Referat programrådsmøtet 06. november 2015

Til stede: Hanne Hagtvedt Vik, Olav Schram Stokke, Jon Hovi, Paal Wanvik Hole, Frida Margrete Kvamme, Karen Helene Ulltveit Moe, Hilde Henriksen Waage, Øyvind Colbjørnsen (sekretær)

Fraværende: Ole Kristian Fauchald

Sak 07/15           Orientering: Gjennomføring og opptak (Colbjørnsen)

- Programmets første opptaksrunde med ny kvote (80 mot tidligere 60) har ikke påvirket opptakskvaliteten nevneverdig da antall søkere har gått merkbart opp – både totalt sett og i antall førsteprioritetssøkere.

- Vi har en utfordring mht. frafall programmet (dog mindre enn mange andre UiO-programmer); se sak 13/15 nedenfor.

Programrådet tok saken til etterretning.

 

Sak 08/16          Orientering: INTER3090 våren 2016 (Stokke)

Stokke overtar emneansvaret for bacheloroppgave-emnet. Dagens selvvalgte pensum suppleres med generelle og fagspesifikke bidrag om hvordan å skrive faglig sakprosa. Seminarene vil våren 2016 organiseres på samme vis som Inter1000 har vært i år, dvs at hver gruppe har en fast seminarleder som 9 av de 10 gangene suppleres med en seminarleder som enten er historiker, økonom eller jurist/juskyndig (3 ganger hver).

Forslag til ny emnebeskrivelse:

Kort om emnet

Hva lærer du?

Kunnskaper

Du skal

- øve deg i å skrive fagprosa med vitenskapelig formål

- fordype deg i et tema tilknyttet ett eller flere av fagområdene studieprogrammet bringer sammen: internasjonal politikk, internasjonal historie, internasjonal økonomi og folkerett.

Ferdigheter

Du skal

- anvende kunnskaper du har tilegnet deg gjennom bachelorstudiet

- gjennomføre en selvstendig analyse av et faglig problem

- blir fortrolig med grunnleggende krav til vitenskapelig fremstilling og argumentasjon

- få øvelse i muntlig presentasjon og faglig diskusjon, herunder kunne gi og motta faglig kritikk

 

Generell kompetanse

Du vil

- lære å avgrense et forskningstema

- lære å formulere en klar problemstilling

- få kjennskap til riktig kildebruk og andre sider ved forskningsarbeid

 

Programrådet foreslo å bytte ut formuleringen «ett eller flere av fagområdene» under Kunnskapsmål med «minst ett men gjerne flere av fagområdene».  Å kunne benytte seg av flere fagområder i en bacheloroppgave må ikke være et absolutt krav for å kunne få en god karakter, men vil kunne være avgjørende ved karaktervipping. 

Videre ble det diskutert litt rundt den faktiske fordelingen av oppgaver på emnet, og representanten fra ØI hadde et konkret forslag til seminarleder – noe programledelsen vil følge opp.

 

Programmet vedtok forslag til ny emnebeskrivelse for INTER3090 med den nevnte justeringen.

 

Sak 09/15    Orienteringssak: Spesifisering av kvalifiseringsløp mot master i folkerett og sjørett (Stokke)

Saken ble behandlet på forrige Programrådsmøte som vedtok et slikt kvalifiseringsløp dersom avtalen med Juridisk Fakultet gir den gjennomsiktighet og forutsigbarhet for våre studenter som programledelsen hadde krevet samt godkjennes av SV-fakultetet. Vi er ikke i mål men et utkast til avtale i brevs form (se sakspapiret) er til behandling hos Juridisk fakultet (JF). Beslutningspunktet på SV-fakultetet kjenner saken i detalj og vil behandle søknaden raskt så snart substansen er avklart. Vi tar sikte på signatur i løpet av senhøsten – i god tid før årets kull skal velge fordypning.

- Status er den samme, dvs. at vi venter på endelig tilbakemelding fra Juridisk fakultet. Avtalen bør bli klar snarest mulig med tanke på å informere potensielle studenter fra høsten 2016, vår seneste deadline når det gjelder eget fakultet er 20. januar.

Programrådet tok saken til etterretning.

 

Sak 10/15     Orientering: Midtveisevaluering av INTER1000 og INTER2000 (Stokke/Colbjørnsen)

Det er sendt ut nettskjema til studentene på Inter2000, som pr. i dag er besvart av 9 personer.

Studentene var gjennomgående veldig godt fornøyde med innholdet i emnet men ønsket klarere informasjon om hva de kunne forvente - og hva som var forventet av dem. For eksempel at det blir gjort klarere hvordan de blir vurdert på emnet.

Det var også et ønske om større forutsigbarhet hva angår type tilbakemeldinger fra de ulike faglærerne og mer instruksjon om hvordan en skriver et memo (rådgivende notat). Dette punktet ble også understreket av emnekontaktene, bestående av to studenter på emnet.

 Vi avventer flere tilbakemeldinger på midtveisevalueringen, og skal også gjøre en endelig evaluering i etterkant av eksamen.  Resultatet av disse tas med på neste programrådsmøte.

Programrådet tok saken til etterretning.

 

Sak 11/16      Orientering: Karaktefordelinger for Inter-studenter målt mot andre(Colbjørnsen)

Bakgrunnen for denne saken er tilbakemeldinger fra studentene på programevalueringer at visse emner oppleves som betydelig mer utfordrende enn andre –i første rekke Econ1410, men også Juroff1410.

 Statistikken for de to siste årene viser at våre studenter ligger gjennomgående over karaktergjennomsnittet på alle de disiplinære obligatoriske emnene i programmet, også på de to nevnte emnene. For Econ1410 ble det påpekt at det også er mange andre «ikke-økonomer» som avlegger emnet, men tendensen er uansett klar.

Gitt opptakskravet på vårt program, forventer vi at studentene skal plassere seg i øvre karakterskjikt – så at dette skjer, betyr ikke at vi ikke skal ta tilbakemeldingene alvorlig og programledelsen følger den opp; se sak 13 nedenfor.

Programrådet tok saken til etterretning.

 

Sak 12/16     Diskusjonssak: Anbefalte utdanningsløp (Stokke/Colbjørnsen)

Programledelsen har fått anmodning fra Svexfac-leverandøren om å flytte dette emnet fra 4. semester i vårt anbefalte løp til 2. semester, som er det vanlige for andre studenter. Dagens ordning innebærer at våre studenter overveiende har betydelig høyere faglig modenhet enn de andre deltakerne, noe underviserne oppfatter som et problem. De anfører også at de allmenne innsiktene dette emnet gir i de ulike samfunnsfagenes historie, metoder og forskningsetiske praksiser, bør erverves tidligere i studieløpet.

- Den generiske utdanningsplanen tar utgangspunkt i at de to første semestrene vil være de samme uavhengig av valg av fordypning. Primærhensyn her er at studentene begynner med Inter1000, og at de skal ha emner innen de tre fordypningsområdene våre i løpet av de to første semestrene. Normalt sett vil det også være ønskelig at Exphil og Exfac plasseres tidlig i planen, men dette hensynet må da vike fordi vi kun får plass til et av dem i første studieår. Pr. i dag er det Exphil som ligger tidlig i planen (2. semester), men faglige hensyn kan tilsi av det er fornuftig å la dette bytte plass med Exfac (4. semester).  

Programrådet sluttet seg til denne argumentasjonen. Programsekretær vil endre på den anbefalte planen mht. til dette, altså bytte Exphil med Exfac, men vil også understreke at planen kun er en anbefaling. Andre hensyn (som tidligere avlagte emner eller ønske om å ta graden på kortere tid) kan gjøre at studenter uansett vil avvike noe fra denne planen.

 

Sak 13/16     Orienteringssak: Frafallsundersøkelsen (Stokke)

Programledelsen foretok i samråd med PU en nettskjema-undersøkelse som omfattet alle tidligere Inter-studenter vi har korrekt epost-adresse på, både alumni-ene og de frafalne; svarprosenten var for begge gruppenes vedkommende noe lavere enn 25. Parallelt foretok Programutvalget (PU) i samråd med programledelsen en papirbasert spørreskjema-undersøkelse som omfattet alle deltakerne på Inter3090 våren 2015; svarprosenten var noe høyere enn 50. Ingen av respondentene i disse undersøkelsene har egen erfaring med de endringene som er gjort i programmet de seneste to årene, altså etableringen av Inter2000 (2014) og omleggingen av Inter1000 (2015). Mange, men ikke alle, av forslagene til forbedring dreide seg derfor om forhold programledelsen allerede har tatt grep på.

Programrådets diskusjon dreiet seg særlig om to forbedrings-forslag:

(a) Mange studenter ønsker et praksis-emne, eller internship i en eller annen form.

Programrådet mener det kan være for tidlig i studieløpet med studiepoenggivende praksisemner – dette fungerer gjerne bedre på masternivå. I første rekke kan det være mer aktuelt med en slags «skyggeordning» som bl.a. brukes på Medievitenskap, altså at en bachelorstudent følger en alumni-student. Dette vil ikke være studiepoengsgivende. Programledelsen undersøker nærmere med MEVIT hvordan denne ordningen fungerer.

(b) Mange studenter ønsker at Econ1410 integreres bedre i programmet som helhet.

Tilbakemeldingene tyder på at studentene oppfatter det modell-tekniske spranget fra Inter1000 til Econ1410 som for høyt. Gapet er blitt mindre gjennom omleggingen av Inter1000, men programrådsrepresentanten fra ØI ønsker å ta dette enda lenger ved bruk av seminar-instrumentet i Econ1410 – konkret ved å bygge inn i seminarene et lite intensiv-kurs i økonomisk modell-tenkning rettet mot dem av studentene som ikke er rene økonomer.

 

Sak 15/16     Orienteringssak: Skolebesøk (Hole og Kvamme)

For andre året sender programmet skolebesøkere til aktuelle vgs. skoler i nærområdet. Besøkene blir koordinert fra SV-fakultetet som også har kontakt med skolene, pr. i dag er det ca. 30 skoler som har blitt kontaktet. Besøkerne drar ut parvis – enten begge fra Inter, eller sammen med besøkere fra bachelorprogrammet i statsvitenskap. Våre to besøkere, som også sitter i programrådet, har foreløpig vært på tre besøk - i tillegg til å ha tatt i mot en skoleklasse på campus. Tilbakemeldingene fra lærerne har vært meget gode, og skolebesøkerne har vært fornøyde. I lys av de positive erfaringene vi har gjort så langt, planlegger vi å trappe opp bruken av dette tiltaket.

Publisert 6. mars 2024 08:23 - Sist endret 6. mars 2024 08:24