Referat programrådsmøte 7. november 2013

Referat fra møte i programrådet for bachelor- og masterprogrammet i statsvitenskap 7. november 2013

Til stede: Anne Julie Semb, Tora Skodvin, Åse Gornitzka, Knut-Andreas Christophersen, Bernt Aardal (for Bjørn Høyland), Raino Malnes

Fra administrasjonen: Øyvind Colbjørnsen (referent)

Fra fagutvalget: Hanna Kielland Aalen, Robert Wood

Meldt forfall: Vegard Berggård, Kristina Enge, Malin Folgerø Stensland

Sakslisten godkjent uten merknader.

20/13: Orienteringssaker

  • Foreløpig undervisningsplan vedtas 5. desember. Merknader til planen som fremkom på møtet: Arild Underdal kommer ikke til å være emneansvarlig for STV2200 høsten 2014, ny emneansvarlig foreløpig ikke avklart.  Forslag om å flytte STV1201 til fagområdet komparativ politikk. Masteremnet Topics in Political Economy vil likevel ikke bli gitt.
  • Det er ønskelig med en gjennomgang av evalueringene våre og rutinene våre for dette. Hva brukes informasjonen til? For hvem gjør vi det? Det er viktig at vi kan bruke evalueringene som et redskap til å bli enda bedre. Dette punktet vil tas opp som en diskusjonssak etter at NOKUT-rapporten foreligger.

V-sak 21/13: Innføring av kontaktperson for studenter ved opptak til masterstudiet

Jmf. D-sak/V-sak 18/13 på møtet 11.09.13, der Bjørn Høyland fremmet forslag om å oppnevne en kontaktperson for nye masterstudenter når de starter på programmet.

Viktig at studentene spres på de ansatte slik at ikke arbeidsbyrden blir for stor. Studentene bør også være bevisste på hvilket fagområde de ønsker å fordype seg innenfor på forhånd, det bør så være kontaktpersonens oppgave å bistå studentene i deres valg av valgfrie emner på en måte som gjør at emnene bygger opp under tema for masteroppgaven.

Ordningen med kontaktperson har vært forsøkt også tidligere. Årsaken til at det ikke fungerte da var at studentene i liten grad kom til møtene med kontaktpersonen. Generelt er det viktig at terskelen for å ta kontakt med en vitenskapelig ansatt ikke oppleves som for høy for studentene, de bør oppfordres til å ta kontakt. Instituttet må ta i betraktning arbeidstrykk når kontaktpersoner oppnevnes, spesielt i forbindelse med STV4020-undervisningen. Hvis de ansattes treffetid kolliderer med undervisningen på STV4020, bør treffetiden flyttes noen ganger i løpet av høstsemesteret, slik at det blir mulig for studentene å oppsøke kontaktpersonen i treffetiden.

Forslag til vedtak: Det opprettes en ordning der nye masterstudenter får oppnevnt en kontaktperson blant de vitenskapelig ansatte når de tas opp på masterprogrammet. Studentene må opplyse om faglige interesser når de søker opptak, og studentens faglige interesser vil, så langt det er mulig, ligge til grunn for oppnevningen. All kontakt mellom student og kontaktperson skal skje i kontaktpersonens treffetid.

Forslaget vedtas med virkning fra høsten 2014.

V-sak 22/13: Dokument til BA- og MA-studentene om inntakskvalitet og faktisk bruk av karakterskalaen ved ISV

SØF-rapport nr. 03/13 avdekker karaktersprik mellom «gamle» og «nye» universiteter. De «gamle» universitetene, bl.a. UiO, gir svakere karakterer enn det inntaksgrunnlaget skulle tilsi, mens det motsatte er tilfellet for de «nye» universitetene. Dette er uheldig for våre studenter, og vi ønsker derfor at fremtidige arbeidsgivere o.a. er kjent med inntakskvaliteten ved våre programmer og den faktiske bruken av karakterskalaen ved ISV.

Forslag til vedtak: ISV utarbeider et dokument som viser inntakskvalitet og faktisk bruk av karakterskalaen på BA- og MA-programmene i statsvitenskap. Dokumentet blir ikke en formell del av vitnemålet, men kan legges ved vitnemålet i de sammenhengene studentene måtte ønske det.

Forslaget vedtas.

V-sak 23/13: Vurderingsformer på bacheloremner

Forslag til vedtak: Godkjent endring av vurderingsform må foreligge senest når endelig undervisningsplan vedtas.

Forslaget vedtas.

V-sak 24/13: Lenker i pensumlisten

Ragnhild Sundsbak, fagreferent i Statsvitenskap ved Universitetsbiblioteket (UB), viste i fjor høst til viktigheten av at studentene tidlig lærer å søke etter litteratur i UBs databaser. På en rekke masteremner har vi siden i fjor høst lenket til Universitetsbibliotekets database for tidsskrifter og opplyst om at tidsskriftartikler er tilgjengelige her.

Studentene bør generelt bli bedre til å bruke biblioteksbasene, spørsmålet er om kutting av lenker på pensumsidene er veien å gå.

Det er et generelt problem at oppmøtet på kursene i regi av biblioteket er svært lavt. Vi bør bli flinkere til å informere om viktigheten av å delta på disse, samtidig kan det være fordelaktig om kursene arrangeres senere i semesteret – da studentene har en litt roligere periode.

Erfaringene med lenker ellers er at de er ustabile – må ettergås jevnlig, og at man bruker mye tid på å legge de ut. Samtidig oppleves det som nyttig for nye studenter å få en rettledning i hvor man kan finne pensumartikler.

Forslaget med fjerning av direkte lenker til pensumartikler i bibliotekets baser for emner på 2000- og 4000-nivå vedtas som prøveordning våren 2014. Ordningen evalueres etter dette. 

Sak 25/13: Eventuelt

Det er et ressursproblem for institutt og fakultet at fraværsandelen på eksamener er så høy, dvs. for de som er oppmeldte til eksamen. Dette gjelder særlig de frie bacheloremnene hvor fraværsprosenten ofte nærmer seg 50. Fakultetet har i utgangspunktet et problem med romsituasjonen, dette er ekstra stort i eksamensperiodene. I tillegg til tomme stoler ved lavt eksamensoppmøte – plasser som kunne vært brukt til andre eksamener, må fakultetet også leie inn eksamensvakter med høyde for at alle de som er oppmeldt til eksamen faktisk også kommer. Instituttet på sin side må oppnevne sensorer nok med tanke på at de fleste eksamensoppmeldte kommer til å levere oppgave til vurdering.

Instituttet bør oppfordre studenter som vet de ikke kommer til å møte til eksamen om å trekke seg innen fristen, samtidig bør programutvalget også sørge for at studentene bevisstgjøres om at ressurser som så blir spart vil kunne komme de selv til gode.

 

Publisert 14. nov. 2013 12:34