ReferatProgramrad12.05.05

Referat fra programrådsmøtet 12. mai 2005

Tilstede: Bjørn Erik Rasch (leder), Harald Baldersheim, Steinar Andresen, Oddbjørn Knutsen, Raino Malnes, Knut-Andreas Christophersen, Vanja Kleven, Magnus Thue
Fra administrasjonen: Anne Bjærke (ref.)
Forfall: Siv Håberg (adm.)

13/05 Orienteringssaker
1. Professor Olav Knudsen (Stockholm) har sagt seg villig til å være tilsynssensor på master. (På bachelor er professor Lauri Karvonen (Åbo Akademi) tilsynssensor.)

2. ISV har fått medhold i to saker behandlet i Den sentrale klagenemnd ved UiO. Sakene gjaldt hhv avslag på søknad om permisjon fra masterprogrammet i statsvitenskap og avslag på søknad om fritak fra obligatorisk undervisning på STV3090 Politisk analyse.

3. Olle Törnquist har lansert et forslag om en master i statsvitenskap med spesialisering i demokratisering eller komparativ demokratibygging.

4. Studenter som er en periode i utlandet kan få problemer med å delta på designseminar i første undervisningsperiode, pga semestrenes ulike lengde i forskjellige land. Derfor bør det tilbys ett designseminar uten direkte områdetilknytning også i andre undervisningsperiode, men det er bare de som har helt spesielle grunner som får anledning til å melde seg på.

5. Det er etablert nye rutiner for behandling av klager, og instituttet har fått medhold av universitetets jurist i sin tolkning av universitetslovens bestemmelser om frister på området. Det er opprettet stående klagekommisjoner:

Stående klagekommisjon for bacheloremner (utenom metode):
Førsteamanuensis Michael Alvarez, UiB
Professor Hege Skjeie

Stående klagekommisjon for masteremner (utenom metode):
Førsteamanuensis Michael Alvarez, UiB
Professor Bjørn Erik Rasch

Vedtak: Orienteringssakene tas til etterretning.

14/05 Kurs i «politikk og utvikling» (BA utviklingsstudier)
Emnet "Politikk og utvikling" skal opprettes f.o.m. våren 2006, og skal gis hvert fjerde semester. Det forutsettes at emnet gjøres til et kjerneemne i bachelorprogrammet i Utviklingsstudier.

Vedtak: Programrådet vedtok følgende presiseringer:

•  Sensurering: Det benyttes kommisjoner med en sensor som leser alle besvarelsene, og en som kun leser et utvalg besvarelser.

•  Emneansvarlige: Professor Øyvind Østerud og stipendiat Gudrun Østby blir emneansvarlige V-06.

•  Seminarundervisning: Seminarundervisningen skal bestå av fem dobbelttimer, og ledes av masterstudenter. Det innføres obligatorisk skriving og presentasjon av oppgave, samt opposisjon på andres oppgaver som vilkår for å kunne gå opp til eksamen.

•  Vurderingsform: Vurderingsformen for emnet ”Politikk og utvikling” skal være fire timers skoleeksamen.

15/05 Aktualitetssymposiet
Vårens Aktualitetssymposium hadde svak oppslutning, og arrangørene ba Programrådet diskutere rammene for symposiet.

Vedtak: Aktualitetssymposiet videreføres, men det bør vurderes alternative former for foredrag/debatter, samt legges større vekt på markedsføring. Aktualitetssymposiet høsten 2005 skal handle om folkemord, og ledes av Bernt Hagtvet.

16/05 Undervisningsplan V-06 og H-06
Programrådsleder ba om at saken ble utsatt til neste møte, i og med at timeregnskapet for H-04 ennå ikke var klart.

Vedtak: Saken utsettes til neste møte, 9. juni.

17/05 Doktorgradsundervisningen
Programrådet har ikke en samlet behandling av doktorgrads- eller forskerkurs, og mye taler for en mer systematisk planlegging også på dette området.

Vedtak:

•  Det bør i utgangspunktet tilbys ett doktorgradskurs/forskerkurs på hvert område hvert år, og normalt ikke mer enn ett kurs i semesteret på samme område.

•  Doktorgradsundervisningen (kurstilbudet) utgjør en egen sak som behandles på første programrådsmøte hvert semester. Planleggingshorisonten bør være (minst) to semestre frem i tid. Instituttets nestleder innkalles til møtene.

18/05 Masterkurs i St. Petersburg
Det norske universitetssenteret i St. Petersburg vil i samarbeid med Statsuniversitetet i St. Petersburg holde to kurs à 15 ECTS for norske masterstudenter i statsvitenskapelige fag høsten 2005. Kursene dekker emnene:

”Transformation of parties and the electoral system in contemporary Russia ”
“Civil society, political ideologies and political transformations in modern Russia ”

Vedtak: Programrådet godkjenner de nevnte kursene som del av masterprogrammet i statsvitenskap, og går inn for at ISV arrangerer eksamen ved universitetssenteret i St. Petersburg. Det vil benyttes to sensorer: kursansvarlig og én fra ISV.

19/05 Veileder i eksamenskommisjoner for masteroppgaver
Institutt for statsvitenskap har midlertidig hatt et unntak fra SV-fakultetets Interne retningslinjer for bruk av sensorer, § 6 («Veileder skal ikke være sensor for masteroppgaven eller ved muntlig eksamen i tilknytning til denne. Sensorene kan innhente veileders vurdering av graden av selvstendighet i arbeidet og andre opplysninger fra veileder.») Unntaksordningen går ut ved utløpet av vårsemesteret 2005, men ettersom det så langt ikke er bedømt så mange masteroppgaver, har vi et magert grunnlag for å foreta en evaluering av nyordningen opp mot tidligere praksis. Skal derfor instituttet søke fakultetet om å få forlenget prøveordningen, for dermed å vinne mer erfaring med det å ha veileder i eksamenskommisjonen?

Vedtak: Instituttet søker fakultetet om forlenget unntak fra de interne retningslinjenes § 6.
Det bør dessuten foretas følgende presisering (gitt at prøveordningen forlenges):

"Masteroppgaver som leveres etter at tidsfristen er utløpt er innlevert uten (formelt) fungerende veileder. Veileder kan følgelig fritas fra å sitte i eksamenskommisjonen. "

20/05 Komité for opptak til masterprogrammet
Ifølge forskrift om opptak til 1-2 årige masterprogrammer ved Universitetet i Oslo skal fakultetet selv oppnevne en opptakskomité. Denne skal ha minst 5 medlemmer, hvorav 1-2 studenter. De øvrige representantene skal være representanter for det vitenskapelige personalet.

Vedtak: Det opprettes en komité bestående av Bjørn Erik Rasch, Per Kristen Mydske, Hege Skjeie og to representanter fra fagutvalget. Dagfinn Hagen er sekretær. Sekretæren vil innkalle til møte.

21/05 Ny studieordning på master: presiseringer
På de valgfrie masterkursene vil karaktersettingen enten skje på basis av skoleeksamen og én eller flere hjemmeoppgaver (avhengig av hva kursleder bestemmer), eller bare en hjemmeoppgave. I det sistnevnte tilfellet settes karakteren utelukkende på basis av den endelige hjemmeoppgaven, mens obligatorisk deltakelse på forelesninger og seminardel, presentasjon av skisse og deltakelse som opponent er å regne som vilkår for å få hjemmeoppgaven vurdert. Når det gjelder den førstnevnte formen, skal både skoleeksamen og hjemmeoppgave(r) telle ved karaktersettingen. For å ha en formell mulighet til forenkling av sensuren i den grad det måtte være ønskelig (av pedagogiske grunner), eller i den grad det kan bli nødvendig (av økonomiske grunner), bør skoleeksamen og hjemmeoppgave(r) vektes ulikt.

Det er laget utkast til emnebeskrivelse for den nye masteroppgaven på 30 studiepoeng. Utkastet foreslår at sidenormen på 50-90 sider ligger fast, men at det bare er for sent innleverte masteroppgaver som blir administrativt avvist hvis de er på mer enn 90 sider (alt inkludert). Programrådet er enig i prinsippet, men kom frem til at en norm basert på sidetall bør vike for en norm basert på antall ord.

Fagutvalget foreslo desstuen følgende:
"Vedtak fattet den 10.02.05 av Programrådet om endringer av sideantall for masteroppgaven bør ikke få tilbakevirkende kraft, men gjelde for masterstudenter som har begynt på 3 semester, og ikke for 4 og 5 semester studenter.

Konkretisert vil dette innebære at vi fremmer forslag om at det frem til 1 november 2005 vil være mulig å levere i henhold til tidligere regelverk; 90 sider med vedlegg som tilleggsmateriale."
 

Vedtak:
1. På valgfrie masteremner med både skoleeksamen og hjemmeoppgave(r) skal skoleeksamen telle 55-60 prosent av den endelige emnekarakteren.

2. Vedlagte emnebeskrivelse for den nye masteroppgaven på 30 studiepoeng (STV-4990) tas til etterretning. Omfanget på masteroppgaven, samt hjemmeoppgaver på alle andre kurs/emner, skal måles i antall ord, og ikke i sidetall. Minimum punktstørrelse settes til 12, og minimum linjeavstand til 1 1/2.

3. Fagutvalgets forslag falt med 2 stemmer (Kleven og Thue).

22/05 Eventuelt
- Fagutvalget fremmet igjen spørsmålet om sensorveiledninger på internett. Det ble gjort klart at studentene kun har krav på å få tilgang til sensorveiledninger for eksamener de selv har vært oppe til. Ellers blir det opp til den enkelte emneansvarlige å avgjøre hvorvidt tidligere sensorveiledninger skal offentliggjøres. Instituttet arbeider videre med saken.

- Etter et oppsummeringsmøte med seminarlederne på STV1020 kom det frem en nokså unison anbefaling om å gjøre oppmøte på seminarundervisningen obligatorisk, grunnet dårlig oppmøte og dårlig forberedte studenter. Dette spørsmålet ble derfor lagt frem for Programrådet, men avvist.

Publisert 6. juni 2012 16:41 - Sist endret 12. nov. 2013 13:56