11 fast et omfattende tilbud som bør dimensjoneres på en hensiktsmessig måte, gjerne ved å kombinere underdisipliner og med samarbeid med andre programmer. 

Felles utfordring for begge programmene er arbeidslivsrelevans og dimensjonering av emneportefølje ift tilgjengelig ressurser. Jemima informerte i den forbindelse at neste faste stilling skal øremerkes GIS.

Jemima inviterer til et første arbeidsmøte i løpet av august, med fokus på læringsmålene for bachelorprogrammet. Diskusjonen fortsetter i programrådet og egne møter. Formelt skal det sendes en søknad om programendringer til SV-fak innen 1.september og all revidert informasjon skal være klart 1.desember. Vi tar kontakt med fakultetet for å planlegge prosessen videre. 

Jemima invites to a meeting in August, where we focus on the learning outcome for the bachelor program. The discussion will continue in the programme council and in separate meetings.

Eventuelt

Jemima orienterte om innleveringer av masteroppgaver dette semesteret, samt minnet sensorene om å svare ut begrunnelser så snart det er mulig.

Oppdatert oversikt over høstens programrådsmøter finner dere her. Meeting plan for the autumn semester can be found here

Publisert 7. juni 2021 20:56 - Sist endret 12. okt. 2023 15:25