ISV har feiret bachelor- og masterkandidater en uke til ende

Fra og med våren 2023 besluttet Institutt for statsvitenskap å arrangere bachelor- og kandidatmarkeringer på alle studieprogram for å feire at våre dyktige studenter har fullført sine ISV-grader og trer inn i rekken av alumner. Fra i år har vi samkoordinert disse feiringene for å sørge for et felles «ISV-avtrykk» på dem, og det har vært fem fantastisk flott feiringer!

Først ut, torsdag 6.juni, var bachelorprogrammet i Internasjonale studier. Omtrent 40 festkledte bachelorkandidater møtte opp og ble loset gjennom et flott program av programkonsulent, Øyvind Colbjørnsen.

smil, festplagg, unge mennesker, bygning. trapp
INTER-gjengen på trappene foran Eilert Sundts hus.

Programleder for INTER, Dag Harald Claes tok turen innom for å snakke om både det staselige ved å ha fullført en av UiOs mest populære grader, men også om alvoret som hviler over verden. Janne Haaland Matlary, som har fulgt kullet gjennom årene, hadde også noen kloke ord på lur.

Bildet kan inneholde: bord, møbler, stol, interiørdesign, samfunnet.
Programleder Dag Harald Claes taler til kandidatene. Han snakket bl.a. om hvordan de uteksamineres i en tid hvor det er en tilbakegang av demokratier i verden, noe som var helt utenkelig for ikke så lenge siden.

For studentene holdt Maria Espelid er feiende flott og rørende (og noe pompøs – hennes ord) tale. Hun snakket om hvordan INTER er noe man er, ikke noe man tar eller går.

Bildet kan inneholde: samfunnet, vindu, stol, begivenhet, t skjorte.
Maria Espelid snakket om INTER-årene ved å ta utgangspunkt i «Hei», «Hjelp!», «Takk» og «Ha det». Gjennom disse viste hun bl.a. viktigheten av å være åpen og imøtekommende, og å være i stand til å be om, samt ta imot hjelp og støtte. «Den som sier takk, lærer å bli oppmerksom på hva man har å være takknemlig for»

Gjennom programmet fikk studentene høre nydelig gitarmusikk av Jonas Hald. Det hele ble avsluttet med en høytidelig roseseremoni, etterfulgt av bobler og snacks før turen gikk videre til felles middag på leid lokalet på Frysja.


Neste i rekka var bachelorprogrammet i Statsvitenskap. 10.juni samlet rundt 50 dress-, kjole- og bunadskledte (snart) uteksaminerte statsvitere seg i et pyntet Eilert Sundts hus.

Bildet kan inneholde: bord, møbler, stol, anlegg, offentlig tale.
Programleder Kristoffer Kolltveit oppfordrer studentene til å være stolte av seg og det de har levert som avsluttende bacheloroppgaver – et håndverk man ikke skal kimse av.

Programkonsulent Elin K. Nilsen og programleder Kristoffer Kolltveit geleidet de blivende alumnene gjennom et nøye planlagt program. Kristoffer fortalte om sin egen, ganske så bedrøvelige avslutning for x antall år siden, og fortsatte med å rose dagens studenter: «Dere er så flinke, og det er så gøy å følge dere fra første forelesning i STV1400 til uteksaminering noen år senere! Nå mottar dere snart deres første verdipapir fra UiO, men jeg håper jeg ser flere av dere videre på master – fortrinnsvis her på statsvitenskap!»

Smil, rygg, fine klær, unge mennesker, sol
Øivind Bratberg er studentenes mann til det fulle!

Øivind Bratberg, som har fulgt mange av studentene i bacheloroppgave-emnet, øste av sin visdom og delte Kristoffers syn på hvor kjekt det har vært å følge dem på reisen, ikke minst avslutningen med bacheloroppgaven.

Bildet kan inneholde: smil, frakk, slips, lykkelig, formelt antrekk.
Øyun Marie Baklid og Ole Magnus Hansen har begge vært engasjert i Fagutvalget i lang tid, og snakket om godt sosialt samhold og fine år. 

Øyun Marie Baklid og Ole Magnus Hansen holdt en fin og morsom tale på vegne av studentene, og Cellist Adrianna Arapinowicz bidro med flott musikk. Det hele ble rundet av med utdeling av roser og bobler i glassene.

Smil, mennesker, festlige antrekk, blomster
Raino Malnes, Kristoffer Kolltveit og Øivind Bratberg sammen med BA STV-gjengen. 

Bord, glass, glade mennesker, pynt
PECOS kandidater med familie og venner i Lucy Smiths hus.

Tredje program ut var Peace and Conflict studies, som 11.juni samlet 11 staselige masterkandidater med et par gjester hver samlet i øverste etasje på Lucy Smiths hus. Hannah Ryggen satte en fin ramme for programmet, som programkonsulent Mari Eidstuen navigerte stødig gjennom.

Kvinne, briller, blomster, bakhoder, mennesker
"It's not easy to write a master's thesis" sa programleder Jana Krause. men innsatsen dere har lagt ned vil være verdt det, for tingenes tilstand sier tydeligere enn noensinne at kompetansen deres behøves!

Første post var programleder Jana Krause. Hun snakket om at strevet, som det jo faktisk tidvis er å jobbe med en masteroppgave, er vel verdt det. Bare se på situasjonen i verden for øyeblikket, det trengs dyktige mennesker innen feltet fred og konfliktstudier. Hun oppfordret alle til å ta aktivt del i alumni-felleskapet og å holde kontakten også i videre i karrieren.

Mann som taler, bakhoder, ballonger
Kristian Lefdal for president!

Kristian Lefdal, som har vært kullets Class President, holdet videre en morsom tale hvor han snakket gjennom «four stages of writing a master’s thesis». Disse bestod bl.a. av perioden kalt Armageddon, og beskrev godt den berg-og-dalbanen mange opplever gjennom masterløpet. Han viet også mye plass til å fortelle om alt det sosiale de har gjort sammen, som innebar det meste fra hytteturer til karaoke. Han avslutte med å takke instituttet, undervisere og administrasjonen for støtte, kunnskap og oppfølging.

Bildet kan inneholde: frakk, stol, dress, offentlig tale, vindusblind.
Emil Klashaugen er, i tillegg til landansvarlig, frivillig i FDs krisestab. Dette betyr at reiser ut når nordmenn trenger assistanse i utlandet og i 2023 innebar dette reiser til bl.a. Djibouti, Saudi-Arabia og Israel.

ISV Alumni Emil Klashaugen, som er rådgiver i Utenriksdepartementet og landkontakt for Sudan og Sør-Sudan, snakket om hvordan han har hatt god nytte av det han lærte på PECOS. Han kjente seg godt igjen i det Kristian snakket om – «Not much has change I guess – and that’s nice to see». Emil trakk spøkefullt frem litteratur han derimot ikke har fått bruk for etter studiene, men hyllet emnet STV4208B - International Negotiations. Gjennom dette emnet lærte han ferdigheter han stadig har med inn i reelle forhandler i den virkelige verden.

Tiril Eirunn Einarsdotter fra Musikkhøyskolen spilte to vakre sanger før roseseremonien. 

tre, hus, glade mennesker, fine plagg
PECOS graduates 2024

- Kjære alle sammen; familie, venner og kollegaer, og ikke minst, kjære dyktige og fantastisk flotte masterkandidater: hjertelig velkommen!

Slik ønsket ettermiddagens konferansier, Monika Birkeland, velkommen før hun gav stafettpinnen videre til professor i statsvitenskap og studiedekan ved SV fakultetet, Tora Skodvin. Skodvin startet med å fortelle at hun er både imponert og stolt over hvor dedikerte og seriøse studentene våre er - mye flinkere enn før!

Bildet kan inneholde: smil, hilsen, frakk, slips, gest.
Onsdag 12.juni var omtrent 60 masterkandidater med gjester samlet i Eilert Sundts hus. Studiedekan Tora Skodvin talte og delte ut roser.

Hun fortsatte å si at den statsvitenskapelige kompetanse kandidatene har opparbeidet seg gjennom utdanningen er relevant for en rekke virksomheter, både innen offentlig, privat og frivillig sektor. Ved å vise til tall i årets kandidatundersøkelse, som viser at hele 49% av kandidatene som fullførte en mastergrad i statsvitenskap mellom 2018 og 2023 fikk sin først jobb før de var ferdige med å studere slo hun fast at:

- Med en mastergrad i statsvitenskap har dere veldig relevant kompetanse og alle muligheter på arbeidsmarkedet.

Bildet kan inneholde: lys, belysning, interiørdesign, tre, ballong.
Et knippe av masteroppgavene som er levert inn våren 2024.

Hans-Petter Augustus Jacobsen og Sofie Stenkjær Hansen, som begge har vært ledere for masterstudiet sin linjeforening "Statsvitenskapelig trivsel og velferd" (STV), holdt tale på vegne av studentene. De begynte med å tegne et bilde av tiden de siste to årene, for å gi familie og venner et innblikk i livet i "syvende etasje". De fortsatte med å snakke om arbeidet de sammen har utført gjennom masteroppgavene:

- Vi har holdt ut og har nå endelig nådd vår målstrek. Hvis vi konservativt antar at hver av oss jobbet 5 dager i uken, 7,5 timer om dagen, i 6 måneder, så ligger vårt sammenlagte arbeid på omtrent 54 tusen timer. (..) Vær stolte av prestasjonen dere har fullført på disse to årene. Vi ønsker dere alle lykke til på deres videre reiser, hvor enn de måtte føre dere!

Bildet kan inneholde: smil, anlegg, blomst, kjole, lykkelig.
Sofie Stenkjær Hansen og Hans-Petter Augustus Jacobsen talte til sine medstudenter og gjester.

Som følge av et særdeles godt tips fra dekan Anne Julie Semb, var ISV Alumni Helene Forsland Widerberg invitert for å si noen ord til de «nybakte» statsviterne som snart skal ut i arbeidslivet. Widerberg har lang erfaring i ledelse, utvikling, analyse, utredning og etterretning fra Kripos og Institutt for Forsvarsstudier. I 2015-16 satt hun i sekretariatet til Afghanistan-utvalget, og nå jobber hun som seniorrådgiver i Politidirektoratet.

Kvinne, smil, blå bakgrunn
Helene Forsland Widerberg snakket om verden har endret seg siden hun ble uteksaminert: 
"Teknologien har gjort kvantesprang - men internett og KI har også gitt kriminelle, proxyer og stater effektfulle verktøy og våpen." 

Hun startet med å si at da hun fullførte mastergraden ved ISV i 2006, visste hun ikke hva hun skulle bli når hun ble stor:

- Men jeg er glad og takknemlig for at statsvitenskapen har vært en grunnplanke i flere kapitler av livet mitt: Den var god å ha da jeg arbeidet som prosjektleder i privat næringsliv. Den var også god å ha da jeg forsøkte å forstå Norges bidrag til utviklingen av NATOs strategi - som forsker i Forsvaret. Og da jeg fikk være med å utvikle Norges politikk mot terror og organisert kriminalitet, som leder for en stortingsmelding i UD.

Widerberg avsluttet med å si at hun føler seg heldig som har fått bruke utdannelsen sin til å forsøke å forstå og forklare verden rundt oss, og

- ikke minst: å påvirke hvordan vi kan forme den - med alle sine fasetter. Og det håper jeg at jeg får fortsette med, for jeg vet fremdeles ikke hva jeg skal bli når jeg blir stor.

Bildet kan inneholde: klær, blå, slips, underholdning, musikk.
Kling Kokos – Psykologisk Institutts Sangforening sang flotte sanger.

På særskilt ønske og oppfordring fra kandidatene avsluttet Øivind Bratberg og Francesca R. Jensenius ettermiddagen i auditorium 1 i Eilert Sundts hus. Sammen møter disse to studentene i første bolk på masterstudiet, og loser dem trygt gjennom sentrale ideer og begreper i empirisk forskning, inkludert kausalitet, operasjonalisering, utvalgsskjevhet og validitet.

Bratberg takket for fine år og ønsket inderlig GRATULERER MED DAGEN! Videre leste han et utdrag fra Tante Ulrikkes vei, der Zeshan Shakar skriver om førsteinntrykket av SV-fakultetet, før han oppfordret kandidatene til å huske at livet er det man gjør og de man deler det med

- Det man har gjort og de man har fanget på Blindern varer ved, om man vil. Så hold kontakten!

Bildet kan inneholde: briller, mikrofon, hånd, podium, offentlig adresse system.
Francesca R. Jensenius ønsket "på gjensyn!" til kandidatene.

Jensenius tok opp igjen temaer kullet hadde spilt inn som interessante temaer å skrive masteroppgaver om – som viste seg å være et stykke unna der de fleste hadde endt opp. Hun fortsatte med å snakke om viktigheten av statsvitenskapelig metode og om å se på trender, strukturer og tendenser. Hun avsluttet med å slå et slag for det kvalitative i statsvitenskapen:

- Og samtidig, har jeg lyst til å slå et lite slag her for noe den kvalitative delen av statsvitenskap er bedre på å gi oss innsikt i: det er å se på unntakene, «the outliers», hva skjer i Kongo? Og i India?  For ofte er det her vi finner fantastiske historier om politiske ledere, eller aktivister, eller en eksepsjonell byråkrat eller rektor, som har gjort en kjempeinnsats og gjort at akkurat deres land eller kommune eller skole ender med å skille seg ut. Så både når dere analyserer verden og i den innsatsen dere kommer til å gjøre i de jobbene dere skal ut i, så ville jeg gjerne gi med dere på veien at strukturer er superviktig, men at store personlige innsatser faktisk også spiller en kjemperolle. 

Bildet kan inneholde: underholdning, begivenhet, uniform, det er det ikke, tradisjon.
Jublende masterkandidater på Eilerts trapper.

Sist, men ingen måte minst: Den 17.juni feiret vi de 12 feiende flotte bachelorkandidatene fra Offentlig administrasjon og ledelse som hadde meldt seg på seremonien.

Bildet kan inneholde: smil, ett stykke plagg, kjole, lilla, lykkelig.
12 av årets OFFADMERE på feiringen.

Programkonsulent Lærke Ajaaja Madsen Otzen ønsket velkommen, og sammen med programleder Jens Jungblut tok hun studentene gjennom ettermiddagen med taler og roseseremoni.

Bildet kan inneholde: anlegg, blomst, kronblad, blazer, blomsterarrangement.
Jens Jungblut oppfordret studentene til å være ordentlig stolte av seg selv og om verdien av tverrfaglighet.

Jungblut fortalte at han var ekstra, kanskje trippelt stolte over dem – et vaskekte covid-kull. De har sammen kommet gjennom en skikkelig utfordring og kan være stolte av seg selv. Han henviste til Statens personaldirektør Gisle Norheim som har sagt at studenter som har tatt OFFADM er «allroundere» med viktig kompetanse som trengs. Tverrfaglighet er utfordrende, men givende - arbeidsmarkedet trenger interdisiplinære ansatte ettersom kandidater som enkelt tilpasse seg ulike fagområder og delta effektivt er som "plug and play" i arbeidslivet.

Mennesker, fine klær, smil, plante
Synne Veiåker Heimstad talte til sine med-OFFADMERE.

Synne Veiåker Heimstad talte på vegne av kullet, og snakket om de tre t’ene – at ting tar tid. Hun spøkte en del med R, men var først og stolt av kullet som (tross covid) har skapt et godt miljø og samhold.

Kristoffer Kolltveit oppfordret studentene til å være stolte av seg selv, og i likhet med statsvitenskapsgjengen: fortsett gjerne å studere!

Mennesker, fine klær, smil, plante
Gjengen sammen med Jens Jungblut.

Tusen takk til alle som har bidratt til disse flotte seremoniene! Og til våre fantastiske kandidater; lykke til videre og på gjensyn som alumner!

Av Monika Birkeland
Publisert 21. juni 2024 14:09 - Sist endret 21. juni 2024 15:14