ReferatProgramrad031105

Referat fra programrådsmøtet 3. november 2005

Tilstede: Bjørn Erik Rasch (leder) Oddbjørn Knutsen, Knut-Andreas Christophersen, Raino Malnes, Maria Lind Jarsve, Marit Bustø, Larry Rose (vara for Tom Christensen)
Fra administrasjonen: Siv Håberg, Anne Bjærke (ref.)
Forfall: Tom Christensen, Steinar Andresen

38/05 Orienteringssaker

1. Status for arbeidet med internasjonalisering ved ISV
Internasjonal koordinator blant de vitenskapelige, Karin Dokken, informerte om status for arbeidet med internasjonalisering ved ISV. Instituttet har mange Erasmus-avtaler med europeiske universiteter både på bachelor- og masternivå. Visse universiteter er svært populære (Spania, England) mens mange plasser også vil stå ubenyttet våren 2006. Nordplus-avtalene med de nordiske universitetene blir svært sjeldent benyttet av våre studenter, mens vi får et par innreisende i året. Ellers er avtalen med Université Laval, Canada (undertegnet ifjor), nå begynt å bli populær. I tillegg er en avtale med Ghana etablert, og det arbeides med å etablere en avtale med Universidad del Salvador, Argentina. Utenom instituttets egne avtaler bistår vi Norges forskningsråd med å gi informasjon om E.ON Ruhrgas-stipend til Tyskland.

2. Erasmus-møte i Umeå, juni 2005
Internasjonal koordinator, Anne Bjærke, var på det årlige møtet i det statsvitenskapelige Erasmus-nettverket for utveksling i juni. To hovedsaker å jobbe videre med er ISVs engelskspråklige emnetilbud, samt å fremme lærerutveksling. Det skal opprettes en egen nettside med informasjon om utvekslingsmuligheter for de ansatte.

3. Oppsummering av etterutdanningskurset om EU-/EØS-lovgivning
Øyvind Colbjørnsen oppsummerte erfaringene fra kurset, som ble arrangert i oktober. Kurset hadde 11 deltakere, og besto av seks forelesninger ved Dag Harald Claes (faglig ansvarlig), Ulf Sverdrup og Andreas Føllesdal. ISV fikk gode tilbakemeldinger fra deltakerne, og gikk med overskudd. Områdelærerne oppfordres til å vurdere lignende tiltak.

4. Referat fra Nasjonalt fagråd for statsvitenskap 27/10
Referatet var ikke klart, men de nye fagspesifikke beskrivelsene av karakterskalaen, vedtatt på møtet, ble distribuert. ISV har gitt tilbakemelding om at et par mindre justeringer ifht forslaget bør omgjøres.

Programrådsleder informerte også om at det kan være systematiske ulikheter i karakterbruk rundt om i landet. ISV vil innhente relevante opplysninger ved å kontakte aktuelle læresteder. Formålet er å sikre mest mulig like konkurransevilkår ved opptak til masterstudiet mellom våre egne bachelorstudenter og de med eksamener fra andre utdanningsinstitusjoner med opptaksrett.

5. Pensumjustering på STV1300 Komparativ politikk 1
Områdelærer Oddbjørn Knutsen orienterte. Det er ca. 150 sider som går ut, og like mange som tas inn.

Vedtak: Programrådet tar orienteringssakene til etterretning.

39/05 Seminarundervisningen
Fagutvalget la frem et notat med forslag til forbedring av seminarundervisningen på bachelornivå.

Vedtak: ISV skal forbedre seminarundervisningen gjennom følgende tiltak:

  • Stille tydeligere krav til seminaroppgavenes kvalitet. Emneansvarlig må sørge for at seminaroppgavene tematisk følger forelesningsrekken.

  • Justere "seminarmanualen" slik at det faglige fomålet med seminarene blir klarere.

  • Gjennomføre noe opplæring av seminarlederne (en fellessamling før seminarene tar til). Seminarlederne skal gi faglig tilbakemelding i seminarene.

  • Sørge for tilstrekkelig innhold i seminarene første gang (fortsatt obligatorisk oppmøte). Innholdet bør bestå av en gjennomgang av seminarmanualen, og en diskusjon rundt det å gi og å ta imot konstruktiv kritikk.

  • Bedre kontakten mellom emneansvarlig og seminarlederne. Emneansvarlig skal innkalle til møte med seminarlederne i forkant av oppstart av seminarene.

  • Prøve ut nye former å organisere seminaraktiviteten på (slik at flere involveres hver gang). Dette innebærer flere obligatoriske aktiviteter. Våren 2006 skal et opplegg med gruppevis presentasjon og opposisjon prøves ut på STV2310 Politikk og utvikling.

Programledelsen/administrasjonen skal rapportere tilbake til programrådet om endringene i løpet av våren 2006.

40/05 Eventuelt

1. Forslag til endringer i studieordningen på masternivå
Fagutvalget fremmet forslag til endringer i den nye masterordningen. Saken ble ikke tatt opp til realitetsbehandling. Det var enighet om at en må følge med i hvordan den nye masterordningen virker. Ordningen må evalueres etter at den har virket en stund.

I tråd med ønsker fra studentrepresentantene blir innleveringsfrist for hjemmeoppgaven på masteremner, som nå er dagen etter skoleeksamen, flyttet til første mandag etter skoleeksamen (gitt at dette ikke kommer i konflikt med ferie- eller fridager).

2. Sensorer på bachelornivå
Kommisjonssammensetningen på bachelornivå denne høsten viser at ISV i svært stor grad baserer seg på eksterne krefter; mange kommisjoner består bare av eksterne sensorer. Det er ønskelig få flere interne til å delta i eksamenskommisjonene. Følgende ordning bør vurderes: Alle fast ansatte forventes å delta i (minst) én bachelorkommisjon i året, og de som har opparbeidet et overskudd på timeregnskapet får utbetalt honorar for arbeidet (eventuelt tilsvarende i driftsmidler). I den grad interne erstatter eksterne, påvirker ikke dette instituttets utgifter.

Publisert 6. juni 2012 16:41