Referat programrådsmøte 11. september 2013

Referat fra møte i programrådet for bachelor- og masterprogrammet i statsvitenskap 11. september 2013

Til stede: Anne Julie Semb, Tora Skodvin, Åse Gornitzka, Knut-Andreas Christophersen, Bjørn Høyland

Fra administrasjonen: Vegard Berggård, Kristina Enge, Malin Folgerø Stensland (referent)

Fra fagutvalget: Hanna Kielland Aalen, Robert Wood

Meldt forfall: Raino Malnes

Sakslisten godkjent uten merknader.

16/13 - Orienteringssaker

  • Det er to endringer i fordypningsmuligheter på masterprogrammet. Fordypning i politics and development, inkludert særskilt designseminar gitt i andre semester, utgår. En ny fordypningsmulighet innføres innen internasjonal politisk økonomi. Følgende emner inngår: STV4xxx - Topics in Political Economy, STV4282B - International Energy Politics, STV4227B - Geopolitics in the High North, STV4324B - The Politics of Poverty. I tillegg forhåndsgodkjennes det eksterne emnet  SGO-4601 Economic Geography.Kristina oppdaterer på web.
  • Det innføres eget vitnemål for årsenheten i statsvitenskap i løpet av høsten 2013. Studenter som fullfører en årsenhet vil få dokumentasjon som tilsvarer side tre i dagens firesidige vitnemål for bachelorstudenter.
  • Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) besøkte UiO i august der bl.a. kvalitetssikringsrutinene ved bachelorprogrammene i fysikk og statsvitenskap ble vurdert, samt ph.d.-programmet ved SV-fakultetet. Instituttet mottar en faktabeskrivelse om noen uker etterfulgt av endelig rapport. Pålegg om utbedringer kan komme. Det er viktig å sette seg inn i kvalitetssikringssystemet ved SV-fakultetet. Påminnelse ble gitt om at alle emneansvarlige hvert semester skal gjennomføre underveisevalueringer. Forslag til gjennomføring under lenken over. For de mer omfattende programevalueringene og periodiske emneevalueringene vil emneansvarlige få beskjed om hva de må gjøre fra administrasjonen (jmf V-sak 10/13).
  • STV1021 er et fjernundervisningstilbud i metode og statistikk som har blitt holdt av Ottar Hellevik. Hellevik har gått av med pensjon, men underviser i emnet våren 2014. Hva som skjer med STV1021 etter dette vil avgjøres når komiteen for vurderingen av STV1020 legger frem sin rapport.
  • Evalueringen av årsenheten i statsvitenskap viser at de fleste studentene er godt fornøyd med tilbudet. Det er ikke avdekket noen urovekkende eller kritikkverdige forhold og som ventet var det variasjoner i hva studentene ønsker å bruke årsenheten til.
  • På begrunnelsesskjemaet for karaktergivning på masteroppgaven er en misvisende fotnote fjernet.
  • På første programrådsmøte i hvert semester vil totallisten for sammensetting av masterkommisjoner legges frem for programrådet. Dette for å øke gjennomsiktigheten i prosessen. Vegard lager oppsett som kan følges over tid. Så snart ny tilsynssensor er på plass, kan det være aktuelt å be vedkommende om å gjennomgå karakterfastsettelsen på MA-oppgaver.

 

V-sak 17/13: Endelig undervisningsplan for BA og MA V14

  • Emnebeskrivelser for understående emner ble vedtatt av programrådet. Programrådsleder fikk fullmakt til sammen med emneansvarlige å ferdigstille samtlige emnebeskrivelser i henhold til tekniske krav og retningslinjer.
    • STV4242B - Norsk sikkerhetspolitikk og forsvarsstrategi
    • STV4246B - International and domestic drivers of U.S. foreign policy
    • STV4316B - Europeisk politikk – politiske institusjoner og partier
    • STV4322B - The Politics of Organized Political Actors in Established Democracies
    • STV4352B - Challenges of extensive and substantive democratization in the Global South
    • STV4318B - Politisk kommunikasjon, holdninger, verdier og konfliktlinjer
    • STV4325B - Causes of Political Violence.
    • STV4114B – Sannhet, ideologi, diktatur: De intellektuelle og makten i det 20. århundres politikk (emnet er semestergjennomgående og Kristina oppdaterer semestersiden med tydelig informasjon om dette)
  • Endelig undervisningsplan for V14 vedtatt med følgende bemerkninger:
    • STV4325B - Causes of Political Violence  erstatter STV4232B - Causes of War
    • Ny emnekode for STV4004B - Tekstanalyse

D-sak/V-sak 18/13: Videreføring av sak 15/13 fra møtet 30. mai.

Programrådet diskuterte veileders oppgaver i tilknytning til MA-studentenes arbeid med skissen til designseminaret og om disse oppgavene eventuelt bør spesifiseres i veilederkontrakten.

Programrådet ønsker ikke å spesifisere oppgaver knyttet til prosjektskissen i veilederkontrakten. Designseminarene starter tidlig og mange rekker ikke å møte veileder før de skal legge frem sin skisse. Bjørn Høyland fremmet forslag om å oppnevne en kontaktperson for nye masterstudenter før de starter på programmet. I tilbudsbrev om opptak bes studentene sende inn en kort beskrivelse av sine hovedinteresseområder. Denne informasjonen brukes til å koble studenten med en av de vitenskapelig ansatte som fungerer som kontaktperson. Møtene foregår innenfor treffetiden. Kontaktpersonen vil kunne bistå med råd om emnevalg og eventuelt bidra med forslag til tema for masteroppgaven og 4020-oppgavene. Programrådet er enige i at det er viktig å gå tidlig inn og bevisstgjøre studentene om betydningen av valg av emner for videre valg av masteroppgavetema.

Programrådsleder tar dette videre med instituttleder og kontorsjef. Målet er å hjelpe studentene tidligere i gang. I tillegg vil programrådsleder initiere en samling med designseminarlederne for idémyldring og mulighet til å lære av hverandre for mer effektiv utførelse av seminarene.

Videre er det ønskelig å ha et tidligere informasjonsmøte med studentene i andre semester (semesteroppstartsmøte), der de oppfordres til å tenke på valg av tema og søknad om veiledning. I tillegg vil det gis enda tydeligere informasjon om gevinsten ved å knytte seg til prosjekter og å bruke de valgfrie emnene aktivt  i valg av masteroppgavetema.

 

Sak 19/13: Eventuelt

  • Bjørn Høyland fremmet forslag om å endre undervisningstidspunkter for valgfrie masteremner. Foreslåtte tidspunkter: 9-11, 11-13, 13-15. Instituttet styrer selv bruken av rom 847 som primært brukes til undervisning i disse emnene, så dette lar seg gjøre. Er det hensyn som må tas ved en slik endring? PECOS-studenter med historiefordypning? Siv Håberg og Mari Øverås konsulteres i denne forbindelse og de nye tidspunktene innføres fra våren 2014.
  • Åse Gornitzka ytret ønske om å få en samlet oversikt over alle emner som tilbys ved ISV. Her inngår emner på EURO, INTER, OADM og ph.d.-programmet. Programrådet enige om at en slik oversikt vil være nyttig og sekretær tar dette videre med programledere for de andre programmene. Om mulig vil et skyggedokument være klart til semesteret siste programrådsmøte 5. desember der foreløpig undervisningsplan for høsten 2014 skal vedtas.

 

Publisert 17. sep. 2013 13:48 - Sist endret 10. mars 2023 00:41