Referat programrådsmøte - 19.14.2018

Sak 01/18 Orienteringssak: Søkertall for høsten 2018 (Colbjørnsen)

Søkertallene for programmet er jevnt økende, og vi har nå for første gang over 6 førstevalgssøkere pr. studieplass.

 

År

Førstevalgssøkere

Tot. antall søknader

2018

483 ( + 2%)

2153 (+ 7%)

2017

472

2009

 

Noe av grunnen vil vi tro er vellykket rekruttering i form av skolebesøk og Åpen dag, samtaler med studenter kan også tyde på at Internasjonale studier begynner å få et godt rykte blant potensielle studenter. For samfunnsvitenskapelig fakultet som helhet er søkertallene relativt stabile.

Programrådet tar saken til etterretning

Sak 02/18 Vedtakssak: Ny vurderingsform på INTER2000 (Stokke)

 

Særlig to forhold har fått emne- og program-ledelsen til å se nærmere på vurderingsformen på ett av våre tre obligatoriske tverrfaglige emner, INTER2000 – Case work in international Studies.

  • Emneevalueringen og innspill fra PU tyder på at studentene oppfatter vurderingsgrunnlaget som uklart – de ønsker klargjøring av nøyaktig hvilke prestasjoner som ligger til grunn for den endelige karakteren. Noe av bakgrunnen er at kasusarbeidet, som munner ut i skriftlige memoer (rådgivende eller faglig drøftende notater), skjer i grupper av studenter hvorav én er hovedforfatter for hvert memo.
  • Dagens vurderingsform kombinerer mappeevaluering av disse memoene med vurdering av studentenes muntlige presentasjon og forsvar av memoene samt deres øvrige deltakelse i diskusjonen. Dette innslaget av muntlig eksaminasjon innebærer at det ikke har vært klageadgang på emnet. Studentene ønsker en slik klageadgang.

 

Emne- og programledelsen fremmer derfor følgende forslag til ny vurderingsform på INTER2000, gjeldende fra høsten 2018:

1. Karakteren settes kun på grunnlag av følgende skriftlige arbeider

a. De to memoene hver student er hovedforfatter av (hvert memo teller 40% av samlet karakter)

b. To skriftlige kommentarer hver student skal levere til andres arbeid (hver slik kommentar teller 10%).

2. Arbeidet med disse memoene skal fortsatt skje i grupper, og alle gruppedeltakere skal bidra - og skrive under på at de faktisk har bidratt.

3. Presentasjon av alle disse fire skriftlige arbeidene er obligatorisk, det samme er deltakelse i diskusjonen av dem

 

Vedtak: Programrådet støtter forslaget til ny vurderingsform. Denne blir da gjeldende fra høstsemesteret 2018

 

Sak 03/18 Diskusjonssak: Emnet STV1020 som del av fordypningen i Jus

Programledelsen har, direkte og via PU, fått henvendelser fra studenter med jus-fordypning som ønsker å erstatte det obligatoriske metodeemnet STV1020 med et jus-emne. Et eksempel: 2

«Hadde det vært sånn at vi studerte dette emnet tidligere, slik at man hadde vært bedre rustet til å skrive oppgaver eller lignende når man faktisk hadde STV-emner, ville man kanskje kunnet argumentere for emnets relevans også for oss med jusfordypning. Dessverre er det ikke slik det er lagt opp, og de fleste som allerede har studert STV1020 har sagt at det var bortkastet tid de mye heller skulle brukt på et siste jus-emne istedenfor - både for egen interesse, men også for faglig utbytte. Videre skal det også sies at de delene av emnet som faktisk kunne funnet på å bli relevante for oss med andre fordypninger enn statsvitenskap faktisk også er dekket av INTER3090, og jeg ser det derfor som enda mindre givende å studere STV1020 enn tidligere.»

Andre studenter påpeker at fordypningsløpene mot MA-kvalifisering for historie og samfunnsøkonomi ikke krever det statsvitenskapelige metodeemnet. Atter andre anfører at en del av studentene våre som tenker å søke seg til masterprogrammene innen jus, er bekymret for om de har tilstrekkelig bredde og dybde i faget.

Programledelsens grunner til å legge STV1020 inn i det obligatoriske fordypningsløpet for jus har i hovedsak vært disse:

  • I motsetning til historie og økonomi, gir ikke juridisk fakultet emner som helt eller i stor grad er viet metodespørsmål – og som derfor kunne legges inn som erstatning for STV1020 i det obligatoriske løpet
  • INTER-studenter med jus-fordypning skal ha tverrfaglig kompetanse og den opplæringen STV1020 gir i både kvantitative og kvalitative metoder, har bred relevans

Vi ønsker innspill fra Programrådet om hvorvidt det likevel kan være hensiktsmessig å erstatte ut STV1020 med et (valgfritt) JUR-emne for dem med jus-fordypning.

 

Innspill som kom er at det ikke er noen rene metodeemner fra jus som kan erstatte STV1020. De andre fordypningsretningene på programmet har enten rene metodeemner, eller metode integrert i et annet emne (ECON2130, STV1020, HIS1300INTER). Det kunne vært ønskelig å ha mer metode på JUROFF1410-pensumet, men dette er et emne som ikke er eksklusivt for Inter-studenter – og ev. pensumendring kan ikke vedtas av vårt programråd.

Et annet moment som ble nevnt til forsvar for å beholde STV1020 som obligatorisk, er at det bør være relevant også for jurister. Mye av det studentene lærer her vil være nyttig i konkrete caser senere i studiet, og arbeidslivet.

For å gi studenter med jus-fordypning mer innblikk i juridisk metode og tenkemåter, vil vi uansett nå gjøre juridisk exfac obligatorisk for de som velger denne fordypningen. Altså ikke valgfritt og sidestilt med samfunnsvitenskapelig exfac som i dag. I sammenheng med dette vil programledelsen sørge for å gi mer informasjon om fordypningsmulighetene tidligere i studieløpet, dvs. allerede i første semester. Selv om studenter som følger vanlig plan ikke trenger å bestemme seg for fordypning før i andre semester, virker det å være et generelt behov for denne type informasjon – uavhengig av hvilke fordypninger studentene vurderer.

Et annet forslag som kom fram på møtet var å legge STV1020 tidligere i planen – og da spesielt for studenter med jus-fordypning, for å gi mer forståelse av hvordan metoden er anvendbar.

Programledelsen vil umiddelbart endre planen for studenter med jus-fordypning slik at juridisk exfac blir obligatorisk, og fra høsten 2018 gi nye studenter mer informasjon om fordypningsretningene allerede i første semester.

Det konkrete innspillet om å ta erstatte STV1020 med et jus-emne i den aktuelle fordypningsretningen vil vi ev. ta som en vedtakssak i neste møte. En endring må så godkjennes av fakultetet. Vi ønsker også å få flere innspill fra juridisk fakultet – som ikke var representert på møtet, selv om vi har fått bekreftet at de i utgangspunktet er positive til en slik endring.

 

Sak 04/18 Orienteringssak: Utveksling (Colbjørnsen)

 

Programledelsen har hatt møter med de utvekslingsansvarlige på SV- og Juridisk Fakultet med sikte på å utnytte eller etablere avtaler som kan være vel egnet for dem som ønsker å ta jus-emner i utlandet som en del av graden vår. Tidligere har det vært uavklart hvilke avtaler de har kunnet velge mellom, og i hvilken grad avtalene har gitt adgang til relevante emner. Noe av bakgrunnen for dette er at mange av jus-avtalene er forbeholdt studenter på profesjonsstudiet.

 

Vi har nå fått på plass fire avtaler med universiteter som tilbyr jus-emner som både er åpne for BA-studenter og er relevante for INTER:

Bond University (Australia)

Universiteit Utrecht (Nederland)

University of Leicester (Storbritannia)

University of Lapland (Finland)

 

Vi er i dialog med Juridisk Fakultet med sikte på å forlenge denne listen.

Høsten 2017 var det ca. 30 Inter-studenter på utveksling. Oversikten viser at Frankrike fortsatt er det mest populære landet å dra til, men at studentene fordeler seg på svært mange universiteter i utlandet. De benytter seg også av hele avtalenettverket til UiO, ikke kun programmets eller fakultetets egne avtaler. Dette er veldig positivt, samtidig som vi ser behovet for å være enda flinkere til å informere studentene om hvor/om de kan dra, hvilke emner de kan ta og hvordan prosessen ellers er. Det er spesielt behov for mer informasjon til de som ønsker å dra på utveksling med samfunnsøkonomifordypning.

Programrådet tar saken til etterretning

Sak 05/18 Orienterings-/diskusjonssaker fra PU (Glavin og Kindberg)

  • JUROFF1410: Kan gruppeundervisningen i dette emnet rettes mer inn mot hvordan man skriver juridisk sakprosa?
  • Informasjon om relevante forelesninger utenfor fordypningsløpet, f. eks. JUS2111

Dette vil vi se nærmere på i samarbeid med jus-fakultetet. Generelt er alle forelesninger åpne for alle de som måtte være interesserte.

  • Utvekslingsmulighetene for studenter med fordypning i økonomi

Vi viser til sak 04/18 over.

  • HIS1300INTER: Hvorfor skilles INTER-studenter ut fra andre HIS1300-studenter (på historie- eller lektorprogrammet) i eksamen?

Representanten fra IAKH kan avkrefte at dette er tilfellet, alle de studentene som tar versjoner av HIS1300 vil vurderes sammen.

  • Iverksetting av beslutningen om obligatoriske sensorveiledninger?

UiO har vedtatt at alle emner med sensur skal ha sensorveiledninger fra og med høsten 2018, disse skal også gjøre tilgjengelig for studenter som har avlagt emnet. Vi kan bekrefte at dette vil være tilfellet også for alle emnene som inngår i Inter-programmet.

  • Kort rapport fra studieturen og andre PU-organiserte aktiviteter

Inter-studentene arrangerte sin årlige studietur i mars, og turen gikk til Georgia. 80 studenter (så mange det var plass til) deltok, og programmet var faglig og sosialt vellykket. Turen varte en uke, noe som er lenger enn normalt – og positivt med tanke på å få til et variert program.

 

Eventuelt

  • Stokke orienterer om justering av opptakskrav til master i statsvitenskap og implikasjoner for INTER

For opptakskravet til master i statsvitenskap gjelder at tre av fagets fire hovedområder skal være dekket. Tidligere, dvs. før høstopptaket 2016, var kravet at alle de fire områdene skulle være dekket. Programledelsen vil se nærmere på implikasjoner dette vil ha for planen til de som tar statsvitenskap som fordypning.

Publisert 6. mars 2024 08:23 - Sist endret 6. mars 2024 08:24