Referat programrådsmøte 21. mars 2014

Referat fra møte i programrådet for bachelor- og masterprogrammet i statsvitenskap 21. mars 2014

Til stede: Anne Julie Semb, Tora Skodvin, Knut-Andreas Christophersen, Åse Gornitzka, Håvard Strand, Bernt Aardal

Fra administrasjonen: Kristina Enge, Malin Folgerø Stensland (referent)

Fra fagutvalget: Unnur Arnadottir, Robert Wood

Meldt forfall: Raino Malnes

Sakslisten godkjent uten merknader.

10/14 – Orienteringssaker

  • En rekke masteremner som ikke er tilbudt på flere år vil avpubliseres slik at de ikke lenger er søkbare på våre nettsider. De vil likevel befinne seg i bakteppet, slik at det er en enkel operasjon om noen ønsker informasjon om emnet eller å sette det opp på nytt.
  • Områdelærerne oppfordres til å informere emneansvarlige om at endringer i et emne, eksempelvis vurderingsform, skal foreligge innen endelig undervisningsplan vedtas. Dette grunnet strenge frister fra fakultetet som er nødvendige for undervisnings- og eksamensplanlegging, publisering av semestersidene etc.

V-sak 11/14: Periodisk evaluering av STV1540 og STV2320

I henhold til UiOs kvalitetssikringssystem skal en periodisk evaluering av emner foretas første og andre gang et emne tilbys, samt minimum hver sjette gang emnet tilbys. Dette er en grundigere evaluering enn underveisevalueringen. Fakultetet har gått igjennom rutinene for dette arbeidet og det er utarbeidet en felles rapportmal for gjennomføringen. Programrådet har tidligere vedtatt en plan for den periodiske emneevalueringen, og skal følge opp initiativ som fremkommer i rapportene. Høsten 2013 var emnene STV1540 og STV2320 gjenstand for evaluering. Rapportene lenkes opp fra emnebeskrivelsene under overskriften Evaluering av emnet.

Etter gjennomgang av rapporten fra Anton Steen, emneansvarlig for STV1540, mener Programrådet at forslaget om kollokviebasert oppgaveskriving med tilhørende tilbakemelding er et godt initiativ og muligens en modell som kan brukes på andre emner også. Programrådsleder gir emneansvarlig tilbakemelding om at han kan gå videre med forslaget.

Som en forlengelse av dette diskuterte programrådet seminarundervisning ved instituttet. Bernt Aardal viste til gruppene i STV2500 der det er frivillig oppmøte på to seminargrupper. Gruppene har fungert godt, men få møter opp. Utenlandske studenter viser til at ved deres universiteter er oppmøte obligatorisk. Få møter til seminarer samtidig som instituttet får mange klager på mangel på seminarer. Programrådet kommer tilbake til problemstillingen når seminarmodellen på 2000-nivå skal tas opp.

Programrådet fant rapporten skrevet av emneansvarlig for STV2320, Carl Henrik Knutsen, svært informativ og gjennomført. På bakgrunn av rapporten ble det diskutert om pensummengden er for stor. På den annen side viser tilbakemeldinger fra studentene at mange har mer utbytte av dette kurset enn av andre kurs, noe som kan forsvare pensumomfanget, da det er viktig med utfordringer for studentene. Rapporten viser at det kun var to programstudenter i statsvitenskap som tok emnet sist det ble gitt. Robert Wood, som har deltatt på noen av forelesningene, viste til at det var mye repetisjon fra innføringsemnene grunnet studenter fra andre fagretninger. Dette kan tyde på at det er et behov for å legge til anbefalte forkunnskaper, noe Knutsen selv viser til på side 7 i rapporten. Programrådet sier seg enig i Carl Henrik Knutsens vurderinger av STV2320. Anbefalte forkunnskapskrav bør legges til og en vurdering kan gjøres av hvorvidt pensum er i overkant krevende.

Vedtak: Ingen urovekkende forhold er avdekket og programrådet tar rapportene til etterretning med de innspillene som fremkom under møtet.

 

V-sak 12/14: STV1020 – Forslag til endringer i pensum, undervisning og evalueringsform

Programrådet oppnevnte 30. mai 2013 en komité til å foreslå endringer i pensum, undervisningstiltak og evalueringsform på STV1020. Komitéens arbeid foreligger i en innstillingsrapport.

Vedtak: De foreslåtte endringene av STV1020 godkjennes med virkning fra vårsemesteret 2015 så langt de er praktisk gjennomførbare. Knut-Andreas Christophersen deltok i diskusjonen, men var ikke tilstede under voteringen. Bernt Aardal bemerket at bruken av Christophersens bok ble foreslått av komitéens øvrige medlemmer og at Christophersen selv ikke har vært en pådriver for dette.

 

D-sak 13/14: Opprettelse av internshipemne

Fagutvalget har opprettelsen av et emne med praksis for programstudentene i statsvitenskap på sin handlingsplan. En foreløpig rapport ble presentert for programrådet. Blant argumentene for emnet inngår muligheter for flere til å tilegne seg relevant arbeidserfaring da studiepoeng muliggjør støtte fra Lånekassen, konkurransefortrinn i arbeidslivet etter endt studium, styrking av bachelorprogrammet i statsvitenskap sitt omdømme, økt arbeidsinnsats i andre emner da praksisplass vil være et begrenset gode. Fagutvalget har allerede orientert seg i landskapet og fått god respons fra bedrifter og organisasjoner. Instituttet bør ha faste avtaler med bedrifter og solid forankring hos bedriften med forpliktelser begge veier.  Forholdene burde ligge godt til rette i Oslo. Internships for PECOS-studentene ble trukket frem som et suksesseksempel. Programrådet er grunnleggende positive til et slikt emne og understreker viktigheten av faglig innhold i selve praksisen og i vurderingsgrunnlaget. Ressursspørsmålet ligger hos instituttleder og deretter instituttstyret.

 

Sak 14/14: Eventuelt

  • O-sak 1/14 fra programrådsmøtet 30. januar ligger hos regelverksgruppa ved UiO. Saken gjelder om instituttet har mulighet til å avholde selektiv muntlig eksamen dersom det er stort sprik mellom karakterene på skoleeksamen og hjemmeoppgaven på mastereksamen.

Oppdatering etter forrige møte:

Instituttet har ikke mulighet til å avholde selektiv muntlig eksamen dersom det er stort sprik mellom karakterene på skoleeksamen og hjemmeoppgaven på mastereksamen jf. O-sak 1/14 fra programrådsmøtet 30. januar. En slik ordning bryter med kravene til likebehandling og forutsigbarhet, som nedfelt i serviceerklæringen og innholdslisten for emnebeskrivelser.

  • Fagutvalget ønsket å vite hvilke tiltak som gjøres for å sikre eksamensoppgavene nå når oppklaringsrunden ikke lenger gjennomføres på bachelornivå. Programrådsleder viste til at rutinene for kvalitetssikring inkluderer gjennomlesning av tekstene i to ledd. Den som utformer oppgaveteksten får en eller flere kolleger til å lese gjennom den, og videre leser eksamenskonsulenten teksten. At tekstene oversettes til nynorsk bidrar også til en mer språklig bevisstgjøring.
  • Som svar på D-sak 3/14 om penger til feltarbeid for masterstudenter foreslår studentene å bruke Lånekassens modell for hvor mye penger man får ut i fra hvor man reiser. Eventuelt kvitteringer som refunderes om man har brukt opp til et visst beløp. Studentene ønsker en løsning der de som bruker mye får mer tilbake, samtidig som adgangen ikke fjernes for at de som gjør mindre oppdrag får penger. Kristina Enge viste til at studenter ved UiO kan søke stipend via Unifor.
  • Programrådsmøtet som opprinnelig var satt opp torsdag 22. mai er flyttet til onsdag 28. mai kl. 9.15 på rom 824 i Eilert Sundts hus.

 

 

Publisert 2. apr. 2014 10:58 - Sist endret 10. mars 2023 00:41