Referat programrådsmøtet 2. desember 2021

Til stede: Dag H. Claes, Idun B. Erikstad, Jon Hovi, Håvard Johansen, Jens Aage l. Johnsen, Karen H. Ulltveit Moe, Hanne H. Vik, Øyvind Colbjørnsen (sekr.)

 

Sak 07/21 - Orienteringssak: Nytt kull

En kort orientering om det nye kullet på programmet.

Programrådet tar saken til etterretning.

 

Sak 08/21 - Vedtakssak: Ny vitnemålstekst

Studieprogrammets målsetting, innhold og organisering

Bachelorprogrammet i internasjonale studier er et tverrfaglig studium med fagdisiplinene internasjonal politikk, internasjonal økonomi, internasjonal historie og folkerett. Programmet er bygget opp med tre egne emner og innføringsemner fra de fire fagdisiplinene. Kandidatene kan velge å fordype seg innenfor én av de fire fagdisiplinene eller sette sammen en tverrfaglig emneportefølje. Den avsluttende bacheloroppgaven, INTER3090, kan tematisk forankres innenfor ett eller flere av fagfeltene på programmet. Ut fra fordypningsvalg gir programmet grunnlag for opptak på masterstudier innenfor statsvitenskap, historie, samfunnsøkonomi eller folkerettslige studier.

Målsettingen med programmet er å gi kandidatene grunnkompetanse innenfor de fire fagdisiplinene og samtidig demonstrere verdien av å kombinere kunnskap og perspektiver fra flere disipliner. Kandidatene skal opparbeide evne til selvstendig kritisk tenkning og bryne denne mot andres vurderinger, samt tilegne seg de vitenskapelige normer for åpenhet, presisjon og etterrettelighet.

Alle de tre programspesifikke emnene har seminarer hvor studentene øves i muntlig og skriftlig faglig presentasjon og diskusjon. INTER2000 er i sin helhet viet til å trene kandidatene i arbeidslivsrelevant oppgaveløsning. Her organiseres kandidatene i grupper som skal utforme korte rådgivende notater til stats- eller andre ledere basert på beskrivelse av faktiske hendelser i internasjonal politikk. Disse notatene skal så presenteres muntlig og studentene skal kommentere og diskutere hverandres notater og presentasjoner.

Kandidatenes læringsutbytte

Uteksaminerte kandidater er i stand til å identifisere både særtrekk og fellestrekk ved fagene historie, jus, statsvitenskap og økonomi når det gjelder tematikk, perspektiver og metode. De vil også kunne anvende dette i møte med faglig sammensatte problemstillinger og oppgaver i arbeidslivet tilknyttet internasjonale forhold.

Innenfor sin spesialisering vil kandidaten kunne identifisere relevant faglitteratur, utforme problemstillinger og anvende ulike metoder for innsamling og analyse av relevant datamateriale. Kandidaten vil også ha evnen til å kombinere den spesialiserte empiriske, teoretiske og metodologiske kunnskapen i egen disiplin med innsikter fra de andre fagdisiplinene.

Vedtak: Ny tekst er godkjent.

 

 

Sak 09/21 – Diskusjon: Rekruttering og frafall

Vi ønsker å se nærmere på rekrutteringen til programmet. Kvaliteten på søkerne våre er god, men vi har hatt en markert nedgang i antall søkere de siste årene. Hva skyldes dette, og hva kan vi gjøre for å snu trenden?

Frafall: Inter har alltid hatt et relativt (sammenlignet med andre ba-programmer) lavt frafall, men det er likevel grunn til å se nærmere på hvorfor de studentene som slutter gjør det. Er det faglige eller sosiale grunner, ev. andre årsaker som ligger bak?

Vi har tidligere hatt en frafallsundersøkelse. Resultatene av den var langt fra entydige, men et av funnene var at de studentene som slutter på programmet gjør det fordi det er eksterne faktorer som trekker snarere enn at det er negative aspekter ved programmet. Det er dog behov for en mer oppdatert undersøkelse.

Programrådet tar saken til etterretning.

 

Sak 10/21 – Orienteringssak: Evaluering av INTER1000

Claes informerer.

Programrådet tar saken til etterretning.

 

Sak 11/21 – Fra studentene

Fordypning i jus:

Obligatorisk metodeemnet STV1020

  • Hvorfor er emnet obligatorisk da det er statsvitenskapelig metode + det er ikke obligatorisk metodeemne for historie
  • Emnet gjør det vanskeligere å dra på utveksling, ingen frie emner
  • De med juss-fordypning føler ikke at de henger med på juridisk metode

To forslag: enten åpne opp for et tilrettelagt kurs i juridisk metode, eller fjerne emnet fra pensum.

Vi tar saken videre med juridisk fakultet.

 

Fordypning i økonomi:

ECON1410

Det er et relativt krevende økonomiemne for førsteårsstudenter

Forslag: ha ECON1210 istedenfor

ECON1410 er tilpasset studentene på Inter. Videre viser det seg at Inter-studentene er de som karaktermessig gjør det best av studentgruppene som tar emnet.

 

Fordypning i historie:

HIS1210

Det oppfattes at emnet har en uregelmessig høy arbeidsmengde for å være et 10-poengs emne (ukentlig smågruppemøte med oppgave, seminar med to obligatoriske aktiviteter, to forelesninger i uka). Forskjellen mellom dette og 20-poengs versjonen er én innlevering.

Det er i praksis mer enn bare en innlevering som skiller disse versjonene av emnet. Inter-studentene vil dog også kunne velge 20-poengsvarianten, hvor da 10 poeng dekker kravet til ett fritt HIS-emne.

 

Generelt:

Digitalt undervisningstilbud

  • Et tema vi har fått inn fra både førsteårsstudenter og tredjeårsstudenter
  • Fra første: de er misfornøyde med det tilbudet som har vært dette semesteret
  • Fra tredje: det er noen av de på utveksling som ikke er hjemme før ut i februar og vil dermed miste forelesninger og seminarer dersom det ikke er et digitalt tilbud (særlig viktig i INTER3090).

Våren 2022 vil det tilbys digital undervisning på INTER3090.

 

INTER2000

De tre forelesningene på starten ga lite utbytte

  • Teorioppgaven er lite omtalt og ikke det er utydelig hvordan denne skal løses
  • Det oppfattes at vurderingene i faget varier ut ifra hvilken underviser som har caset grunnet ulike preferanser og forventninger

Det vil være naturlig med ulike tilbakemeldinger på et flerfaglig emne som INTER2000. Studentene vil høre nærmere med studenten som har kommet med innspillene da det er litt uklart hva som her menes.

Publisert 6. mars 2024 08:23 - Sist endret 6. mars 2024 08:24