Referat fra programrådsmøte 17.03. 2016

Tilstede:  Tora Skodvin, Bjørn Høyland, Jon Hovi, Åse Gornitzka
Fra administrasjonen: Kristina Enge, Elin Kristine Nilsen (referent)
Fra fagutvalget: Marit Kvernenes
Forfall: Målfrid Braut-Hegghammer, Ida Strande Gårdeng

O-sak 10/16: Frafallsundersøkelse fra masterprogrammet i statsvitenskap
Martin Søyland og Karl H. Bjurstrøm har kartlagt frafall på masterprogrammet i 1015, og beskrevet noen mulige tiltak. Programrådet kom  med  noen supplerende tiltaksforslag, som rekonfirmering av studieplassen, oppstartsmøte for nye veiledere, samt bare øke inntaket ytterligere. Fagutvalget spilte inn at koordinert svarfrist med andre institusjoner vil kunne gjøre det lettere for studentene å  forplikte seg.

V-sak 11/16: Periodisk emneevaluering av STV2230
I henhold til UiOs kvalitetssikringssystem skal en periodisk evaluering av emner foretas første og andre gang et emne tilbys, samt minimum hver sjette gang emnet tilbys. Dette er en grundigere evaluering enn underveisevalueringen. Fakultetet har utarbeidet en felles rapportmal for gjennomføringen. Rapporten ble lagt fram av områdelærer.

Vedtak: Programrådet tar rapporten til etterretning

V-sak 12/16: Periodisk emneevaluering av STV2250
Rapporten ble lagt fram av områdelærer.

Vedtak: Programrådet tar rapporten til etterretning

V-sak 13/16: Periodisk emneevaluering av STV 2340
Rapporten ble lagt fram av områdelærer. Det kom fram at det brukes mye ressurser på seminarsiden.
Vedtak: Programrådet tar rapporten til etterretning

V-sak 14/16: Periodisk emneevaluering av STV2360
Rapporten ble lagt fram av områdelærer.

Vedtak: Programrådet tar rapporten til etterretning

O-sak 15/16: Periodiske emneevalueringer på master
Det har ikke blitt utarbeidet rapporter for Stv4020A-E denne gangen, men det foreligger  studentevaluering og statistikk. Områdelærer la fram en oppsummering av disse. Det ble pekt på noen forventede innkjøringsproblemer, men det er litt for tidlig å gjøre en tilstrekkelig evaluering etter at det nye løpet har kjørt kun en gang.

V-sak 16/16: Grundig evaluering av metodeundervisningen på master i statsvitenskap våren 2017:
Ettersom strukturen på metodeundervisningen på master er ny bør den evalueres grundig etter andre gjennomføring.

Vedtak: På 2. programrådsmøte våren 2017 skal det legges fram periodisk emneevaluering etter fakultetets mal enkeltvis for alle STV4020-emner. I tillegg skal emneansvarlig på STV4020A framlegge en vurdering av den samlede metodeundervisningen.

O-sak 17/16: Endring av STV4020A
Som en følge av vårens evaluering av STV4020A vil noen mindre endringer bli innført fra høsten 2016:

•    STV4020A skal i fortsettelsen dekke temaene Tidsserie- og paneldataanalyse, Intervju- og surveyundersøkelser.  Dokumentbaserte undersøkelser og Komparative undersøkelser med 2-timers forelesninger.
•    Ontologi og epistemologi utvides og dekkes med to 2-timers forelesninger.
•    Nye 10 sp emner i serien STV4020B – X får ikke automatisk konsekvenser for STV4020A

V-sak 18/16: Godkjenning av eksamensform på STV4252 – Politics and Strategy in the Nuclear Age
Jfr. V-sak 3/16: Godkjenning av STV4252 ble vedtatt med forbehold om at eksamensform vedtas på dette møtet. Det ble innvendt at 10% er så lite at det like gjerne kan være obligatorisk innlevering. Vurderingskriteriene for de ulike delene må spesifiseres.

Vedtak: Ny emnebeskrivelse av STV 4252 - Politics and Strategy in the Nuclear Age godkjennes med kommentarene som framgikk på møte, som formidles av programrådsleder.

V-sak 19/16 Eksamensspråk på STV2500 - EU decision-making processes and policy areas
Emneansvarlig for STV2500 ønsker å endre eksamensspråk til kun engelsk.
Det er vanlig at bacheloremner som inngår i norskspråklige program har valgfrihet når det gjelder eksamensspråk (engelsk/skandinavisk). Ifølge forskrift om studier og eksamener ved UiO,  § 5.4, punkt 3 kan andre regler for dette fastsettes av fakultetet:

“(3) Fakultetet kan i emnebeskrivelsen fastsette regler om bruk av engelsk i eksamensoppgaver og eksamensbesvarelser.”

Bjørn Høyland orienterte, og  inviterte programrådet til å diskutere fordeler og ulemper med å endre eksamensspråk på STV2500.

Ved engelskspråklige kurs bør studentene kunne bevise i ettertid at det akademiske språket er engelsk. Det er også planer om å digitalisere undervisningen mer, deriblant innføre  automatisk opponentsystem. Dersom enkelte studenter kan velge å skrive på norsk vil  ikke dette være mulig.  I tillegg mangler en del aktuelle undervisere norsk som førstespråk.

Vedtak: Programrådet ber fakukltetet om godkjenning av engelsk som eneste eksamensspråk på STV2500.

O-sak 20/16 NOKUT-evaluering av læringsmålbeskrivelser
NOKUT har gjennomført en evaluering av læringsmålbeskrivelser for 28 bachelor-, master- og PhD-programmer innen statsvitenskap ved norske universiteter og høyskoler, og vurdert i hvilken grad de er i samsvar med Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR). De har vurdert våre bachelorprogrammer i statsvitenskap og internasjonale studier, våre masterprogrammer i statsvitenskap og Peace and Conflict Studies, samt fakultetets PhD-program. Når det gjelder BA- og MA-programmene i statsvitenskap finner de noen avvik fra NKR, spesielt i læringsutbyttebeskrivelsen for vårt masterprogram. Kristina og Tora lager forslag til revisjon og legger det fram for Programrådet på maimøtet. I mellomtiden, er det fint om Programrådet kan se litt på NOKUT-rapporten og evt komme med innspill til revisjonen. Dere finner rapporten her: http://www.nokut.no/Documents/NOKUT/Artikkelbibliotek/Kunnskapsbasen/Evalueringer/2015/Kartlegging_av_l%c3%a6ringsutbyttebeskrivelser_statsvitenskap_2015-5.pdf

V-sak 21/16: Ny eksamensform på STV4445B: EU and the nation state

Vedtak: Eksamensformen på STV4445B endres fra 6-timers skoleeksamen til hjemmeoppgave med selvvalgt problemstilling og muntlig eksamen. Samlet karakter er 75% hjemmeoppgave 5000-7000 ord, muntlig med 2 sensorer 25%

V-sak 22/16: Ny eksamensform for STV2230
Saken er sendt på sirkulasjon, referatet oppdateres etter svarfristen 13.04.

V-sak 22/16: Ny eksamensform for STV2340
Saken er sendt på sirkulasjon, referatet oppdateres etter svarfristen 13.04,¨.





 

Publisert 7. apr. 2016 14:17