Protokoll fra møte i instituttstyret ved ISS 3. mars 2021

3. mars 2021, kl. 13.15-15.00. Møte foregikk som videomøte (via Zoom). Til stede: Anniken Hagelund, Jemima García-Godos, Mette Andersson, David Jordhus-Lier, Trude Lappegård, Sigurd Oppegaard, Stina Petersen, Silje Kleven, Jenny Olea Bru Benestad. Sekretær: Inger-Lise Schwab.  

SAK 1
Saksnr. 7/21

Godkjenning av innkalling og saksliste, og evt spørsmål om inhabilitet i saker som skal behandles.

Vedtak: Innkalling og dagsorden godkjennes. Ingen inhabilitet i saker som skal behandle i møtet ble meldt inn.

 

SAK 2
Saksnr. 8/21

Orienteringssaker

Coronanytt fra instituttleder: UiO har varslet mulighet for fysisk undervisning. ISS holder seg til etablert plan om hvilke emne dette ev vil gjelde og skal sikre god informasjon til studenter og ansatte med sikte på mest mulig forutsigbarhet. Hjemmekontor er fortsatt hovedregelen. ISS foretar på nytt en kartlegging av behov for tilstedeværelse på Blindern.

Retningslinjer for et klimavennlig institutt (sak 71/20) ble presentert for staben under mandagslunsj 1.3.21.

Strategi for ISS 2021-2029 legges frem på stabsmøte 17.03.21.

Ludvig Sunnemark har begynt som stipendiat i sosiologi, Manjana Milkoreit har begynt som postdoktor i samfunnsgeografi.

Jan Grue og Are Skeie Hermansen ble tilsatt som førsteamanuenser i sosiologi av fakultetets tilsettingsutvalg 23.02.21.

Nytt fra studentene: Studentene er glade for at lesesalene er åpne igjen, det er viktig å kunne møtes. Spørsmål om utsatt innlevering av masteroppgaven ble svart ut med at ISS opererer med en ekstra frist i september.

Studentene etterlyste informasjon om felles retningslinjer for honorering av studentrepresentanter. ISS lønner ikke studentrepresentanter i styret og kun unntaksvis studentrepresentanter som deltar i større komitéarbeid. I oppfølgingen av saken har fakultetsdirektør bekreftet at en henvendelse sendes Avdeling for personalstøtte.

 

SAK 3
Saksnr. 9/21

Vedtakssak: Forlenget midlertidig stilling som stipendiat

Vedtak: Instituttstyret ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi forlenger Agnes Fauske sin tilsetting som stipendiat SKO 1017 med én måned.

 
SAK 4
Saksnr. 10/21

Vedtakssak: Språkpolitikk ved ISS

Retningslinjene er redigert for å ta høyde for innspill som kom inn i møtet, i hovedsak at disse skrives om for skille tydeligere mellom "bør/skal/kan". ISS avventer spørsmålet om oppfølging av krav om at nyansatte lærer seg norsk da det ventes at SV-fakultetet innfører felles tiltak. Retningslinjene oversettes til engelsk.

Språkpolitikk ved ISS.

Vedtak: Styret ved ISS vedtar retningslinjene anbefalt av arbeidsgruppen.

 
SAK 5
Saksnr. 11/21

Vedtakssak: Adgang til å søke ekstern finansiering for forskere uten fast tilsetting ved ISS

Momenter fra diskusjonen:

  • ISS har en forpliktelse til å sikre at rekrutteringsstillinger er kvalifiserende. Det var noe uenighet i hvorvidt muligheten til å søke om eksterne midler inngår i denne forpliktelsen.
  • Det er viktig at dette vedtaket gjøres på prinsipiell basis for å sikre likebehandling og forutsigbarhet.
  • Det må utvikles klare kriterier for hvilke søknader som skal tillates sendt fra midlertidig ansatte. Ulike synspunkter ble fremmet for hva som er relevante hensyn, og dette må diskuteres videre. Forslag må legges frem for styret ved et kommende møte.
  • Det er et mål å utvikle mest mulig forutsigbare kriterier for at alt. C skal fungere optimalt. Forutsigbare kriterier vil tydeliggjøre forventningene overfor dem som ønsker å søke og sikre transparens og legitimitet. En avklaring av virksomhetens behov og kandidatens forventinger vil også legge til rette for bedre støtte overfor de som ønsker å søke.
  • Ny ordning bør evalueres tidlig.
  • Det må vises fleksibilitet i tilfeller der sluttdato kommer kort tid før søknadsfrister.
  • Komiteen skal oppnevnes av styret som en rådgivende instans overfor styret.
  • Komiteens sammensetning og funksjonstid bør vurderes nøye. Noen fra ledelsen bør delta. Det var noe skepsis til å ha eksterne medlemmer.
  • Kriteria for å innvilge søknader om å søke eksterne midler, inkludert tidspunkt for søknad, må vedtas av styret.

Vedtak:

  1. Styret ber ledelsen om å arbeide for å iverksette handlingsalternativ C på en måte som innarbeider innspill fra diskusjonen.
  2. Styret gir ikke sin støtte til alternativ D i det videre arbeidet. Styret avviser at også eksterne kan søke eksterne midler etter vurdering.
  3. Styret gir ikke sin støtte til alternativ E i det videre arbeidet. Styret avviser at det åpnes kun for søknader til ERC (eller tilsvarende ordninger med sterk internasjonal konkurranse). Styret ønsker at det også åpnes for søknader til NFRs Unge forskertalenter.
 
Publisert 18. mars 2021 08:36 - Sist endret 18. mars 2021 08:36