Referat programrådsmøte for Internasjonale studier – 15.03.16

Til stede: Hanne Hagtvedt Vik, Olav Schram Stokke, Ole Kristian Fauchald, Jon Hovi, Paal Wanvik Hole, Frida Margrete Kvamme, Karen Helene Ulltveit Moe, Hilde Henriksen Waage, Øyvind Colbjørnsen (sekretær)

Sak 01/16 Orientering: Jus-avtalen (Stokke)

Avtalen er nå undertegnet, og informasjon lagt ut på nettsidene.

Programrådet tok saken til etterretning

 

Sak 02/16 Orienteringssak: Evaluering av INTER1000 høsten 2015 (Stokke)

Stokke gikk gjennom evalueringen fra den emneansvarlige, med fokus på pensum, studentevaluering av læringsutbytte og eksamensform. Planen er å kutte noe ned på antallet kapitler i emnets statsvitenskapelige grunnbok og erstatte den folkerettslige grunnboken med en engelskspråklig introduksjonstekst. Videre vil han avholde seminarene bolkevis og undersøke muligheten for å føye til én eller to seminarganger øremerket økonomi. Ellers vil dagens eksamensform beholdes bortsett fra overgangen til den digitale plattformen Inspera.

Programrådet tok saken til etterretning.

Rådet diskuterte også økonomidelen av emnet – noe mange av våre studenter finner ekstra utfordrende. Økonomiforeleser Tone Ognedal sa at hun har prøvd å gjøre denne delen av forelesningene mindre teknisk, altså myke opp den «hardeste» delen av fagområdet.

Studentrepresentantene mente dette var en endring til det bedre, men de var også opptatt av at det skulle være en realistisk overgang fra økonomidelen av INTER1000 til ECON1410 – og derfor ikke gå for langt i forenkling.

 

Sak 03/16 Orienteringssak: Evaluering av INTER2000 høsten 2015 (Stokke)

Stokke gjennomgikk evalueringen fra den emneansvarlige, med fokus på organisering og vurdering. Tre justeringer planlegges: En forelesning i starten om ’memo-skriving’ og ’memo-presentasjon’; Klargjøring og tydeligere formidling av kriteriene som brukes i mappeevalueringen; Vurdering av vekten av de ulike elementene i mappeevalueringen (memo, presentasjon og deltakelse i diskusjon) som inngår i karaktergivningen

Programrådet tok saken til etterretning.

Blant kommentarene var at vektingen av elementene i mappeevalueringen bør bevare insentivene til aktiv diskusjon av andres memo og presentasjon.

 

Sak 04/16 Orientering: Studentrekruttering (Colbjørnsen)

Studentrepresentantene i rådet er også programmets skolebesøkere. De har vært på besøk til ca. 10 skoler denne høsten og våren. Tilbakemeldingene har vært gode, og elevene på skolene godt forberedte og kunnskapsrike.

På Åpen Dag stilte programmet med 5 studenter på stand. Standen var godt besøkt, og elevene hadde mange gode spørsmål. Flyersene utarbeidet av programutvalget er svært informative og god reklame for programmet vårt.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 05/16 Orientering: Studentaktiviteter (Kvamme og Hole)

80 (!) av programmets studenter dro denne våren på studietur til Kosovo og Makedonia. Turen var veldig vellykket på sosialt og faglig, med blant annet besøk til ambassadøren.

 

Sak 06/16 Orientering: Utveksling (Colbjørnsen)

I underkant 20 av programmets studenter er registrert på utvekslingsavtaler høsten 2016, dette er noe mindre enn forventet – vi vil se nærmere på tallene etter hvert som all registrering er fullført.

I korte trekk drar studentene over det meste av verden; relativt få til Europa (1/3), og flere enn vanlig til Sør-Amerika (1/3). Programmets egne avtaler blir i liten grad brukt, men så lenge studentene kommer dit de ønsker ser vi ikke på dette som noe problem.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 07/16 Diskusjon – Skyggementorordning

Vi ønsker at programrådet skal komme med noen foreløpige innspill til en ordning hvor våre studenter kan følge uteksaminerte Inter-kandidater ute i arbeidslivet. I utgangspunktet ser vi for oss en lavterskelordning, dvs. en som ikke skal være studiepoengsgivende (type trainee/intership). Dette vil i så fall kreve relativt lite organisering fra programmets side. På sikt kan det ev. være aktuelt å utvide ordningen til en slags internship-variant, ala det de har på Pecos-programmet.

Vedlagt er erfaringer fra Institutt for Medievitenskap som har hatt en slik ordning, uten studiepoeng, noen semestre.

Programrådet er positivt innstilt til at vi prøver en slik lavterskelordning, før vi ev. utvider det til en reell internship-ordning. Det som da vil være mest aktuelt er å gjøre det til en del av INTER3090, noe etter modell av (gamle) OADM3090. Alternativet vil være å opprette et nytt emne (som PECOS4006 – Intership: http://www.uio.no/studier/emner/sv/statsvitenskap/PECOS4006/). Noe som ikke trekker i retning av en slik løsning er at et nytt emne i graden vil gjøre valgfriheten enda mindre enn i dag – og den er spesielt begrenset for de som velger samfunnsøkonomi, samtidig som det vil kreve atskillig flere ressurser å gjennomføre denne modellen.

Programledelsen vil se nærmere på den praktiske gjennomføringen av skyggementorordning etter modell fra Institutt for Medievitenskap, gjerne i samarbeid med Programutvalget.

Publisert 6. mars 2024 08:23 - Sist endret 6. mars 2024 08:24