Referat programrådsmøte 30. januar 2014

Referat fra møte i programrådet for bachelor- og masterprogrammet i statsvitenskap 30. januar 2014

Til stede: Anne Julie Semb, Tora Skodvin, Knut-Andreas Christophersen, Raino Malnes, Bernt Aardal

Fra administrasjonen: Kristina Enge, Vegard Berggård, Malin Folgerø Stensland (referent)

Fra fagutvalget: Unnur Arnadottir, Hans Christian Paulsen (vara)

Meldt forfall: Åse Gornitzka, Håvard Strand, Robert Wood

Sakslisten godkjent uten merknader.

1/14 - Orienteringssaker

  • Totallisten over masterkommisjoner legges frem for programrådet første møte i hvert semester. Hensikten er å følge opp fordelingen av sensorer og se etter eventuelle mønstre det er verdt å merke seg. Veiledere bør unngå å oppnevne egne stipendiater som sensorer og rene eksterne løp (ekstern veileder og to eksterne sensorer) bør unngås. Dette skal institusjonaliseres administrativt.
  • NOKUT-rapporten forelå 9. desember 2013 og UiOs kvalitetssystem er godkjent. Det er fakultetet som er programeier og studieleder ved fakultetet kommer tilbake til konkrete oppfølgingstiltak. Det er viktig at områdelærerne minner sine respektive emneansvarlige på at underveisevaluering av emner skal gjennomføres. Her er det opp til den enkelte å avgjøre hvilke metoder som tas i bruk. Eksempelvis kan emnekontakter brukes. Verktøykasse for studentevaluering finnes under kvalitetssikringssystemet ved SV-fakultetet.
  • Instituttet ønsker større fleksibilitet i valg av emner i 90-gruppa i bachelorprogrammet i statsvitenskap. Målet er at alle emner som gis på 2000-nivå skal kunne inngå. Områdene inviteres til å foreslå nye emner på 2000-nivå som kan inngå i 90-gruppa. Instituttet ønsker at kreative og gode prosesser settes i gang på de ulike områdene. I tillegg er det ønskelig med en jevnere fordeling av fordypningsemner i høst- og vårsemesteret. Nå går alle i høstsemesteret. Videre oppfordres det til å tenke over om noen av emnene kan tilbys på engelsk. Grunnet utvekslingsavtaler har vi forpliktet oss til å kunne tilby et visst antall engelske emner.
  • Vegard Berggård orienterte om ePhorus som er et dataprogram for å sjekke hjemmeoppgaver for plagiat. Oppgaver som lastes opp i Fronter kan sendes til ePhorus der samsvarsprosent med andre tekster i databasen legges inn. Nedsatt karakter kan forekomme uten at studenten nødvendigvis anklages for fusk. I slike tilfeller gis en begrunnelse for nedsatt karakter. Områdelærerne oppfordres til å orientere om muligheten til å kontakte administrasjonen dersom det er noe man er i tvil om ved en oppgave. Studenter tas for fusk gjennom ePhorus hvert år.

Instituttet diskuterer med fakultetet om det vil være mulig å avholde selektiv muntlig eksamen dersom det er stort sprik mellom karakterene på skoleeksamen og hjemmeoppgaver.

På skriftlig skoleeksamen skriver en liten andel på pc. Malin F. Stensland får til en ordning med fakultetet der instituttet får elektronisk kopi av disse for videre opplastning i ePhorus.

 

D-sak 2/14: Erfaringer fra forsøksordningen der faglærer ikke går oppklaringsrunde under eksamen

Prøveordningen der faglærer ikke går oppklaringsrunde («trøsterunde») har sitt utspring i diskusjonssak 8 fra programrådsmøtet 18. april 2013. Fra referatet fremgår det at oppklaringsrunden slik den praktiseres i dag er en "kilde til uro i eksamenslokalet. Det er også en manglende felles forståelse blant studentene om hva de kan forvente av trøsterunden, og gråsoner når det gjelder hvilke type spørsmål faglærer svarer på. Dette kan medføre forskjellsbehandling mellom studentene". Til informasjon er ikke instituttet pålagt å ha oppklaringsrunder under eksamen.

Av 15 skriftlige eksamener på bachelornivå høsten 2013 ble 12 gjennomført uten oppklaringsrunde. I forkant av eksamen fikk studentene informasjon på e-post og Fronter om hvordan de skulle gå frem dersom de hadde spørsmål til selve oppgaveteksten. Fremgangsmåten ble også inkludert i informasjonsskrivet til eksamensvaktene. Instituttet har kun fått én klage på ordningen fra en student som viser til at den ikke fungerte på to eksamener. I følge studenten var ikke eksamensvaktene kjent med ordningen og mye tid gikk med før vedkommende kom i kontakt med emneansvarlig. Dette er svært uheldig, og mye tyder på at det kun er overinspektørene som har lest informasjonsbrevet. Fakultetet er ansvarlig for opplæring av eksamensvaktene og i samarbeid med instituttet vil de sørge for en løsning der alle vaktene blir gjort kjent med ordningen. En løsning for hvordan alle studentene skal få opplest eventuelle spørsmål og svar vil også være på plass til eksamensavviklingen inneværende semester.

Av de fem emneansvarlige som ble kontaktet under eksamen var kun to spørsmål av en slik art som kunne besvares. Ordningen videreføres og vi avventer et eventuelt vedtak.

 

D-sak 3/14: Økonomisk støtte til feltarbeid/reiseutgifter for masterstudenter

Instituttet får stadig henvendelser fra masterstudenter som ønsker økonomisk støtte til feltarbeid eller reiseutgifter i forbindelse med innsamling av data til masteroppgaven. Praksisen i dag er at alle studenter som søker får innvilget støtte på inntil kr. 1000,-. Dette skjer først etter at de har vært på feltarbeid/reise, mot at de har levert en kort søknad og lagt ved nødvendige kvitteringer. Tidligere ble slik økonomisk støtte kun gitt til studenter som dro på feltarbeid utenfor Europa. Instituttet ønsker tilbakemelding på hvordan behovet er blant studentene i dag. Programrådet mener beløpet bør økes og at det settes tydelige kriterier for å kvalifisere til støtten. Studentrepresentantene tar saken med til Fagutvalget som undersøker behovet blant studentene. Kristina Enge undersøker instituttets budsjettramme for støtten.

 

V-sak 4/14: STV2110 som del av fordypningen i 90-gruppa i statsvitenskap

Det åpnes for større fleksibilitet i valg av fordypningsemner i 90-gruppa i bachelorprogrammet i statsvitenskap. Se orienteringssak 1/14 punkt 3.

Vedtak: Institutt for statsvitenskap ønsker at STV2110 – Politisk filosofi skal kunne inngå som en del av fordypningen i 90-gruppa i bachelorprogrammet i statsvitenskap. Emnet vedtas i første omgang uten seminarer. Det vil oppfordres til kollokvievirksomhet med utdeling av spørsmål.

Saken oversendes fakultetet som en endring i programplanen. Dersom dette godkjennes av dekanen vil endringen gjelde alle studenter på programmet, og allerede fra neste undervisningsopptak.

 

V-sak 5/14: Endring i emnebeskrivelsen for STV1000

Å styrke treningen i å skrive eksamensoppgaver er tydeligere i emnebeskrivelsen enn tidligere. Måten seminarene gjennomføres på vil bli endret, og det er kuttet i antall forelesninger og oppjustert med antall seminarer.

Vedtak: den reviderte emnebeskrivelsen for STV1000 godkjennes.

 

V-sak 6/14: STV44XXB Sentralforvaltningen og statsvitenskapelig analyse

Emnet er rettet inn på å dyrke frem ferdigheter det særlig er behov for om man for eksempel jobber i et departement. Det er fokus på å løse utfordringer heller enn å analysere dem. Emnet er opprettet etter ønske fra blant annet undervisningsleder om å tilby et mer profesjonsorientert emne enn de andre emnene på masternivå. Statsvitenskap er i økende grad blitt et profesjonsfag, der stadig flere statsvitere befinner seg i offentlig forvaltning. Emnets eksamensform er mappeevaluering. Det vil være obligatorisk muntlig aktivitet under seminarene, men ikke som del av vurderingen.

Vedtak: Masteremnet Sentralforvaltningen og statsvitenskapelig analyse godkjennes.

I forbindelse med gjennomgangen av emnet kom det spørsmål fra Bernt Aardal om hvorfor emnekodene på masteremner inneholder en B. Instituttet har sett på saken og masteremner som opprettes fra og med høsten 2014 vil ikke inneholde en B i emnekoden. Eksisterende emner beholder koden, men det er mulig en revidering vil finne sted på et senere tidspunkt.

 

V-sak 7/14: STV43XXB Comparative Political Institutions

Vedtak: Masteremnet Comparative Political Institutions ble vedtatt med forbehold om eventuelle forkunnskapskrav som ikke forelå på møtet.

Forkunnskapskrav spesifisert av emneansvarlig Bjørn Høyland

Studentene bør ha tatt minst et av følgende kurs:

  • STV4316B Europeisk politikk - politiske institusjoner og partier
  • STV4322B The Politics of Organized Political Actors
  • STV4025 Quantitative Political Science

I tillegg må STV4020 være bestått.

 

V-sak 8/14: Endelig undervisningsplan for BA og MA H14

  • STV4102B flyttet fra høsten 2014 til våren 2015.
  • STV1021 gis høsten 2014 av Ottar Hellevik i og med at STV1020 undervises i samme form høsten 2014.
  • STV1020 legges om fra våren 2015 og det er ikke aktuelt å gi STV1021 etter en annen mal enn STV1020. Det ble foreslått at STV1021 kan gå som en MOOC. Om emnet skal videreføres må vi tenke i nye retninger.
  • Enkelte ph.d.-emner åpner for deltakelse fra masterstudenter som da må søke om plass.
  • Våren 2014 tilbys svært mange masteremner og deltakelsen skal kartlegges. Kristina Enge tar seg av dette og tallene legges frem på høstens første møte i programrådet.
  • KP-seksjonen går inn for å ha et fast opplegg om våren, men åpne for mer spesialiserte fag på høsten.
  • Desentralisering av videreutdanningskurs. Den sentrale EVU-enheten legges ned, og fra høsten 2014 vil mer ansvar ligge hos instituttet.

Vedtak: endelig undervisningsplan for høsten 2014 vedtatt etter de endringer som fremkom på møtet.

 

Sak 9/14: Eventuelt

Publisert 12. feb. 2014 13:32 - Sist endret 10. mars 2023 00:41