Referat programrådsmøte 28. mai 2015

Til stede: Knut-Andreas Christophersen, Åse Gornitzka, Robert Huseby, Bjørn Høyland, Anne Julie Semb, Tora Skodvin

Fra administrasjonen: Kristina Enge, Malin Folgerø Stensland (referent)

Fra fagutvalget: Birgitte Haanshuus

Meldt forfall: Håvard Strand, Simen André Medhus

Sakslisten ble oppdatert med en ny sak, V-sak 35/15.

 

O-sak 30/15

Årets søkertall masterprogrammene:

  • PECOS: 813 søkere (inkludert internasjonale søkere), hvorav 427 som har programmet som sin førsteprioritet. 2014: 814 søkere, hvorav 453 som hadde programmet som sin førsteprioritet.

  • Masterprogrammet i statsvitenskap: 475 søkere, hvorav 322 har programmet som sin førsteprioritet. 2014: 463 søkere, hvorav 320 som hadde programmet som sin førsteprioritet.

Årets søkertall bachelorprogrammene og årsenheten:

Studie-program Ramme Søknader Endring Første-valg Endring

Førstevalgs-søker pr studieplass

Internasjonale studier 80 1978 10 % 375 8 % 4,69
Offentlig administrasjon og ledelse 55 2283 7 % 268 17 % 4,87
Statsvitenskap, årsenhet 80 1263 9 % 156 7 % 1,95
Statsvitenskap, bachelor 155 2313 1 % 356 2 % 2,30
  • Utvekslingsavtalene som tidligere ga fortrinnsrett for bachelorstudentene i statsvitenskap, er nå åpnet for samtlige av instituttets bachelorprogram. Nettsiden er oppdatert med avtalene.

  • Oppfølging av O-sak 18/15: Programrådet ønsket å se statistikken fra klagesensuren emne for emne, slik at de kan vurdere hvilke tiltak som eventuelt kan iverksettes for å bøte på de største sprikene i karaktersettingen. Oversikten oversendes emneansvarlige for de aktuelle emnene. Programrådet ønsker å se en kommisjonsfordeling for å se om endringene er konsentrert på bestemte kommisjoner. Dette innføres som fast orienteringssak på programrådets andre møte i hvert semester. Da er klagebehandlingen avsluttet for foregående semester. Emneansvarlige skal også motta oversikten, og eventuelt sensorene. En karakterfordeling fra hele sensuren på hvert emne ved instituttet skal sendes emneansvarlig. Videre ble sensur og røde dager diskutert. 1,2 ordningen er særlig vanskelig i julen og de fleste opplever at dette ikke fungerer optimalt. Det kan også gjøre det vanskelig å få eksterne sensorer til emnene våre. Administrasjonen følger opp med fakultetet om de har kommet nærmere et svar på om vi kan forskyve sensurperioden i perioder med mange røde dager.

 

V-sak 31/15 – Endring i vurderingsform type V i mastermanualen

Endringer i kursiv for type V i mastermanualen:

Masteremner med uttelling på 10 studiepoeng Eksamen Hjemmeoppgave Seminardel

Type V:

Emner med mappeevaluering
Ingen skriftlig/muntlig eksamen 4-6 skriftlige arbeider. Omfang og type kan variere, men samlet sett må mappen bestå av 25-30 sider; fortrinnsvis oppgitte temaer; innlevering til frister underveis; én samlet karakter. Undervisningen bør anses som obligatorisk; ikke nødvendigvis egen seminardel

Vedtak: Endringene i type V i mastermanualen godkjennes, med den endring at ordgrense føres opp i stedet for sidetallsbegrensning.

Bemerkning: Av tidligere vedtak i programrådet skal ordgrense benyttes for samtlige emner. Administrasjonen må i samråd med emneansvarlige gå gjennom emnesider. Emneansvarlige må informeres slik at det ikke legges ut ulik informasjon på emnesider og i Fronter.

 

V-sak 32/15: Ny vurderingsform for STV2110 - Politisk filosofi

STV2110 - Politisk filosofi inngår som valgfritt fordypningsemne i 90-gruppa i bachelorprogrammet i statsvitenskap. Fra og med våren 2016 vil vurderingsformen endres og seminarene tilpasses deretter. Nåværende vurderingsform: fire timers skoleeksamen. Ny vurderingsform: tre timers skoleeksamen og semesteroppgave med selvvalgt tema. Vekting 60/40. Dette for å sikre større læringsutbytte i seminarene og bedre forberedelse til bacheloroppgaven.

Vedtak: Ny vurderingsform for STV2110 - Politisk filosofi godkjennes.

 

V-sak 33/15 – Godkjenning av STV4027 - Hierarchical Models

STV4020B - Statistical Analysis overlapper 6 studiepoeng med STV4025 - Quantitative Political Science. Nytt avansert emne i kvantitative metoder som skal gå i første bolk om våren er STV4027 - Hierarchical Models. Emneansvarlig: Bjørn Høyland. Vurderingsform: mappeevaluering.

Vedtak: STV4027 - Hierarchical Models godkjennes.

 

V-sak 34/15 – Foreløpig undervisningsplan våren 2016

Endringer som må vedtas på første møte til høsten, før endelig undervisningsplan vedtas:

  • STV4028 - Process Tracing, Ethnography and Discourse Analysis skal gis i andre bolk om våren. Avansert metodeemne i kvalitative metoder. Emneansvarlig er Øivind Bratberg. Vurderingsform: hjemmeoppgave og muntlig eksamen.

  • Våren 2016 vil Suzanne Dovi tilby et PT-emne som trolig får tittelen Democracy and Inequality. Tanken er at det skal gis i tredje bolk.

  • STV4219 - Spillteori og internasjonalt samarbeid skal gis på engelsk våren 2016.

  • STV44XX - Innvandring, nasjonalstat og offentlig styring: Nye læringsmål må vedtas dersom dette emnet skal videreføres fra et tidligere gitt emne.

  • 4102B - Normativ politisk teori: Navneendring.

Vedtak: Foreløpig undervisningsplan for våren 2016 godkjennes med de innspill som fremkom på møtet. Instituttet har nå tilstrekkelig med bacheloremner som gis på engelsk. Innreisende bachelorstudenter bør derfor ikke lenger få mulighet til å ta emner på masternivå.

 

V-sak 35/14 – Ny emnebeskrivelse STV1200 – Internasjonal politikk 1 (innføringsemne)

28. mai 2014 fikk programrådet informasjon om revisjonen av BA-undervisningen i internasjonal politikk (D-sak 16/14). Revisjonen av fordypningsemnene i IP er vedtatt. Innføringsemnet STV1200 er gjort noe mer teoritungt ved å føye til noen elementer fra fordypningsemnene. I emnebeskrivelsen fremkommer endringene under «Kort om emnet».  Forelesningsantallet er utvidet fra 10 til 13, inkludert oppsummering. Den største endringen er gjort i form av revidert pensum. Østerud er ikke lenger på pensum og omfanget er redusert fra de tre bøkene Claes, Claes & Førland, Hovi & Malnes. Pensum består av 1120 sider. I stedet for en hovedbok er et kompendium tatt i bruk der de emneansvarlige har valgt ut nyttige bidrag. Hvert bidrag er under 15 % slik at vi ikke må søke om trykketillatelse. Det er foretatt en tredeling av forelesningene: miljø, internasjonal politisk økonomi og sikkerhetspolitikk. Dette samsvarer med de tre fordypningsemnene. Forelesningsrekken skal inkludere tid til gjennomgang av tidligere gitte eksamensoppgaver slik at studentene skal vite hva en god eksamensbesvarelse er. Dette var en del av hensikten med utvidelsen til 13 forelesninger på innføringsemnene.

Vedtak: Den reviderte emnebeskrivelsen til STV1200 godkjennes.

 

Kommentar fra Bjørn Høyland: Vi ligger lavt på mengden pensum sammenliknet med andre gode universiteter. Det er viktig at studentene lærer å se hva som er viktig og hva de kan legge mindre vekt på. Undervisningsleder Anne Julie Semb viste til at instituttet ligger høyt på fakultetsnivå. Men tidsbruksundersøkelser viser at det er mye å gå på. Å sette opp sideantall er misvisende da dette ikke sier noe om innholdet i pensumbidragene. I oppsett av pensumlister må det brukes skjønn. Se D-sak 27/14 fra møtet 11. september 2014.

 

V-sak 36/14: Møtedatoer høsten 2015

  • Uke 37: torsdag 10. september, klokken 12.15 (rom 830)

  • Uke 43: torsdag 22. oktober, klokken 12.15 (rom 824)

  • Uke 49: torsdag 3. desember, klokken 12.15 (rom 824)

 

Sak 37/15 – Eventuelt

Det oppleves vanskeligere å få eksterne sensorer til å stille opp på sensur av masteroppgaver. Avlønning er en mulig årsak, og det er dumt dersom dette avgjør om solide, erfarne sensorer ikke ønsker å stille opp. Det kan fort gå bort mye tid i reisevei, og da strekker ikke nødvendigvis avlønningen til. Programrådet oppfordres til å se på om det er noe som kan gjøres for å vedlikeholde korpset av eksterne sensorer. Det kom forslag om å bruke andre universiteter, ikke bare instituttsektoren. Da må det åpnes for å fly sensorer over til UiO. Dette vil være nyttig for miljøbygging og også karakterfastsettelse.

Publisert 11. juni 2015 14:42 - Sist endret 12. juni 2015 08:42