Referat programrådsmøte 19. mars 2015

Til stede: Knut-Andreas Christophersen, Åse Gornitzka, Bjørn Høyland, Anne Julie Semb, Tora Skodvin, Håvard Strand

Fra administrasjonen: Kristina Enge (referent)

Fra fagutvalget: Birgitte Haanshuus og Jon Johansson (vara for Simen André Medhus)

Meldt forfall: Malin Folgerø Stensland og Robert Huseby

O-sak 18/15

  • Fakultetet har godkjent den flerfaglige 40-gruppen i Europastudier. Denne sikrer at et tilbud innen Europastudier opprettholdes.
  • Fakultetet har godkjent omleggingen av STV4020.
  • Vedlegg 1: Notat om erfaringene fra blind klagesensur på bacheloremner høsten 2014, av Tom Christensen og Michael Alvarez. Fra og med høsten 2014 er UH-loven endret slik at studenter som klager får blind omsensur. En ny formulering i lovens 5-3 lyder som følger: «Ved ny sensurering skal sensorene ikke få opprinnelig karakter, sensors begrunnelse for denne eller studentens begrunnelse for klagen». Erfaringene fra SV-fakultetet som helhet viser økte karaktersprik før og etter ny sensur. Tall for fakultetet som helhet.
    • Programrådet uttrykte et ønske om å se statistikken emne for emne, slik at vi kan vurdere hvilke tiltak vi kan iverksette for å bøte på de største sprikene i karaktersettingen. Dette gjelder spesielt innføringsemnene på bachelor.
    • I tillegg ønsker programrådet at alle som har emneansvar og/eller er hovedsensorer på et emne skal få oversikt over resultatet etter klagebehandlingen på sine emner. Eksamensansvarlige i administrasjonen utarbeider en rutine for dette, slik at alle med sensoransvar får resultatet automatisk ved begynnelse av et nytt semester.
  • Status for arbeidet med digital eksamen ved UiO: UiO kan velge å utløse opsjon med det digitale eksamenssystemet Inspera i løpet av året. For at UiO skal kunne fatte en beslutning om dette, skal 2015 brukes til å kartlegge UiOs behov i samarbeid med fakultetene, og til å teste ut Inspera. SV-fakultetet vil være blant testerne i løpet av 2015. Avhengig av hva som blir utfallet av teståret 2015, vil 2016 enten bli brukt til å rulle ut Inspera over hele organisasjonen, eller til å pilotere et annet digitalt eksamenssystem.

V-sak 19/15: Periodisk emneevaluering av STV1000 - Innføring i statsvitenskap

Periodisk emneevaluering STV1000, av Anders Ravik Jupskås. I henhold til UiOs kvalitetssikringssystem skal en periodisk evaluering av emner foretas første og andre gang et emne tilbys, samt minimum hver sjette gang emnet tilbys. Dette er en grundigere evaluering enn underveisevalueringen. Fakultetet har gått igjennom rutinene for dette arbeidet og det er utarbeidet en felles rapportmal for gjennomføringen. Programrådet har tidligere vedtatt en plan for den periodiske emneevalueringen, og skal følge opp initiativ som fremkommer i rapportene. Høsten 2014 ble STV1000 - Innføring i statsvitenskap revidert og evalueringen er gjort med bakgrunn i dette. Rapporten er lenket opp fra emnebeskrivelsen under overskriften 'Evaluering av emnet'.

Vedtak: Ingen urovekkende forhold er avdekket og programrådet tar rapporten til etterretning. Programrådet ber emneansvarlig om å vurdere å ta inn igjen pensum i spillteori neste gang emnet gis.

V-sak 20/15: Reviderte læringsmål for årsenheten i statsvitenskap

Læringsmålene på programsiden til årsenheten i statsvitenskap fulgte ikke standardmalen og reviderte læringsmål ble lagt frem for programrådet. Det ble foreslått at kulepunkt 2 under «kunnskaper» skulle suppleres med følgende: «og i utforming og iverksetting av offentlig politikk og administrasjon».

Vedtak: De reviderte læringsmålene for årsenheten vedtas med de endringer som fremkom på møtet.

V-sak 21/15: Godkjenning av oppdatert emnebeskrivelse STV2230 – International Security Policy

Emneansvarlig er Janne Haaland Matlary. Skoleeksamen: 3 timer, vekting: 60 % (kombinasjon av drøftingsoppgave og kortsvarspørsmål). Hjemmeeksamen: 3 dager med gitt oppgave uten valgmuligheter, vekting: 40 %.

Vedtak: Den oppdaterte emnebeskrivelsen til STV2230 – International Security Policy godkjennes.

Programrådet ønsker å evaluere denne nye eksamensformen våren 2016.

V-sak 22/15: Godkjenning av oppdatert emnebeskrivelse STV4020C - Intervju- og surveyundersøkelser

Emneansvarlige er Elin Haugsgjerd Allern og Bernt Aardal. Eksamensform: mappeevaluering.

Programrådet etterlyste avklaring av hvor stor del av den samlede karakteren hver av innleveringene skal utgjøre. Kristina Enge følger opp dette.

Vedtak: Den oppdaterte emnebeskrivelsen til STV4020C - Intervju- og surveyundersøkelser godkjennes.

V-sak 23/15: Godkjenning av oppdatert emnebeskrivelse STV4020E - Komparative undersøkelser

Emneansvarlige er Oddbjørn Knutsen og Olav Schram Stokke. Eksamensform: 3 timers skoleeksamen og hjemmeoppgave.

Vedtak: Den oppdaterte emnebeskrivelsen til STV4020E - Komparative undersøkelser godkjennes.

V-sak 24/15: STV2310 - Politics and Development del av 90-gruppa i statsvitenskap

STV2310 - Politics and Development er et av tre fordypningsemner innen komparativ politikk som erstatter STV2300 - Komparativ politikk 2. Emnet skal gå hver vår. Emneansvarlig er Olle Törnquist. Obligatoriske seminarer knyttes til emnet fra og med våren 2016. Studenter som tidligere har avlagt eksamen i emnet og som ønsker å forbedre sin karakter, må bestå den obligatoriske aktiviteten for å kunne fremstille seg til eksamen.

Vedtak: STV2310 - Politics and Development inngår som fordypningsemne i 90-gruppa i bachelorprogrammet i statsvitenskap fra høsten 2015. Studenter som allerede har avlagt eksamen i emnet vil også kunne la det inngå som del av 90-gruppa.

V-sak 25/15: Ny eksamensform for STV2410 - Organisering og reform av offentlig virksomhet

STV2410 - Organisering og reform av offentlig virksomhet inngår fra og med høsten 2015 som valgfritt fordypningsemne i 90-gruppa i bachelorprogrammet i statsvitenskap. Fra og med våren 2016 vil seminarer knyttes til emnet og eksamensformen endres. Nåværende eksamensform: fire timers skoleeksamen. Ny eksamensform: tre timers skoleeksamen og tre dagers hjemmeeksamen. Vekting 60/40.

Vedtak: Ny eksamensform for STV2410 - Organisering og reform av offentlig virksomhet godkjennes.

V-sak 26/15: Bacheloremner som ikke lenger skal gis på fast basis

Studentene planlegger ofte i god tid hvilke emner de skal ta, og legger disse inn i utdanningsplanene sine. Det er derfor viktig at vi er tidlig ute med informasjon når emner ikke lenger skal gis. Dersom en student har et emne i utdanningsplanen sin som ikke lenger skal gis, må vi slette emnet fra planen og gi studenten beskjed om å velge et annet emne.

Vedtak: STV1101 - Introduction to Political Utopias skal ikke gis høsten 2015 og emnet skal ikke lenger gis på fast basis. STV1530 - Folkemord og politisk massevold i det 20. århundrets politikk skal ikke gis våren 2016 og emnet skal ikke lenger gis på fast basis.

V-sak 27/15: Avskaffe ringeordningen under eksamen

Etter at trøsterunden under eksamen ble avskaffet ved instituttet har studentene hatt mulighet til å skrive ned eventuelle spørsmål under eksamen. Disse har eksamensvaktene formidlet til faglærer over telefon. Evalueringer av ordningen viser at få studenter benytter seg av denne ordningen, samt at av spørsmålene som kommer inn er de fleste av en slik art at de ikke skal besvares.

Koordinator for eksamensvaktene på fakultetet melder om at ordningen ikke fungerer optimalt sett fra eksamensvaktenes ståsted. Vaktene har ansvar for svært mange studenter, også på andre emner enn våre. Dersom noen har et spørsmål går det mye tid med til ordningen. Dette går utover de andre pliktene til vaktene. Vaktene melder om at de føler seg usikre på ordningen, at de ofte ikke forstår spørsmålene og/eller svarene og dermed får vanskeligheter med å formidle dem. Videre melder de om at det er tidkrevende og at det ofte blir forstyrrelser i lokalet når de må gå ut og inn for å ringe. I enkelte tilfeller har ikke vaktene fått tak i emneansvarlig hvilket skaper ytterligere usikkerhet. Studentene har ikke krav på å kommunisere med emneansvarlig under eksamen og dette bør heller ikke være nødvendig. En eksamenstekst skal være kvalitetssikret og gjennomarbeidet, og gi lite rom for tolkning og misforståelser. Det vil uansett være ulike måter å løse en eksamensoppgave på. Skulle det være en alvorlig feil i oppgaveteksten og vaktene får beskjed, skal de selvsagt ringe faglærer eller eksamenskonsulenten. Ellers bør muligheten til å stille spørsmål tas bort.

Vedtak: Ringeordningen i sin nåværende form avskaffes med virkning f.o.m våren 2015. Eksamensvakten kan ta kontakt med studieadministrasjonen ved ISV ved mistanke om feil i oppgaven. Faglærer eller en stedfortreder må være tilgjengelig på eksamensdagen.

Eventuelt

O-sak 28/15: Satser i timeregnskapet

Nye eksamensformer må gjenspeiles i satser for timeregnskap. Denne saken skal tas opp i instituttstyret.

O-sak 29/15: Stipendiater på områdemøter

Områdelærerne oppfordres til å invitere stipendiatene til områdemøter der en diskuterer saker som også berører stipendiatene.

Publisert 8. apr. 2015 12:26 - Sist endret 19. juni 2023 10:19