Referat fra møte i programrådet for bachelor- og masterprogrammet i statsvitenskap 22.oktober 2015

Til stede: Knut-Andreas Christophersen, Åse Gornitzka, Robert Huseby, Bjørn Høyland, Anne Julie Semb, Tora Skodvin

Fra administrasjonen: Kristina Enge, Malin Folgerø Stensland, Elin Kristine Nilsen (referent)

Fra fagutvalget: Marit Kvernenes, Ida Strande Gårdeng

Forfall: Håvard Strand

Saksliste godkjent, ingen saker til eventuelt

 

Saksliste

 

O-sak 58/15

  • Oppfølging av tilleggspunktet som ble tatt opp under V-sak 51/15 om hvorvidt administrasjonen skal utarbeide en standardtekst for hvordan læringsmål skal utformes på emnesidene. Dette er først og fremst et faglig og pedagogisk anliggende, der den enkelte emneansvarlige står ansvarlig for utformingen. Programrådet bør bistå i tilfeller der emneansvarlig er usikker på utformingen. Nye emner og endringer i læringsmål skal uansett vedtas i programrådet. Administrasjonen kvalitetssikrer emnesidene før hvert semester og tar kontakt dersom noe er uklart.

     

  • Oppfølging av sak 57/15 fra møtet 10. september 2015: Retningslinjer for hva som må foreligge av dokumentasjon når fagpersoner skal forhåndsgodkjenne emner som skal erstatte obligatoriske emner i 90-gruppa. Forhåndsgodkjenning er et utfordrende område som også diskuteres i administrative nettverk på SV-fakultetet. Vi må forholde oss til den sentrale nettsiden ved UiO og den lokale nettsiden ved SV-fakultetet, samt den sentrale nettsiden om godkjenning av utenlandsk utdanning. Ansvarlige i administrasjonen, og ansvarlig på fakultetet, kaller inn områdelærere til et møte der saken kan diskuteres.

 

V-sak 59/15: Klagekommisjoner på emnene ved Institutt for statsvitenskap

Vedtaksforslag utformet etter diskusjonssak 56/15 på møtet 10. september 2015.

Det kom mange innspill på forslaget til vedtak, og et revidert vedtaksforslag ble sendt på sirkulasjon.

Den nåværende ordningen med en fast klagekommisjon avskaffes.

Der det er mer enn én eksamenskommisjon på et emne og det er praktisk mulig, skal klager på karaktersetting i dette emnet behandles av en av de kommisjonene som ikke har vært involvert i den opprinnelige karaktersettingen på klagerens eksamen.

Klager på karaktersetting i emner der det kun er én kommisjon eller der sensor 2 har vært involvert i karaktersetting i alle de opprinnelige kommisjonene, behandles av en områdespesifikk klagekommisjon som er satt sammen av én ISV- ansatt og én eksternt ansatt. Det opprettes en «pool» bestående av to vitenskapelig ansatte ved ISV og to eksterne på hvert av de fire områdene innenfor faget (politisk teori, internasjonal politikk, offentlig politikk og administrasjon og komparativ politikk), samt i forskningsmetode og statistikk. De områdespesifikke klagekommisjonene skal normalt bestå av personer innenfor denne «poolen». Den nye ordningen trer i kraft våren 2016

Vedtatt på sirkulasjon

 

V-sak 60/15: Innføring av sensorveiledning på emner med mappeevaluering

Sak utsatt fra møtet 10. september (V-sak 53/15). Det er ikke påkrevd å lage sensorveiledninger, men det er påkrevd å tilgjengeliggjøre eventuelle sensorveiledninger når sensuren er avsluttet, jf. uh-loven § 5-3, tredje ledd: «Hvis det er gitt skriftlige retningslinjer for bedømmelsen, skal disse være tilgjengelige for kandidatene etter at karakterer er fastsatt.» Instituttet bestemmer selv formen på tilgjengeligheten. Programrådet er enige i at det på metodeemnene skal være et krav om at de som underviser må være villige til å lage sensorveiledning (se V-sak 22/14, 28. mai 2014).

Under vårens klagebehandling av et emne med mappeevaluering var klagebehandlingen utfordrende. Dette da klagekommisjonen ikke hadde retningslinjer å forholde seg til for vurderingen. Dersom ordningen med fast klagekommisjon på alle emner avskaffes ved instituttet er ikke en sensorveiledning for klagekommisjonen nødvendig.

Vedtak: Det er ikke påkrevet å utarbeide sensorveiledninger til emner som benytter mappeevaluering som vurderingsform.

 

V-sak 61/15: Klagebehandling av oppgaver skrevet i samarbeid

Inntil felles retningslinjer er på plass ved UiO avgjør instituttet hvordan klagebehandling av oppgaver skrevet i samarbeid skal håndteres. Praksisen må fremgå av emnesidene slik at studentene på forhånd er klar over hvordan de skal gå frem i en eventuell klagesituasjon.

Det humanistiske fakultetet har nå endret regler og praksis og laget en nettside som omhandler samarbeid i team og gruppeeksamen: Enhver student kan klage over karakteren og formelle feil ved eksamen uavhengig av de andre i gruppa, og klagen behandles på vanlig måte. Hvis karakteren endres som følge av klagen, gjelder dette bare den som har klaget.

Innspill fra programrådet: Dersom flere av de som har samarbeidet om en oppgave klager, må administrasjonen sørge for at oppgaven blir vurdert av samme kommisjon.

Vedtak: Inntil felles retningslinjer er på plass ved UiO innfører Institutt for statsvitenskap en praksis lik den på Det humanistiske fakultet. Enhver student kan klage over karakteren og formelle feil ved eksamen uavhengig av de andre i gruppa, og klagen behandles på vanlig måte. Hvis karakteren endres som følge av klagen, gjelder dette bare den som har klaget.

 

V-sak 62/15: Endring av tittel på innføringsemner

Fordypningsemnene i 90-gruppa er lagt om og det er misvisende at de fire innføringsemnene har et ett-tall i tittelen i og med at fordypningsemnene ikke lenger har et to-tall i tittelen, med unntak av STV2400. Dette gjelder:

 

  • STV1100 - Politisk teori 1 (innføringsemne)

  • STV1200 - Internasjonal politikk 1 (innføringsemne)

  • STV1300 - Komparativ politikk 1 (innføringsemne)

  • STV1400 - Offentlig politikk og administrasjon 1 (innføringsemne)

     

Innspill fra programrådet: STV2400 - Offentlig politikk og administrasjon 2 (fordypningsemne) bør endre tittel. De andre emnene på 2000-nivå som kan inngå i 90-gruppa i statsvitenskap har mer spesifikke titler. Områdelærer kommer tilbake med et forslag før endelig undervisningsplan for høsten 2016 vedtas.

Vedtak: Ett-tallet i tittelen til de fire brede innføringsemnene fjernes.

 

D-sak 63/15: Opptakskrav til masterprogrammet i statsvitenskap

Enkelte sterke søkere fra andre institusjoner får ikke opptak til masterprogrammet i statsvitenskap fordi 90-gruppen deres ikke dekker samtlige av hovedområdene våre. Dette gjelder spesielt søkere som har avlagt bachelorgraden i utlandet, men også noen med utdanning fra Norge. Pga. en egen avtale med UiB får studenter fra administrasjons- og organisasjonsvitenskap (AORG) og sammenliknende politikk (SAMPOL) opptak selv om de har en langt snevrere fordypning. Dette kan oppfattes som uheldig forskjellsbehandling, og programrådet ble derfor invitert til å diskutere om opptakskravene kan reduseres noe, f.eks. ved å endre kravet fra fire til tre hovedområder. Kravet til forskningsmetode og statistikk berøres ikke av dette.  

Det er enighet i programrådet at det ikke er ønskelig å endre krav til bredde i eget utdanningstilbud. Imidlertid virker det lite rettferdig at for eksempel sterke søkere fra gode institusjoner i England får avvist søknaden sin fordi de bare dekker 3 av 4 hovedområder, når UiB-studenter som heller ikke dekker kravene får opptak pga. en avtale med UiO. Dersom man skulle redusere opptakskravene til å dekke 3 av 4 hovedområder ville det ikke gjelde våre egne studenter, da det ikke er ønskelig å redusere bredden i bachelorprogrammet. Siden studentene uansett velger spesialisering når de får opptak på masterprogrammet, kan det tenkes at det er tilstrekkelig å kreve at søkere med BA-grad fra andre steder enn UiO dekker 3 av 4 hovedområder. Om man reduserer kravene bør studentene som ikke dekker alle områder gjennom bachelorgraden sin oppfordres til å sette seg inn i det området de mangler. Det ble også diskutert hvorvidt det finnes andre muligheter, som reserverte plasser til interne studenter/opptaksprøve/eller flere avtaler med andre institusjoner. Innspillene tas videre til stabsmøte

Publisert 20. nov. 2015 09:30 - Sist endret 7. feb. 2020 16:33