Referat fra møte i programrådet for bachelor- og masterprogrammet i statsvitenskap 03.12.2015

Til stede: Knut-Andreas Christophersen, Åse Gornitzka, Robert Huseby, Bernt Aardal, Anne Julie Semb, Tora Skodvin

Fra administrasjonen: Kristina Enge, Elin Kristine Nilsen (referent)

Fra fagutvalget: Marit Kvernenes, Ida Strande Gårdeng

Forfall: Håvard Strand

 

V-sak 64/15: Fordypning i utviklingsstudier på MA-programmet i statsvitenskap

Oppfølging av V-sak 50/15 fra møtet 10.09.2015.

Programrådet i utviklingsstudier støtter ISV sitt initiativ til å opprette en fordypning i utviklingsstudier på masternivå.

Innen fordypningen må kandidaten avlegge minst 20 studiepoeng med spesifiserte emner fra ISV (se under), og emner av relevans fra andre samfunnsvitenskapelige fag. Dersom kandidaten også skriver en masteroppgave som tematisk ligger innenfor utviklingsstudier, kan h*n ved avlagt MA-grad be om et vitnemålstillegg, der det fremgår at kandidaten har en master i statsvitenskap med fordypning i utviklingsstudier.

For å oppnå fordypningen må studenten velge minst ett av følgende emner:

  • STV4352B Democratisation and transformation in the Global South

  • STV4324B The Politics of Poverty

  • STV4287B Internasjonal politikk og utenrikspolitikk i Afrika sør for Sahara

 

Studenten kan  i tillegg velge ett av følgende emner:

  • STV4325B Causes of Political Violence

  • STV4214B International Environmental Governance

  • STV4282B International Energy Politics

  • SGO4401 Democratization and Civil Society in Developing Countries

Tilbudet gis fra høsten 2016.

 

Vedtak: Fordypningstilbud i utviklingsstudier på MA-programmet i statsvitenskap vedtas.

 

D-sak 65/15:  Praksisemne på masterprogrammet i statsvitenskap

Studentene har lenge ønsket å opprette et eget praksisemne på bachelorprogrammet og masterprogrammet i statsvitenskap. Programrådet ble invitert til å diskutere form, omfang og utvalgskriterier

-

Programrådet var stort sett positive til et praksisemne, og hadde mange innspill både på organisering, form, innhold og formål.

En viktig avgjørelse angående gjennomføring er hvorvidt studentene selv skal skaffe praksisplass eller om instituttet inngår avtaler med institusjoner.  Dersom instituttet oppretter en pool av praksissteder må de være mer involvert enn om man velger PECOS-modellen hvor studentene sørger for praksisplass selv. En bekymring er at ressurssterke studenter med familiekontakter vil ha en stor fordel av det siste, men erfaringene fra PECOS tilsier at engasjement er like avgjørende. En kombinasjon er også en mulighet.  Det må stilles krav til at arbeidsoppgavene har faglig relevans, men ikke nødvendigvis være knyttet til et konkret masteropplegg. Studentene skal skrive en grundig rapport. Det er enighet om at kravene til en slik rapport skal være høye, men kriteriene ble ikke diskutert inngående.

Studentrepresentantene spilte inn at studenter som ikke er i toppsjiktet kan ha mer nytte av et slikt emne. Dette ble møtt med en diskusjon om formålet med emnet. Det er ikke ment som arbeidstrening, men faglig utvikling. Det ble foreslått flere modeller. Et minstekrav til karakterer samt motivasjonsbrev er en mulighet, men er arbeidskrevende for instituttet. En annen mulighet er at institusjonene selv intervjuer søkerne. Modenhet må også være et kriterium. Studentene skal reflektere over egen utvikling og faglig utbytte og må kunne reflektere underveis i prosessen. Det kan være større sjanse for at karaktersvake studenter dropper ut av studiet og blir på praksisplassen.

Det vil være viktig å overvåke hvorvidt praksisemnet fører til redusert fullføringsgrad. Man kan motvirke dette ved å stille krav til tidsbegrensning og minimumskrav til karakterer.

 

Oppsummering: Tora Skodvin kan være emneansvarlig for en myk innføring av et slikt emne, med åtte plasser til å begynne med. Man skal se grundig på erfaringene fra PECOS-praksisemnet, og gjennomgå innspillene fra programrådet i prosessen med å utforme emnet.

 

V-sak 66/15: Endret vurderingsform på STV2360

Semesteroppgaven på STV2360 har vesentlig høyere ordgrense enn for andre emner av samme størrelse og med samme vurderingskombinasjon. Vurderingsform endres fra og med høsten 2016 for at arbeidsmengden i emnet ikke skal være vesentlig større enn i andre emner av samme omfang. Nåværende vurderingsform: Semesteroppgave på maks 5000 ord og 3 timers skoleeksamen. Ny vurderingsform: Semesteroppgave på maks 5000 ord og 2 timers skoleeksamen

 

Vedtak: Endret vurderingsform på STV2360 godkjennes.

 

V-sak67/15:

Foreløpig  undervisningsplan for høsten 2016

 

Vedtak: Foreløpig undervisningsplan godkjennes.

 

Sak 68/15 – Arbeidsbelastning på de vitenskapelige

Det ble tatt opp at flere av de vitenskapelige syns det var en uryddig og plutselig prosess at utfylling av timeplanen ble lagt på dem. En begrunnelse for dette er ansvarliggjøring av de faglig ansatte. Det kom fram ønske om bedre brukervennlighet i TP.  Det ble også spilt inn at det ville vært en fordel om man kunne overføre timeplan fra tidligere semestre.  Disse innspillene tas med tilbake til administrasjonen.

 

 

Publisert 15. jan. 2016 10:26 - Sist endret 15. jan. 2016 10:34