Referat programrådsmøte for OADM 03.12.2019

Til stede: Jan E. Klausen, Lars E. Kjekshus, Elias Gallis Meling, Karine Nyborg, Dag Wiese Shartum, Øyvind Colbjørnsen (sekretær)

Sak 01/19       Orienteringssak: Søkertall og nytt kull H-19

Høsten 2019 hadde programmet totalt 2006 søkere, hvorav 194 hadde oss som førstevalg. I forhold til fjoråret var det økning i det totale antall søkere, men førstevalgssøkerne var litt flere i fjor (208).

Programledelsen ønsker å sette fokus på rekruttering til programmet, altså hvordan gjøre programmet mer kjent. Vi tar gjerne en liten diskusjon rundt dette.

Åpen dag fungerer godt med tanke på synliggjøring av programmet, uten at vi vet konkret hvor mange av de som kommer innom standen vår som faktisk blir søkere. Programrådet ønsker at OADM blir en del av skolebesøksordningen i regi av fakultetet, dvs. at vi ansetter to skolebesøkere som promoterer programmet på skoler i Oslo-området. Videre ble det også diskutert muligheten for å legge ut videosnutter hvor aktive studenter forteller om sin studiehverdag.

Når det gjelder frafall er dette også en problematikk vi ønsker å se mer på. Det vi kan konstatere er viktigheten av å ta imot nye studenter på en bra måte. Sosialt ved å få de til å føle seg inkludert i studiemiljøet med en gang de begynner, men også ved å gi de informasjonen de søker tidlig. Denne høsten har programkonsulenten invitert alle nye studenter til en uformell samtale, noe ca. 10 takket ja til.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 02/19 Orienteringssak: Valg av fordypning

Fordelingen når det gjelder valg av fordypning for aktive studenter på OADM høsten 2019:

Statsvitenskap: 33,3 % (30)

OADM: 24,4 % (22)

Forvaltningsinformatikk: 12,2 % (11)

Samfunnsøkonomi: 21,1 % (19)

Sosiologi: 8,9 % (8)

N=90

Vi konstaterer at alle retningene er godt representert, ikke minst forvaltningsinformatikk som tidligere har slitt med OADM-rekrutteringen

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 03/19       Diskusjonssak: Ny vitnemålstekst

Fakultetet har bedt oss om å ta en gjennomgang av vitnemålsteksten. Vi tenker det er naturlig å ta utgangspunkt i den teksten som ligger under «Hva lærer du?» på programsiden, og ber programrådet om å vurdere innholdet i teksten med tanke på dette.

Ny tekst:

Dette programmet er et tverrfaglig studium som gir kunnskap om og ferdigheter i å analysere institusjonsutvikling og ledelsesroller.

Kandidaten får innsikt i konfliktløsning, lærer seg å anvende rettskilder som for eksempel forvaltnings- og offentlighetsloven, og å kunne analysere samfunnsøkonomiske problemstillinger knyttet til offentlig sektors oppgaver og virkemåte. Kandidaten vil lære hvordan økonomiske, sosiale og politiske prosesser påvirker maktrelasjonene i arbeidslivet, og kan velge å lære mer om hvordan den norske arbeidslivsmodellen fungerer ut ifra et arbeidspsykologisk perspektiv. Programmet er yrkesrettet, men gir også teoretiske ferdigheter som gjør kandidaten i stand til å forstå bakgrunnen for debatter og oppslag i mediene.

Kunnskaper

Kandidaten får:

  • grunnleggende kunnskaper i de fagområdene programmet består av, særlig statsvitenskap, sosiologi, økonomi og rettsvitenskap, samt arbeidspsykologi dersom dette velges 
  • utviklet en unik tverrfaglig kompetanse som bygges opp gjennom systematisk integrering av de ulike disiplinære fag
  • utviklet bevissthet om de ulike fagenes innbyrdes fellestrekk og forskjeller
  • innsikt i praktiske problemstillinger hvor den kombinerte bruken av fagene belyses.

Ferdigheter

Kandidaten utvikler fem sentrale ferdigheter:

  • Metodeferdigheter. Forutsetningene for tverrfaglige analyser oppøves gjennom bruk av varierte metodiske innfallsvinkler. Bacheloroppgaven gir også kompetanse i å velge mellom metodiske innfallsvinkler som kan belyse komplekse samfunnsproblemer.
  • Analytiske ferdigheter. Studentene trenes i å strukturere praktiske organisasjonsproblemer i lys av begreper og teoretiske modeller fra flere fag. De får også erfaring med å benytte slike begreper og modeller  for å løse problemer som organisasjoner i privat og offentlig sektor kan stå overfor. Kritisk tenkning og evne til å tilegne seg ny kunnskap på tvers av tradisjonelle fagdisipliner vektlegges.
  • Evne til å arbeide selvstendig med komplekse oppgaver.
  • Samarbeidsevne: å kunne organisere, planlegge og samhandle med andre i eget arbeid.
  • Formidlingsevne: å kunne formidle faglig innsikt på en klar og ryddig måte, både muntlig og skriftlig. 

Generell kompetanse

Kandidaten:

  • lærer betydningen av å skille mellom kunnskap og egne meninger.
  • utvikler en undersøkende og kritisk holdning til kunnskap.
  • utvikler en etisk bevissthet om problemer som kan oppstå i forskning og ved bruk av forskningsresultater.
  • lærer seg grunnreglene for redelighet i forskning og faglige framstillinger.

Sak 04/19       Endringer på OADM3090

Det er gjort noen mindre endringer på læringsmålene på OADM3090.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 05/19       Orienteringssak: Om programevalueringen

De tverrfaglige programmene på fakultetet skal gjennomgå en evaluering denne høsten og våren. Programledelsen orienterer.

Programledelsen utarbeider en egenevaluering, med innspill fra PU, som skal være klar 19. desember. I løpet av vårsemesteret blir så programmet evaluert av en ekstern komite, som kommer med en innstilling før sommeren. Vi tenker dette kan gi oss verdifulle innspill med tanke på videreutvikling av programmet.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Sak 06/19       Fra studentene

ECON1220 – Det har kommet flere tilbakemeldinger når det gjelder kvaliteten på seminarundervisningen – både når det gjelder seminarlederne og strukturen på seminarene.

ØI vil se nærmere på saken i samarbeid med PU.

STV2400 - Mange pensumbidrag gjør at det blir lite oversiktlig for studentene.

Ny pensumbok på emnet er under utarbeiding, innføringen av denne vil gjøre at det blir lettere å se en rød tråd i pensumbidragene.

Eksamensdatoer – De obligatoriske emnene for andreårs-studenter har eksamensdatoer som faller veldig tett.

Med så mange emner blir eksamenskabalen vanskelig å legge til beste for alle, men programkonsulenten vil spille inn ønske om mer spredning av eksamensdatoer til aktuelle eksamensansvarlige.

ECON1100 og ECON2130 - Ettersom 2130 bygger på 1100 kan det være hensiktsmessig at det sistnevnte emnet er plassert først i planen for de med samfunnsøkonomisk fordypning. 

Den anbefalte programplanen blir endret med øyeblikkelig virkning. Det legges inn en merknad i anbefalt programplan om at studenter som oppfyller anbefalte forkunnskapskrav for ECON2130, for eksempel ved tilstrekkelig omfattende matematikkurs fra videregående skole, om ønskelig kan bytte rekkefølge på ECON1100 og ECON2130.

Programrådet tar saken til etterretning

 

Eventuelt

Studentene informerte om arrangementer og andre ting som skjer. Vi konstaterer at det er mye aktivitet – og det er vi svært fornøyde med.

Publisert 14. jan. 2020 10:46 - Sist endret 14. jan. 2020 11:02