Referat fra programrådsmøtet i Internasjonale studier 12. desember 2014

 

Til stede: Hanne H. Vik, Olav S. Stokke, Jonj Hovi, Ole K. Fauchald, Maria Jensen, Henrik P. Mandelid, Øyvind Colbjørnsen (sekr.)

 

Sak 01/14 - Orienteringssaker: Gjennomføring og opptak (Colbjørnsen)

Programledelsen vil se nærmere på frafallstatistikken på programmet – det vil si hvor mange som slutter og når i studiet de gjør det. Vi vil også sende ut skjemaer til dem som slutter på programmet for å prøve å avdekke hvorfor, i tillegg til å gå i dialog med førsteårsstudenter i løpet av våren 2015 for å få bedre kjennskap til årsaker til frafall.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 02/14 - Orienteringssak: Kandidatundersøkelsen 2014 – Internasjonale studier (Stokke)

Universitetet i Oslo gjennomførte våren 2014 en undersøkelse av de ca. 11000 kandidatene (fra alle åtte fakulteter) som hadde oppnådd en bachelor-, master- eller ph.d.-grad i perioden 2011-2013. Inter-kandidatene framstår i denne undersøkelsen som internasjonalt orienterte (uvanlig stor andel har utvekslingsopphold utenlands), kvalitetsbevisste (angir faglig nivå som hovedgrunn for å velge andre master-programmer enn UiOs) og relativt tett på arbeidslivet (stor andel i jobb før utdanningen er ferdig - men tallgrunnlaget er spinkelt her). Nær 90% sier de er fornøyd eller svært fornøyd med faglig utbytte av studiet men andelen svært fornøyde er lavere enn gjennomsnittet. Programledelsen konkluderer at kandidatene våre er dykige og kresne og at programmet har rom for ytterligere forbedring - se referatpunktene 3–4 og 6–8 under. Vi vil også ta opp tråden vdr. mulighet for å legge inn et trainee-element for studenter.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 03/14 – Orienteringssak: Spesifisering av kvalifiseringsløp mot master i folkerett og sjørett (Stokke)

INTER har hittil hatt anbefalte fordypningsløp mot masterprogrammene i tre av de fire samarbeidende disiplinene: historie, statsvitenskap og økonomi. Vi har nå en intensjonsavtale om å utforme tilsvarende løp mot de to relevante masterprogrammene på jus, folkerett (International public law) og sjørett (Maritime law). Programledelsen vil ta saken videre, og dette vil ev. bli en vedtakssak på neste programrådsmøte våren 2015.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 04/14 - Orienteringssak: Styrking og omkoding av obligatorisk historieemne, HIS1300INTER (Vik)

IAKH har opprettet et nytt emne som erstatning for HIS1300MET; HIS1300INTER - Nyere verdenshistorie med metode for Internasjonale studier. Emnet er skreddersydd for våre studenter, og vil bl.a. omfatte fellesforelesninger og egen særemneundervisning.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 05/14 - Orienteringssak: Erfaringer fra INTER2000 (Stokke)

Vårt nye fordypningsemne, INTER2000 - Case Work in International Studies, ble tilbudt som fritt emne inneværende semester; emneansvarlige var Arild Underdal og Janne H. Matlary. Studentene som fullførte rapporterte stor tilfredshet med innhold og utbytte men frafallet av studenter underveis var stort – av de 22 som først registrerte seg var det bare 12 som avla eksamen. Frafallet virker primært å skyldes stor arbeidsmengde på emnet, kombinert med at mange tok dette som et fjerde – ekstra - emne dette semesteret. INTER2000 vil være obligatorisk neste gang det gis, høsten 2015.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 06/14 - Orienteringssak: Styrking av flerfagligheten i undervisningen (Stokke)

Vi ser på måter å ytterligere styrke flerfagligheten i de tre INTER-emnene f.o.m. høsten 2015, dels ved noe større vekt på historie, jus og økonomi i innføringsemnet (fordi statsvitenskaps innføringskurs i internasjonal politikk er obligatorisk og gis samtidig), dels ved noe bredere disiplinær involvering i seminarundervisningen på innførings- og oppgaveemnene. Vi vurderer i denne sammenheng å oppgradere seminaroppgaven i INTER1000 til deleksamen. Forslag om dette vil i så fall framlegges på programrådets vårmøte.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 07/14 - Orienteringssak: Innpasning av ny fordypningsstruktur statsvitenskap IP (Stokke)

Fordypningsemnet i internasjonal politikk, STV2200, er obligatorisk på vårt program. Dette emnet vil fra høstsemesteret 2015 erstattes av tre tematisk mer spesialiserte fordypningsemner: Internasjonal politisk økonomi, Internasjonal sikkerhetspolitikk og Internasjonal miljø- og ressurspolitikk (emnene er ennå ikke kodet). Hvert av disse emnene kan velges til erstatning for STV2200. De av våre studenter som velger fordypning innen statsvitenskap vil få flere alternativer også innenfor komparativ politikk (også STV2300 blir erstattet av tre mer spesialiserte emner) og politisk teori (STV2110 kommer som nytt alternativ).

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 08/14 - Orienteringssak: Utvekslingsavtaler på programnivå (Colbjørnsen)

involverer Freie, Mannheim, Lyon og Grenoble. I tillegg vil studentene kunne velge blant andre UiO-avtaler – noe mange av våre gjør, men her blir de da ikke prioritert framfor andre UiO-studenter. Programledelsen undersøker mulighetene for å finne utvekslingsalternativer med spansk-talende universiteter, primært med læresteder i Spania. Og i første rekke med universiteter UiO allerede har avtaler med – og som i tillegg rangerer blant de beste i Europa med et godt fagtilbud innen Internasjonale relasjoner. Statistikk over hvor Inter-studentene utveksler er vedlagt.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 09/14 - Orienteringssak: Rekruttering – skolebesøk (Stokke)

Programmet, og SV-fakultetet, har de siste semestrene satt mer fokus på studentrekruttering enn tidligere. Vi har jevnt gode søkertall, men det er all grunn til å være føre-vàr – og vil altså nå også få flere plasser å fylle. Etter nyttår vil vi i samarbeid med bachelorprogrammet i statsvitenskap sende ut studenter til (minst) 12 skoler i Oslo-området som tilbyr programvalget «Politikk og menneskerettigheter». Vi har pr. i dag 7 interesserte besøkere fra Inter – alle meget kompetente - og vi regner med å sende ut 3-4 denne gangen. Besøkene vil finne sted i slutten av januar/begynnelsen av februar, og vi vil sende ut studentene parvis - én fra Inter og én fra bachelor-prgrammet i statsvitenskap. Disse vil få en kort opplæring på forhånd.

Programrådet tar saken til etterretning

Publisert 6. mars 2024 08:23 - Sist endret 6. mars 2024 08:24