Referat, Programrådsmøte for Internasjonale studier – 14.11.16

Til stede: Ole Kristian Fauchald, Teuta Kukleci, Olav Schram Stokke, Cao Phi Tran, Hanne Hagtvedt Vik, Hilde Henriksen Waage, Øyvind Colbjørnsen (sekretær)

Frafall: Jon Hovi, Karen Helene Ulltveit Moe

Sak 08/16 Orientering om kull 2016 (Colbjørnsen)

Søkertall 2013-2016

År

Tot. antall

1. pri.

Tilbud

Ja-svar

Poenggrense

2016

1002

298

141

94

52,10

2015

1099

291

151

91

51,70

2014

1019

267

115

69

53,60

2013

950

233

101

61

52,50

 

Av de 94 som påbegynte studiet høsten 2016 var 37 menn. Dette er en liten økning sammenlignet med foregående opptak.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 09/16 Vedtak: Ny læringsutbyttebeskrivelse (Stokke)

Ny tekst vedtatt av programrådet:

Læringsutbyttebeskrivelse

Bachelorprogrammet i internasjonale studier gir deg grunnkompetanse innenfor statsvitenskap, historie, folkerett og økonomi samt fordypning i ett av disse fagene. Du får også innsikt i hvordan disse fagene kan spille sammen i analyse av globalisering og internasjonale forhold.

Kunnskaper

Etter endt studium har du kunnskapen som trengs for å:

  • Redegjøre for særtrekk og fellestrekk ved fagene statsvitenskap, historie, jus og økonom

  • Diskutere forhold som påvirker maktrelasjoner, konflikt og samarbeid mellom stater, transnasjonale selskaper og sivilsamfunn

  • Forstå og formulere historiske sammenhenger mellom politiske, økonomiske og kulturelle utviklingsforløp i verden de siste fem hundre år

  • Beskrive folkeretten kilder og virkemåte og dens samspill med norsk rett

  • Forstå økonomiske modeller og teorier om internasjonal handel, internasjonal arbeidsdeling og internasjonale faktorbevegelser

  • Redegjøre for fagdebatten om globalisering og forklare dette fenomenets framvekst og konsekvenser på ulike samfunnsområder

Ferdigheter

 

Etter endt studium kan du:

  • Finne fram til og sette deg inn i relevant faglitteratur, utforme og vurdere problemstillinger innenfor programmets fagområder, og anvende ulike metoder for innsamling og analyse av et relevant datamateriale

  • Anvende teoretiske begreper og modeller for å analysere faglige problemstillinger

  • Integrere kunnskap fra flere fag og omsette den til praktisk rådgivning under tidspress

  • Organisere, planlegge og gjennomføre et større faglig arbeid innenfor gitt frister, alene og i samhandling med andre.

  • Formidle faglig innsikt på en klar og ryddig måte, både muntlig og skriftlig

Generell kompetanse

 

Etter endt studium er du:

  • Øvet i å tilegne deg og bruke ny kunnskap på tvers av tradisjonelle fagdisipliner

  • Innforstått med vitenskapelige normer som åpenhet, rasjonalitet, presisjon og etterrettelighet

  • Bevisst skillet mellom kunnskap og egne meninger.

  • Undersøkende og kritisk i din holdning til kunnskap og øvet i å gi og motta faglig kritikk på en konstruktiv måte

  • Klar over etiske problemer som kan oppstå i forskning og ved bruk og formidling av forskningsresultater

 

 

Sak 10/16 Vedtak: Ny emnebeskrivelse for INTER2000 (Stokke)

Ny tekst vedtatt av programrådet:

Emnebeskrivelse

In this course you will develop your ability to act resolutely and operatively in situations marked by time pressure, high stakes, and high risk. The action in question is to provide policy advice to state- or other leaders responsible for making important, even vital decision in international affairs. Diplomatic crises often evolve quickly and demand rapid, yet carefully considered action. The cases in this course cover international negotiations during crises concerning security policy, human rights, and economic issues, and involve governments, companies, and international organizations.

The course is based solely on case work. Most of the cases are suitable for simple simulation exercises with multiple actors. Examples of cases in the course:

  • US coercive diplomacy – Kosovo (4 actors: Department of State, Department of defense, White House, Diplomat)

  • Mediation under crisis – UN and Falkands/Malvinas (3 actors: UN, UK, Argentina)

  • Great-power bargaining – the Suez crisis 1956 (5 main actors: Egypt, Israel, France, UK, US)

Learning outcome

Knowledge

You will know:

  • The basic facts of a number of historically consequential cases of international crisis, including political circumstances, the key actors and their strategic interaction

  • How analytical frameworks from the negotiation literature can be applied to actual cases in order to understand the political dynamics at work

Skills

You will be able to:

  • Analyze a complex problem in international affairs from several perspectives

  • Understand the dynamics involved in strategic interaction

  • Develop and present advice to policy-makers or negotiators

  • Evaluate policy advice presented by others

General competences

You will:

  • Know how to write a decision memo or a position paper, useful in many work situations

  • Grasp a complex case quickly and under time pressure, dissect complexity and draw a time line

  • Have experience with working in groups

 

 

Sak 11/16 Orienteringssak: Frafallsundersøkelse (Colbjørnsen)

En ekstern konsulent som vikarierer ved fakultetet jobber med en frafallsundersøkelse hvor Internasjonale Studier er et av programmene som har blitt valgt ut. Undersøkelsen består i et nettskjema som sendes ut til alle studentene som var aktive på programmet mellom 2008 og 2012, og som av forskjellige grunner mistet/frasa seg studieretten før de avsluttet graden. Målet er å vite mer om hva som gjør at programmet mister studenter underveis i studieløpet. Det kan legges til at Internasjonale Studier er et av to programmer ved SV-fakultetet med best frafallsstatistikk – en gjennomføringsprosent på 50, men tallet er fortsatt for høyt.

Programkonsulenten skal undersøke hvilke bakgrunnsdata som brukes, altså hva slags kategori studenter som blir spurt i undersøkelsen. Videre vil programmet gjøre egne undersøkelser blant de studentene som har sluttet etter 2012. Dette vil være interessant for å se hva slags effekter endringene på programmet de siste årene har hatt for frafall, dvs. både om frafallet har gått ned og om grunn til frafall har endret seg.

 

Sak 12/16 Orientering: Erfaringer med jus-fordypningen (Colbjørnsen)

Fordypningsvalg 2013-2015

 

Statsvit.

Jus

Samf.øk.

Historie

Ingen

Totalt

Kull 2015

33

10

7

17

28

95

Kull 2014

28

1

4

10

26

69

Kull 2013

24

1

9

6

27

67

Kull 2012

30

 

6

8

20

64

 

Programkonsulenten har hatt en samtale med en Inter-student som har valgt Jus-fordypning for å avdekke noen av utfordringene våre studenter kan møte. Tilbakemeldingene som kom her dreide seg om manglende faglige forutsetninger (savn av juridisk metode), litt dårlig informasjon om emnevalg og utvekslingsmuligheter og trangt nåløye for å komme inn på relevante masterprogrammer.

Programledelsen vil se nærmere på jusdelen av INTER1000, og sidestille JUROFF1410 med ECON1410 i den anbefalte utdanningsplanen slik at det går klarer fram at det er mulig å velge dette emnet allerede i andre semester dersom man er spesielt interessert i dette fagområdet.

Videre vil vi sørge for bedre informasjon på vårens fordypnings- og masterseminar, men også på informasjonsmøtet for de nye studentene. Dette dreier seg ikke minst om å synliggjøre at det i de fleste tilfeller er relativt enkelt å bytte fordypning underveis i studieløpet dersom man endrer faglig interesse.

Når det gjelder utfordringene ved å komme inn på relevante masterprogrammer (ca. 20 plasser hver på Sjøretts- og Folkerettsprogrammene) spiller vi muligheten for å øke opptakskvotene ned til Juridisk fakultet. Vi vil også informere bedre om alternative masterprogrammer som Menneskerettighetsprogrammet, aktuelle programmer i utlandet og det nye masterprogrammet ved IAKH - Modern International and Transnational History, som vil være mulig å søke for alle våre studenter.

Etter ønske vil vi også se nærmere på kjønnsfordelingen på de forskjellige fordypningsretningene.

 

Sak 13/16 Orientering om studiebarometeret

Fjorårets barometer viser en jevn økning på de fleste punkter, men fortsatt litt svakt på enkelte punkter – som for eksempel «faglig oppfølging». Her ville det være interessant å kunne bryte tallene ned på emnenivå.

Når det gjelder oppslutningen om årets barometer har den vært veldig bra blant våre studenter. Svarprosenten endte på 66, bare Kultur og kommunikasjon var bedre (76). Den gjennomsnittlige svarprosenten ved fakultetet endte på 50, ved UiO som helhet var den 38. Resultatet for årets Studiebarometer lanseres ca. 1. februar 2017.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 14/16 Orientering: Studentaktiviteter

Studentene informerte om vårens studietur til Ukraina. De 80 plassene ble fylt opp på få minutter, og det er tatt initiativ til en ekstra turgruppe på 20-30 studenter. Videre er det mange sosialtfaglige arrangementer på tapetet. Dette er veldig bra, og helt sikkert medvirkende til at Internasjonale studier har en frafallsprosent som er relativt sett bedre enn de fleste andre programmer ved fakultetet.

Programrådet tar saken til etterretning

Publisert 6. mars 2024 08:23 - Sist endret 6. mars 2024 08:24