Referat programrådsmøte 19. januar 2015

Til stede: Knut-Andreas Christophersen, Åse Gornitzka, Robert Huseby (frem til V-sak 6/15), Bjørn Høyland, Anne Julie Semb, Tora Skodvin

Fra administrasjonen: Kristina Enge, Malin Folgerø Stensland (referent)

Fra fagutvalget: Christiane Borsheim Kyllesø, Colin Kelley Lie

Meldt forfall: Håvard Strand

Merknad til sakslisten: De viktigste vedtakssakene er lagt tidlig. Sakslisten godkjent.

 

V-sak 1/15: Omlegging av STV4020 - Forskningsmetode og statistikk

Oppfølging av D-sak 39/14 fra møtet 4. desember 2014 der forslag om omlegging av STV4020 ble lagt frem. Forslaget går ut på å dele STV4020 i to obligatoriske deler. Den ene delen skal være på 20 studiepoeng og være felles for alle på masterstudiet i statsvitenskap. Studentene avlegger denne delen i sitt første semester på studiet. I tillegg kommer et begrenset antall valgfrie emner på 10 studiepoeng. I tredje bolk i første semester kan studentene velge enten et valgfritt metodeemne eller et substansemne. Velger en student et substansemne i første semester må vedkommende ta et valgfritt metodeemne i tredje semester. Det er mulig å velge et valgfritt metodeemne både i første og tredje semester. Maksimalt antall studiepoeng i metode er 40. Programrådet vil ta stilling til hvor mange emner som skal tilbys som valgfrie metodeemner. På det nåværende tidspunkt er det bestemt at STV4020B-E skal gis på fast basis. Anne Julie Semb viste til at det på sikt bør være minst et valgfritt substansemne fra hvert av områdene (med unntak av PT) i tredje bolk i høstsemesteret (første/tredje semester). Instituttet må garantere at et emne vil gis i løpet av masterløpet for et helt kull slik at det går an å planlegge. Det er ønskelig å starte undervisningen i STV4020A i uke 33. Dette er studiestartuken og informasjonsmøtet for de nye masterstudentene må dermed legges tidlig i samme uke.

Åse Gornitzka kommenterte at casestudier er redusert fra seks til fire timer i det nye STV4020A og lurer på om det er ting som forsvinner. Knut-Andreas Christophersen viste til at dette feltet totalt sett er bedre ivaretatt enn i det opprinnelige STV4020.  Forelesningstiden er redusert, men ikke pensum. Innhold og forelesningstimer i det nye STV4020A er blant annet basert på tilbakemeldinger fra studenter. Videre ønsket studentene veiledning på hjemmeoppgaven i form av seminarer. Det er lagt opp til fem seminarganger og ikke syv som tidligere. I seminarene presenteres både statistiske og ikke-statistiske oppgaver. Fordelen med dette er at studentene får presentert større deler av pensum, hvilket vil være til nytte for eksamen og helhetsforståelsen av emnet.

Vedtak: Programrådet godkjenner omleggingen av STV4020 – Forskningsmetode og statistikk med virkning fra og med høsten 2015.

 

V-sak 2/15: Godkjenning av STV4020A - Forskningsmetode og statistikk

STV4020A - Forskningsmetode og statistikk er felles for alle studentene på masterstudiet i statsvitenskap og avlegges i studentenes første semester. Emneansvarlig: Knut-Andreas Christophersen. Eksamensform: kvalifiseringsprøve, hjemmeoppgave og 4-timers skoleeksamen. Seminarundervisning: Obligatorisk skisseseminar, seminar i databehandling og dataanalyse.

Vedtak: STV4020A – Forskningsmetode og statistikk godkjennes.

 

V-sak 3/15: Godkjenning av STV4020B – Statistical analysis

STV4020B - Statistical analysis er et av fire valgfrie metodeemner som skal gå i tredje bolk i høstsemesteret. Dette gir masterstudentene muligheten til å velge emnet i sitt første eller tredje semester. Emnet undervises på engelsk. Emneansvarlige er Carl Henrik Knutsen og Håvard Strand. Eksamensform: mappeevaluering.

Programrådet diskuterte om emnet skal gis på engelsk. Anne Julie Semb ytret en bekymring for om mange vil velge bort emnet fordi de blir avskrekket av tanken på et så krevende emne på engelsk. STV4025 - Quantitative political science skal revideres og tilpasses STV4020B. STV4025 vil forutsette at STV4020B er avlagt. Tora Skodvin påpekte at PECOS-studenter vil ekskluderes dersom STV4020B ikke gis på engelsk. Dette støttes av Bjørn Høyland som mener emnet er særlig relevant for PECOS-studenter. STV4025 har alltid blitt undervist på engelsk og alt av pensum er på engelsk. Videre viser Høyland til at det ved instituttet er flere midlertidige ansatte som er engelskspråklige og som vil kunne bidra med undervisning. Åse Gornitzka er også positiv til at emnet gis på engelsk. Christiane Borsheim Kyllesø ser ikke problemet med at emnet går på engelsk til tross for at det er krevende. Kyllesø mener det kan være en fin måte å prøve seg faglig på engelsk, før et eventuelt opphold i utlandet. Anne Julie Semb viser til at vi skal sende kandidatene ut i et norsk arbeidsmarked og at det dermed blir dumt om de ikke har den norske terminologien inne. Knut-Andreas Christophersen mener dette bør kunne ivaretas på 4020A, der de som skal undervise i 4020B også underviser. Robert Huseby mener at så lenge forelesere ønsker å ha emnet på engelsk og at studentene får terminologien inn i 4020A, bør emnet kunne gå på engelsk. Bjørn Høyland foreslo å åpne for at statsvitenskapsstudentene kan leverer hjemmeoppgavene på norsk. Dette må i så fall fremgå av emnesiden. PECOS-studentene er tatt opp på et engelsk program så de skal skrive på engelsk. STV4020B evalueres etter høsten 2015, med vekt på om noen har valgt emnet bort fordi de så for seg at det ville bli for vanskelig å ta et så krevende emne på engelsk.

Vedtak: STV4020B – Statistical analysis godkjennes, og vil undervises på engelsk. Statsvitenskapsstudentene kan levere hjemmeoppgavene på norsk.

 

V-sak 4/15: Godkjenning av STV4020C - Intervju- og surveyundersøkelser

STV4020C - Intervju- og surveyundersøkelser er et av fire valgfrie metodeemner som skal gå i tredje bolk i høstsemesteret. Dette gir masterstudentene muligheten til å velge emnet i sitt første eller tredje semester. Emneansvarlige er Elin Haugsgjerd Allern og Bernt Aardal. Eksamensform: mappeevaluering der det gis bokstavkarakter.

Vedtak: STV4020C - Intervju- og surveyundersøkelser godkjennes. Oppdatert emnebeskrivelse må sendes programrådet i forkant av neste møte, 19. mars.

 

V-sak 5/15: Godkjenning av STV4020D - Dokumentbaserte undersøkelser

STV4020D - Dokumentbaserte undersøkelser er et av fire valgfrie metodeemner som skal gå i tredje bolk i høstsemesteret. Dette gir masterstudentene muligheten til å velge emnet i sitt første eller tredje semester. Emnet erstatter STV4004 - Tekstanalyse. Emneansvarlige er Øivind Bratberg og Anders R. Jupskås. Eksamensform: hjemmeoppgave og muntlig presentasjon. Kristina Enge sjekker med emneansvarlige hva de har tenkt når det gjelder vekting av karakterene. Oppgaven teller ¾ og den muntlige presentasjonen ¼. Når det står oppført slik i emnebeskrivelsen bør studentene få vite karakteren på den muntlige presentasjonen. Emneansvarlig må kunne gjøre rede for begge karakterer, selv om studentene får en samlet karakter i StudentWeb. Dette kan gjøres gjennom begrunnelser. Christiane Borsheim Kyllesø påpeker at studenter generelt sett er opptatt av å få mer tilbakemeldinger for å kunne forbedre seg. Det kan være bedre å gi en informativ tilbakemelding enn en karakter på muntlig presentasjon. Kristina Enge undersøker hvordan informasjonen om eksamen kan formuleres, slik at vi slipper å registrere to karakterer.

Bjørn Høyland tar kontakt med emneansvarlige vedrørende pensumet knyttet til kvantitativ innholdsanalyse. Høyland viser til at temaet er tungt statistisk og at det krever mye for å gjøre det ordentlig. Slik det nå står oppført er det ikke sikkert at det er tilstrekkelig for å lære det skikkelig. Kvantitativ innholdsanalyse tas opp i STV4025.

Vedtak: STV4020D - Dokumentbaserte undersøkelser godkjennes. Eventuelle endringer i temaer for forelesninger og pensumlitteratur legges frem på neste møte, 19. mars.

 

V-sak 6/15: Godkjenning av STV4020E - Komparative undersøkelser

STV4020E - Komparative undersøkelser er et av fire valgfrie metodeemner som skal gå i tredje bolk i høstsemesteret. Dette gir masterstudentene muligheten til å velge emnet i sitt første eller tredje semester. Emneansvarlige er Oddbjørn Knutsen og Olav Schram Stokke. Oddbjørn Knutsen har permisjon høsten 2015. Eksamensform: 3 timers skoleeksamen og hjemmeoppgave.

Vedtak: STV4020E - Komparative undersøkelser godkjennes. Oppdatert emnebeskrivelse må sendes programrådet i forkant av neste møte, 19. mars.

 

NYE EMNER HØSTEN 2015

V-sak 7/15: Godkjenning av STV12XX - International military operations

Undervisning og eksamen ble gitt i STV2240 - International military operations for siste gang høsten 2014, og emnet videreføres som et emne på 1000-nivå fra høsten 2015. Emneansvarlig er Anders Kjølberg og undervisningsspråk er engelsk. Foreleserne ønsker ikke å gjøre endringer, bortsett fra enkelte justeringer i forelesningene hva gjelder begrepsavklaringer o.l. Eksamen i form av fire timers skoleeksamen. Ingen anbefalte forkunnskaper. Studenter som tidligere har avlagt eksamen i STV2240 har ikke anledning til å forbedre karakteren sin i STV2240, da dette emnet ikke lenger gis. Studenter kan heller ikke inkludere både STV2240 og STV12XX i graden sin. Kun et av emnene vil godkjennes.

Vedtak: STV12XX- International military operations godkjennes.

 

V-sak 8/15: Godkjenning av STV22xx - Internasjonal miljø- og ressurspolitikk

STV22xx - Internasjonal miljø- og ressurspolitikk er et av tre fordypningsemner innen internasjonal politikk som erstatter STV2200 - Internasjonal politikk 2. Emnet skal gå hver høst med oppstart høsten 2015. Emneansvarlig er Olav Schram Stokke. Skoleeksamen: 3 timer, vekting: 60 % (studentene skal skrive en kort drøftingsoppgave uten valgmuligheter og velge 3 av 4 kortsvarspørsmål). Hjemmeeksamen: 3 dager med gitt oppgave uten valgmuligheter, vekting: 40%. Eksamensformen er valgt for at studentene skal få skrivetrening samt at læringsutbyttet av å skrive hjemmeeksamen trolig er større enn kun å skrive skoleeksamen. Studentene får oppgitt oppgaven for hjemmeeksamen, og har heller ingen valgfrihet i drøftingsoppgaven på skoleeksamen. Dette vil kunne motivere studentene til å sette seg inn i hele pensum. Emnet er en videreføring av STV1214 - Internasjonal miljø- og ressurspolitikk. STV1214 gikk for siste gang høsten 2014. Studenter kan ikke ta begge emnene grunnet overlapp.

Fra våren 2016 vil to av tre fordypningsemner innen internasjonal politikk gå på engelsk (STV2220 – Internasjonal politisk økonomi og det nye emnet i internasjonal sikkerhetspolitikk)

Vedtak: STV22xx – Internasjonal miljø- og ressurspolitikk godkjennes.

 

V-sak 9/15: Godkjenning av STV22xx – International Security Policy

STV22xx – International Security Policy er et av tre fordypningsemner innen internasjonal politikk som erstatter STV2200 - Internasjonal politikk 2. Emnet skal gå hver høst med oppstart høsten 2015. Emneansvarlig er Janne Haaland Matlary. Skoleeksamen: 3 timer, vekting: 60 % (kombinasjon av drøftingsoppgave og kortsvarspørsmål). Hjemmeeksamen: 3 dager med gitt oppgave uten valgmuligheter, vekting: 40 %. Det er lagt opp til 13 forelesninger og disse må reduseres til 10. Anne Julie Semb påpeker at forelesningsrekken ikke bør overskride 10 forelesninger på 2000-nivå grunnet seminarundervisningen. Det er kun på innføringsemnene, der det ikke er seminarer, at forelesningsrekken kan utvides. Det bør opprettes en egen engelskspråklig seminargruppe for obligatorisk seminarundervisning på engelskspråklige emner. Bjørn Høyland mener instituttet i størst mulig grad bør bruke ph.d.-kandidater som seminarledere. Det er omkring 55 kandidater på ph.d.-programmet, så om mulig kan vi hente inn noen som sitter eksternt. Slik det er nå er det bare få år som skiller seminarleder fra seminardeltakere, og det er begrenset hva de har av ekstra kompetanse. Tora Skodvin har forståelse for at det ikke lar seg gjøre å få ph.d.-kandidater til alle seminarene, da det etter hvert er snakk om svært mange seminarer. Anne Julie Semb berømmer Eirin Kristiansen for å ha gjort en kjempejobb med seminarundervisningen. Det er mye som skjer på området hva gjelder oppfølging og opplæring av seminarlederne, og evaluering og oppfølging av studentenes tilbakemeldinger.

Vedtak: STV22xx - International Security Policy godkjennes. Fullstendig emnebeskrivelse og oppdatert forelesningsrekke legges frem for programrådet på møtet 19. mars. Tittelen er endret fra Security Policy til International Security Policy for at det skal være tydeligere at emnet har erstattet STV2200 – Internasjonal politikk. Masteremnet STV4225B - International Security Policy bør endre tittel.

 

V-sak 10/15: STV23XX - Political Institutions and Politics in Democracies. Godkjenning av oppdatert emnebeskrivelse, pensum og forelesningsplan

STV23XX - Political Institutions and Politics in Democracies er et av tre fordypningsemner innen komparativ politikk som erstatter STV2300 Komparativ politikk 2. Emnet skal gå hver høst med oppstart høsten 2015. Emnet ble vedtatt på programrådsmøtet 4. desember.

Forelesningsrekken må reduseres med to forelesninger og emnet skal ha 5 seminarer. Bjørn Høyland understreker at emneansvarlige ønsker å bruke ph.d.-kandidater i seminarundervisningen.

Vedtak: Emnebeskrivelsen og pensumlisten for STV23XX - Political Institutions and Politics in Democracies godkjennes. Forelesningsrekken må reduseres med to forelesninger.

 

V-sak 11/15: STV23XX - Holdninger, verdier og politisk atferd. Godkjenning av oppdatert emnebeskrivelse.

STV23XX - Holdninger, verdier og politisk atferd er et av tre fordypningsemner innen komparativ politikk som erstatter STV2300 - Komparativ politikk 2. Emnet skal gå hver høst med oppstart høsten 2015. Emnet ble vedtatt på programrådsmøtet 4. desember. Emnebeskrivelsen endres hva gjelder obligatorisk oppmøte, og adgang for privatister.

Vedtak: Den oppdaterte emnebeskrivelsen for STV23XX - Holdninger, verdier og politisk atferd godkjennes.

 

V-sak 12/15: Godkjenning av STV4302B - Nationalism and ethnic politics

STV4302B - Nationalism and ethnic politics er et masteremne som har blitt gitt tidligere av Elisabeth Bakke med tittelen Nasjon, stat, nasjonalisme. Emnet skal tilbys i tredje bolk. Emneansvarlige er Kacper Szulecki og Elisabeth Bakke. Eksamensform: 6-timers skoleeksamen. Emnet har 100 % overlapp med emnet som tidligere er gitt. Kristina Enge ser på muligheten for å opprette et nytt emne slik at vi unngår B’en i emnetittelen.

Vedtak: STV4302B - Nationalism and ethnic politics godkjennes, med forbehold om endring i emnekode.

 

V-sak 13/15: Godkjenning av STV48XXV - Etatsstyring mellom politikk og forvaltning

Etatsstyring mellom politikk og forvaltning er et etter- og videreutdanningskurs på masternivå i statsvitenskap, Universitetet i Oslo. Kurset gir 20 studiepoeng. Dette er ikke et ordinært emnetilbud for våre studenter, men emnet kan inngå i en mastergrad i statsvitenskap dersom noen av deltakerne på et senere tidspunkt tar en slik grad.  Kurset er et faglig og økonomisk samarbeidsprosjekt mellom Institutt for statsvitenskap, UiO og Finansdepartementet. Kurset holdes første gang i 2015-2016. Eksamensform er avsluttende kursoppgave over selvvalgt problemstilling, innenfor kursets tema (karaktersettes A-F). Arbeidskrav ut over dette er deltakelse på samlingene, samt oppgaveløsning underveis etter nærmere angivelser.

Vedtak: Etter- og videreutdanningskurset Etatsstyring mellom politikk og forvaltning godkjennes. Hvorvidt kurset avholdes er avhengig av antall påmeldte.

 

V-sak 14/15: Endelig undervisningsplan for høsten 2015

  • STV4810V - Policy-analyse: Utvikling og iverksetting av offentlig politikk utgår høsten 2015.
  • STV1101 - Introduction to Political Utopias utgår høsten 2015.
  • Emneansvarlig for STV1201 - EU som politisk system er Guri Rosén.
  • STV4225B – International Security Policy bør endre navn da det nye fordypningskurset på bachelornivå har samme tittel. Tora Skodvin følger opp med Janne Haaland Matlary.
  • Høsten 2016 er det ønskelig at hvert område tilbyr et masteremne hver i tredje undervisningsbolk.

Husk at emnebeskrivelser skal føres opp i henhold til retningslinjer for emnebeskrivelser.

Vedtak: Endelig undervisningsplan for høsten 2015 godkjennes med forbehold om at andre emner kan tilbys i tredje bolk for å bedre tilbudet til studenter som ønsker å ta substansemner.

Merknad i etterkant av vedtaket: STV4214B flyttes fra den tentative planen for våren 2016 til tredje bolk høsten 2015. Emneansvarlig er Arild Underdal.

 

V-sak 15/15: Ny flerfaglig 40-gruppe i Europastudier

Bachelorprogrammet i Europastudier er lagt ned. Siste opptak til programmet var høsten 2014. Et tilbud innen Europastudier opprettholdes gjennom en flerfaglig 40-gruppe bestående av følgende emner:

  • Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk: EURO1000 - Europa og EU, innføring.
  • Det juridiske fakultet: EURO2101 - EØS-regelverket; innhold og betydning for nasjonal handlefrihet.
  • Institutt for arkeologi, konservering og historie: HIS1300EU - Nyere europeisk historie og HIS2153 - Stater, fyrster og eliter. Maktforhold i Europa 1500-1800. Høsten 2015 tilbys også HIS2372 - Fra Marshallplanen til Maastricht. Historien bak Den europeiske union. Dette emnet skal legges ned og tilbys for siste gang høsten 2015.
  • Institutt for statsvitenskap: STV1201 - EU som politisk system og STV2500 EU decision-making processes and policy areas.

Det humanistiske fakultet ønsker å la HIS1300EU være obligatorisk i 40-gruppen. Det bør legges inn en sperre mot at studenter kan ta en 40-gruppe som består av tre HIS-emner. Dette ved å tillate maksimalt to emner med samme prefiks.  I praksis vil 40-gruppen på sikt bestå av kun to emner med samme prefiks, men av hensyn til de studentene som fremdeles kan ta HIS2372 er det hensiktsmessig å legge inn en slik sperre, da dette skal være en flerfaglig 40-gruppe. Institutt for statsvitenskap er ansvarlig for 40-gruppen og søker fakultetet om opprettelse innen 20. januar 2015, og sørger for opprettelse på web og i FS.

Vedtak: Den nye flerfaglige 40-gruppen i Europastudier vedtas. HIS1300EU inngår som et obligatorisk emne, og maksimalt to emner med samme prefiks kan inkluderes i gruppen.

 

V-sak 16/15: Presisering i vurderingsform type III i mastermanualen

Endringer i kursiv for type III i mastermanualen:

Masteremner med uttelling på 10 studiepoeng Eksamen Hjemmeoppgave Seminardel

Type III:

Emner med kun skoleeksamen
6 timers skriftlig eksamen Kvalifiserende oppgave (bestått/ikke-bestått) i form av skriftlig innlevering eller muntlig presentasjon; leveres/avholdes i god tid før eksamen Kan gjennomføre seminardel hvis ønskelig. Emneansvarlig avgjør om denne skal ha obligatorisk deltakelse. Muntlige presentasjoner kan avholdes i seminarene.

Vedtak: Oppdatert type III i mastermanualen godkjennes.

 

O-sak 17/15

  • Totallisten over masterkommisjoner legges frem for programrådet første møte i hvert semester. Hensikten er å følge opp fordelingen av sensorer og se etter eventuelle mønstre det er verdt å merke seg. Veiledere bør unngå å oppnevne egne stipendiater som sensorer og rene eksterne løp (ekstern veileder og to eksterne sensorer) bør unngås. Dette skal institusjonaliseres administrativt. Bjørn Høyland ønsker en bearbeiding av tallmaterialet der utviklingen kan vises over tid. Forslag til informasjon som er ønskelig: Et skriv med oversikt over hvordan sammensettingen av kommisjoner fordeler seg over tid innenfor de ulike områdene, organisere etter veiledere og kommisjoner for alle oppgavene denne har veiledet, organisere etter sensor så det fremkommer hvor ofte en sensor har vært brukt de siste årene og spredningen på veiledere, spredning i karakterer, men da må navnet på kandidatene fjernes, ta med minst to foregående semestre. Vegard Berggård informeres om dette og følger opp med Høyland.
  • Oppfølging av O-sak 32/14, 23. oktober 2014: Programrådet lurte på hvor langt prosessen har kommet for digitale kompendier, samt om det finnes andre løsninger for tilgang til pensumlitteratur. Anne Julie Semb tok saken videre til Forum for studiespørsmål med følgende tilbakemelding: «Fakultetet har vært i kontakt med ressurspersoner i Avdeling for fagstøtte og fått nedenstående svar, som innebærer at vi i hvert fall for 2015 må fortsette med kompendier. Om vi i 2016 kan gå over til digitale pensumløsninger er foreløpig uvisst. Det stemmer at Kopinor har introdusert en løsning for produksjon av digitale kompendier. UiO har foreløpig ikke besluttet noe i forhold til om denne skal tas i bruk. Det er mye som tyder på at UiO må gjennomføre en anbudsprosess for valg av leverandør for produksjon av kompendier. Ved UiO har vi en avtale med Akademika Forlag om produksjon av kompendier. Denne vil vare ut 2015. Vi må med andre ord i gang med en prosess knyttet til hvilken type kompendieløsning UiO ønsker i framtiden. Dette er helt nødvendig for å kunne foreta en vurdering av eventuell leverandør av kompendier.  I denne prosessen er det helt sentralt at instituttene deltar. Avdeling for fagstøtte vil ta initiativ til en slik prosess på nyåret».

 

Publisert 23. jan. 2015 09:32 - Sist endret 6. feb. 2023 17:15