Protokoll fra programrådsmøte i samfunnsgeografi

Programrådsmøte i samfunnsgeografi 7. septemberkl. 10.15-12.00, HH221

Tilstede

Medlemmer: Jemima Garcia-Godos (leder), Hege Merete Knutsen, Bjørnar Sæther, Ole Jacob Pihl Giæver og Love Borgejordet (studentrepresentanter)

Vara: Sverre Herstad

Øvrige: Per Gunnar Røe, Michael Gentile (fra sak 7), Maren Ringstad, Runar Forsetløkken (referent)

Saksliste

Sak 1 (37/2022) Godkjenning av innkalling og dagsorden

Vedtak: Innkalling og dagsorden godkjennes. Undervisningsleder  meldte inn en O-sak til, angående opprettelse av en 40-gruppe i Samfunn, klima og miljø. Protokollføres  som  Sak 10 (46/2022). 

Sak 2 (38/2022) Godkjenning av protokoll fra møtet 

Vedtak: Protokollen godkjennes.

Sak 3 (39/2022) Emneevaluering høsten 2022

Undervisningsleder forklarer modellen for emneevaluering, og tidslinje. Et hovedpoeng er at studentene blir presentert for resultat og rapport før undervisningen slutter. 

  • Undervisningsleder gjør oppmerksom på ny sats ved instituttspesifikke timeregsnkapssatser: "Oppfølging av kvalitetssystemet (gjennomføring, publisering og oppfølging av emneevalueringer): 5 timer per emne"

Sak 4 (40/2022) Universell utforming i studiene

Undervisningsleder orienterer om kravet for universell utforming for våre studenter. Dette er nedfelt i lovverket.

Særlig gjelder dette undervisningsvideoer og teksting av disse. Det er en viss fleksibilitet til kravet om teksting av forelesningsopptak, selv om idealet er at disse også tekstes. 

EILIN kan bidra i arbeidet med teksting.

Studentene ønsker at forelesningsopptak benyttes så langt det er mulig. Undervisningsleder oppfordrer undervisere til å fortsette med forelesningsopptak og benytte seg av fleksibiliteten lovverket gir. 

Sak 5 (41/2022) Undervisningstøtte ved EILIN

Undervisningsleder orienterer om tilbudet fra EILIN - Eilerts læringsnettverk (uio.no), som strekker seg fra problemløsning i en forelesning til mer strategisk bistand rundt pedagogisk utvikling. 

Sak 6 (42/2022) Emneportefølje og undervisningsplanlegging vår 2023

Pensum og emnebeskrivelser skal vedtas i programråd 12. oktober. Emneansvarlige for vårens emner får egen informasjon om dette.

Emneansvarlige oppfordres til å følge forenklede rutiner for forberedelser av pensumlister i Leganto fra og med høsten 2022, se her.  

Støtte til ekskursjon ved SGO1004 150,000,-

Camilla Houeland inn for å avlaste Jemima og Davids undervisningsforpliktelser.

Runar viser fram TP Grunnlagsdata som erstatter excel-lister i Teams.

DISKUSJONSSAKER

Sak 7 (43/2022) Periodisk programevaluering av SGO og HGO

Undervisningsleder innleder diskusjon og trekker fram vesentlige momenter til videre arbeid. Programrådet vil komme tilbake til rapporten og dens anbefalinger i flere møter framover.

Mye diskusjon omkring kvalitative metoders plass i bachelorgraden. Nytt emne i samfunnsgeografiske metoder, og innføring i kvalitativ metode i SGO1004 eller SGO3090 ble nevnt som mulige alternativer. 

Per Gunnar nevner et forslag om en jobbskygge-ordning som noteres til videre oppfølging for å styrke arbeidslivsrelevans.

Spesialiseringene på masternivå diskuteres i lys av rapporten, inkludert en diskusjon om tilbudet av emner på master generelt. Behovet for å gi masterstudenter uten GIS-kompetanse på basis-nivå mulighet til å ta GIS i sin grad er også nevnt. 

Neste programrådsmøte vil det presenteres en oppfølgingsliste basert på anbefalinger i rapporten.

Sak 8 (44/2022) Økning av kapasiteten på alle teoriemner på HGO

Maren Ringstad redegjør for utfordringer med kapasiteten på flere av teoriemnene våre, spesielt denne høsten, men også på generell basis. Spesifikt gjelder dette rom-kapasitet og hva slags undervisningsrom som kan benyttes, men også hvor mange studenter emnene er dimensjonert for faglig aktivitet (seminar, sensur, annet). Programrådet støtter kapasitets økning på alle HGO-teoriemner.

Sak 9 (45/2022) Frie emner i masterprogrammet

Maren Ringstad innleder til en diskusjon om hva slags kriterier vi skal sette for emner utenfor etablerte HGO-emner. Økningen i antall studenter som velger 30sp masteroppgave (HGO4080), ev. i kombinasjon med utveksling aktualiserer dette. Det er konsensus i programrådet at studenter som tar HGO4080, uavhengig om dette kombineres med utveksling, kan ha opptil 30sp fra andre programmer ved UiO, andre norske universiteter, eller utenlandske universiteter gjennom utveksling.

Sak 10 (46/2022) 40-gruppe i Samfunn, klima og miljø

NB: Saken ble innmeldt av undervisningsleder ved møtestart.

Undervisningsleder orienterer om ny 40-gruppe innen Samfunn, klima og miljø ved SV-fakultetet. ISS-samfunngsgeografi har meldt seg inn som eier av 40-gruppen. Programrådet støtter initiativet.

EVENTUELT

- Hege Knutsen informerer at Human Geography Research seminar er i gang, med to seminar i september. Program kommer snart. 

- Fra studentrepresentanter: frustrasjon bl. studenter pga kollisjon i eksamens dato på SGO1910 og nytt demografi-emne SOSGEO2400. Dette er et helt nytt emne som ikke inngår i SGO-fordypning og er derfor ikke kollisjonssikret mot øvrige fordypningsemner. Programmet vil vurdere å ta SOSGEO2400 inn som et fordypningsemne i SGO. 

- Fra studentrepresentanter: Eksamensforberedelser for nye BA-studenter. Flere nye studenter har aldri hatt eksamen tidligere og er bekrymet for dette. Forslag om at en form for workshop blir en del av SGO1001 og går i slutten av november før eksamen. Bjørnar Sæther meldte seg til å holde i dette.

Vi klapper av Maren Ringstad for lang og tro tjeneste på samfunnsgeografi og human geography! Dette er hennes siste programrådsmøte på samfunnsgeografi før hun tar over UTV.

Publisert 8. sep. 2022 13:27 - Sist endret 12. okt. 2023 16:09