Protokoll fra programråd i sosiologi

05. november, kl. 10.15 - 11.10, Harriet Holters hus 241

 

Til stede: Katrine Fangen, Arne Masterkaasa, Anne Krogstad, Mette Andersson, Eivind Grip Fjær, Inger Furseth (vara) Marianne Almbakk (studiekonsulent BA), Sandra Marie Herlung (sekretær), Karoline Pedersen (studentrepresentant BA) og Ingalill Herstad (studentrepresentant MA).

Ikke tilstede: Torkild Lyngstad

SAK 1
Saksnr. 33/14
Godkjenning av saksliste og referat fra møtet 08. oktober, eventuelle spørsmål om inhabilitet i saker som skal behandles.

Vedtak:
Programrådet godkjenner saksliste og referat

Saksdokumenter:
Referat fra møtet 08.oktober

 

 

SAK 2

Saksnr. 34/14

Orienteringssak

Oversikt over sosiologiprogrammene

Programrådsmedlemmene var enige om at en slik oversikt var nyttig. Oversikten viste at kullene har blitt mindre med årene, og opptakssnittet har også sunket.

Bachelor:
Studentrepresentantene var svært overrasket over hvor få som gjennomfører bachelorgraden i sosiologi. Programrådsmedlemmene mente dette kunne skyldes at studenter ofte har dårlig kunnskap om hva sosiologi er før de begynner på studiet, noe som bidrar til at studenter dropper ut relativt fort. Den lave gjennomføringsraten kan også skyldes at studenter opplever lav kulltilhørighet og for dårlig deltagelse på seminarer, som er en arena for å danne tilhørighet. Flere programrådsmedlemmer argumenterte for obligatorisk deltagelse på seminarer. Obligatorisk seminardeltagelse vil bli tatt opp som en diskusjonssak ved neste programrådsmøte.  
Et annet forslag er å vise nye studenter gode bacheloroppgaver slik at studentene kan se hva de skal lære i løpet av studiet, og slik forberede de på de kommende årene. Studentrepresentantene ønsket et større fokus på hva man kan gjøre etter både bachelor- og mastergrad dersom man ikke ønsker å bli forskere. De øvrige programrådsmedlemmene var enige i at dette burde bli ytret i større grad i undervisningen, selv om dette allerede har vært et fokus i flere år. Flere muntlige fremlegg av studentene og større erfaringsutveksling mellom forelesere/seminarledere var også ønsket av programrådsmedlemmene. Muntlige fremlegg er ofte en del av seminarene, men på grunn av lav deltagelse er det får studenter som får nytte av dette.

Master:
Oversikten viser at de ulike spesialiseringsemnene varierer i antall oppmeldte, og at noen emner har blitt avlyst eller lagt ned grunnet for få påmeldte. Dette er er på grunn av at det er tatt opp færre studenter og det ser ut til at det tilbys for mange spesialiseringsemner. Programrådsmedlemmene uttrykte et ønske om å tilby en større spredning i emner, og at programmene arbeider for mer samarbeid med andre studieprogrammer for å kunne tilby studentene flere emner. Dette gjelder emner på både bachelor- og masternivå. Et godt eksempel på dette er emnet SOSGEO2301, hvor samfunnsgeografi og sosiologi samarbeider om et emne. Det er også planlagt to fellesemner med samfunnsgeografi i løpet av neste år.

Resultatet av evalueringen av kjerneområdene i sosiologi vil kunne påvirke fremtidige spesialiseringsemner, dermed vil videre diskusjon komme etter dette.

 

Programrådet er informert om at sosiologi programmene skal gjennomgå en evaluering studieåret 2014/2015. Undervisningsleder og studiekonsulent vil arrangere et felles møte for fast ansatte for å diskutere og evaluere studieprogrammene. Det vil bli gitt nærmere informasjon til de det angår.
 

Notat

 

SAK 3
Saksnr. 35/14

Orienteringssak

Kandidatundersøkelsen 2014

Samlet sett mener programrådsmedlemmene at kandidatundersøkelsen var positiv for sosiologiprogrammene.

Bachelorstudentene (60%) mener innholdet i utdannelsen samsvarer godt med arbeidsoppgavene de har i sin stilling og hele 69% fikk fastansettelse etter endt utdannelse. En stor andel fortsatte på videre studier (32%).

Hele 90 % av masterstudentene er yrkesaktive, hvor 80% mener utdanningen passer med innholdet i nåværende stilling. Kun 20% av masterstudentene fikk fastansettelse etter endt utdannelse.

Det er programrådsmedlemmenes mening at denne undersøkelsen burde fremmes på relevante nettsider, da undersøkelsen viser at sosiologikompetanse blir tatt imot på en positiv måte av arbeidslivet. Undersøkelsen er også et godt bidrag i diskusjonen om "mastersyken" som har pågått i mediene.
Som nevnt i forrige sak ønsker programrådsmedlemmene økt fokus på muntlig fremstilling som er en av kvalifikasjonene som kom dårligst ut i undersøkelsen. Undersøkelsen viser også at masterstudentene i langt større grad benytter seg av karrieresenterets tilbud om kurs og veiledning. Bachelorstudentene burde oppfordres til å benytte seg av dette i større grad enn hva de gjør på nåværende tidspunkt.

 

Notat

 

SAK 4
Saksnr. 36/14

Vedtakssak

Nytt pensumbidrag på 20 sider i SVMET1010

Vedtak:

Pensumbidraget er enstemmig vedtatt av programrådet

Notat

 

SAK 5

Saksnr. 37/14

Vedtakssak

Pensum og emnebeskrivelse i SOS4050

Emnebeskrivelsen er vedtatt, men pensum er ikke vedtatt da det ikke er fullstendig.

Emnebeskrivelse

Pensum

 

SAK 6
Saksnr. 38/14

Eventuelt

 

 
Publisert 12. nov. 2014 14:49 - Sist endret 4. des. 2014 13:55