Referat fra programrådsmøte 26. mai 2021

Til stede: Haldor Byrkjeflot, Ragnhild Gabrielsen, Jens Jungblut, Karine Nyborg, Oskar Råkil, Øyvind Colbjørnsen (sekretær)

Sak 01/21 - Orienteringssak: Opptak av nye studenter høsten 2021

Vi konstaterer at det er en nedgang i antall søkere som har programmet som førsteprioritet fra 221 i 2020 til 187 i år, dvs. en nedgang på 15,38 %. Samtidig er det en nedgang i antall søkere på ca. 10 % på alle SV-programmer, og alle bachelorprogrammer ved UiO generelt.

Uansett om noe av årsaken nok ligger i den spesielle situasjonen vi har hatt det siste året, er det verdt å ta rekruttering til programmet på alvor.  

Sak 02/21 - Orienteringssak: Utveksling 2020 og 2021

Koronasituasjonen har påvirket studentenes mulighet til å dra på utveksling. Hvordan har dette blitt håndtert fra fakultet/institutt og programmets side, og hvordan blir situasjonen framover?

Ikke overraskende, og i tråd med generell erfaring, har det vært en nedgang i antall studenter på utveksling det siste året. Det vi ønsker å se mer på er hvorvidt det vil være flere studenter som ønsker å dra på utveksling når situasjonen tilsier det, og hva årsaken er til at det er såpass få som gjør det. Signaler fra studentene tyder på at en del kvier seg for å vurdere å dra ut fordi det blir for komplisert å få godkjent fag.

Et par grep vi vil gjøre er å arrangere et utvekslingsseminar til høsten med utvekslingsansvarlige fra fakultetet og ev. studenter med erfaring fra utenlandsopphold, i tillegg til at vi ser nærmere på utdanningsplanene med tanke på å frigjøre semestre for utveksling – dvs. legge emner der som enklere kan tas i utlandet og godkjennes her.

Sak 03/21 - Oppfølging av SV-fakultetets evaluering av de tverrfaglige bachelorprogrammene

Oppsummering av møtet med fakultetet Rapporten for periodisk programevaluering av de tverrfaglige bachelorprogrammene ved fakultetet ble levert i desember 2020 og har vært oppe i programrådene. Oppfølgingsmøtet valgte å gjennomgå evalueringsrapporten i tråd med de fire hovedpunktene som strukturerte rapporten, nemlig: Rammer ved UiO, Mål og måloppnåelse, Kandidatenes videre muligheter, og Tverrfaglighet.

 Rammer ved UiO

Diskusjonen dreide seg i hovedsak om punktet om rammer i rapporten. Fra instituttets side ble det poengtert at det er krevende å administrere og drifte de tverrfaglige programmene, slik det også er beskrevet i rapporten, og at det er ønskelig at fakultetet prioriterer og bidrar til å tilrettelegge for driften av programmene. De stiller vesentlig større krav til administrativ koordinering enn de disiplinære programmene. Det ble bl.a. nevnt diverse problemer i tilknytning til timeplanlegging, programlederbytter og utfordringer knyttet til samarbeid og opprettholdelse av avtaler med eksterne emneleverandører. Oppfølging: For å motvirke sistnevnte ble det foreslått at administrativt ansatte fra samarbeidende institutter kunne ha en observatørrolle i programrådsmøter. Det ble nevnt at instituttet nok selv også kan se nærmere på sine rutiner internt. Fakultet er oppmerksom på disse utfordringene i driften av programmene og åpen for innspill til hva fakultetet konkret kan bidra med, samtidig som det ble påpekt at det er instituttet som programeier som er hovedansvarlig for driften og organiseringen av programmene. Det ble ikke ansett å være behov for opprettelse av et tverrfaglig nettverk blant de tverrfaglige programmene, slik det ble foreslått i rapporten.

Tverrfaglighet

Når det gjaldt komiteens forslag om å se nærmere på opprettelse av potensielle tverrfaglige masterprogrammer, ble det bl.a. nevnt at dette spørsmålet har vært diskutert tidligere uten at hverken fagmiljøene eller fakultetet ønsket å gå videre med dette og at det allerede er gode muligheter for videre studier for studentene på programmene. Et eventuelt initiativ om opprettelse av tverrfaglige masterprogrammer bør i så fall komme fra fakultetet.

Programkonsulenten vil se på hvordan det administrative samarbeidet med partnerinstitusjonene kan gå mer knirkefritt, slik at vi unngår plutselige omlegginger og nedleggelse av emner i kort tid før semesterstart – slik tilfellet var denne våren. Det er mange personer som skal involveres både på eksamens- og undervisningssiden så det er ikke sikkert vi bør eller kan bruke de regulære programrådsmøtene til dette.

Når det gjelder punktet om tverrfaglighet og relevante masterprogrammer har OADM i dag et skreddersydd masterprogram ved ISS, Organisasjon, ledelse og arbeid. Dette kan gjerne synliggjøres enda mer enn i dag.

Sak 05/21 – Orientering: Programplaner

Vi tok en kort titt på programplanene med tanke på å nevne aktuelle endringer neste år, dette vil bli en egen sak på neste programrådsmøte.

Sak 06/21 – Eventuelt

Ingen saker.

Publisert 18. juni 2021 12:47