Referat fra instituttstyret

Protokoll fra styremøte torsdag 22 april 1999

Møtet ble satt kl 9.15 i pauserommet (rom 1006) og hevet kl. 10.05

 Tilstede: Knut Heidar, Jon Hovi, Per Kristen Mydske, Werner Christie Mathisen (for Trond Nordbye), Tor Bjørklund (for Bjørn Erik Rasch), Karin Dokken, Heidrun Hole, Ingar R. Bondhus, Jarle Trondal (for Mona Fixdal), Ingunn Solbakk, Peder Sunde

Fra administrasjonen: Reidunn T. Nielsen (ref)

28/99 Fullmakts- og orienteringssaker

Studentene hadde innsigelser til sakens punkt 15, Uttalelsen om utsatt prøve og ba om følgende protokolltilførsel:

Vi ser det slik at saken om endring av regler for utsatt eksamen kan deles i to punkter:

1. Saksbehandlingen.

Studentene ble kontaktet samme dag som fristen for høringsuttalelsen gikk ut. Dette var 12.april og studentene leser i høringsuttalelsen fra SVSU at de fikk et dokumentet oversendt 12. mars. Instituttet hadde med andre ord én måned på å informere studentene. Fremdeles har vi ikke sett det opprinnelige notat fra fakultetet.

Saksbehandlingen er kritikkverdig. Om muligheten til et instituttstyremøte ikke var tilstede, burde studentenes syn kommet til uttrykk i høringsuttalelsen fra Instituttet, særlig ettersom Instituttet burde ha tenkt seg at dette var en sak studentene ville ha synspunkter på.

2. Høringsuttalelsen.

Det foreslås at sykdom ikke lenger skal gi rett til utsatt prøve i eksamensemner som avholdes hvert semester. Videre foreslås det at gravide ikke lenger skal ha rett til å kreve fremskutt prøve. Dette er forslag Fagutvalget går sterkt imot.

 Fagutvalget forstår bekymringen for det høye timesoverskuddet, men mener at overskuddet viser helt urealistiske tall. Vi mener at timeregnskapet gir et feilaktig bilde av de ansattes innsats i undervisningen. At en foreleser skal få godskrevet fem timer for hver undervisningstime er uforholdsmessig mye. Det er dessuten bekymringsverdig at man gir ekstra timer til mindre populære forelesningsrekker. Det er forståelig at man behøver en del forberedelser til første forelesningsrekke, men etter som man har holdt forelesningsrekken et par ganger vil vi ikke tro at man bruker ti timer til å forberede og gjennomføre hver eneste forelesning. Fagutvalget mener derfor argumentet om å spare inn penger ved å kutte i tilbudet om utsatt eksamen er uholdbart. Dersom noe skal kuttes, er det i antall timer man får godskrevet for forelesninger.

 Fagutvalget ser det som svært uheldig at studentenes mulighet til å forutsi sin egen studiefremtid skal ødelegges. Vi synes det er moralsk forkastelig at uforskyldt sykdom skal føre til at man må utsette studiene med ett helt semester! At en student skal være så uheldig å bli syk før eksamen bør ikke tvinge studenten til å forlenge sitt studium. Ett semesters utsettelse betyr merbelastning på studenten ved at han/hun faktisk må studere samme fag ett semester til. For Instituttet vil dette også koste mye i kroner og øre ved at studenten fortsetter, følger undervisning og seminargrupper og leverer inn oppgaver. Hva dette videre gjør for gjennomstrømningen er uvisst.

 Dersom man blir forsinket et semester på grunn av sykdom, taper hver enkelt student 60 000 i tilbakebetalte kroner. Det er mye penger for en student, og det er synd om et trangsynt universitetssystem skal gjøre studenter til gjeldsslaver for en influensa.

 Når det gjelder gravides rett til fremskutt eksamen, er det Fagutvalgets mening at tilbudet må opprettholdes. Gravide er i en slik situasjon at eksamen rett etter en fødsel ikke er gjennomførbart. Selv om man har mulighet til å få utsatt prøve, vil det ikke hjelpe noe for kvinner som har født en måned i forkant. Å gjøre eksamenssystemet enda mer rigid enn det allerede er for de som er i en vanskelig situasjon, ønsker ikke Fagutvalget å være med på.

 De øvrige punkter i saken ble tatt til etterretning.

29/99 Oppheving av skillet mellom temakurs og grunnkurs

Undervisningsutvalget har foreslått å oppheve skillet mellom temakurs og grunnkurs slik dette beskrives i studieplanen for hovedfag, og at restriksjonen i hovedfagsstudenters valg av kurs følgelig strykes.

Vedtak: Instituttstyret vedtar å oppheve skillet mellom temakurs og grunnkurs på hovedfag. Begrensningen om at det ikke er anledning til å ta mer enn to temakurs utgår.

30/99 Bedømmelseskomité for vurdering av opprykk til professor, Olle Törnquist

Olle Törnquist ble ansatt midlertidig for tre år som professor på kvalifikasjonsvilkår ved Institutt for statsvitenskap fra 1.7.97. I følge universitetets reglement for tilsetting i professorater, har han krav på å bli tilsatt i professoratet dersom han har oppnådd å kvalifisere seg i løpet av tilsettingsperioden. Det må derfor foretas en bedømmelse av hans arbeider innen tilsettingsperiodens utløp.

Vedtak: Instituttstyret foreslår å oppnevne professor Morten Egeberg (ISV), professor Jørgen Grønnegaard Christensen (Aarhus universitet), professor Rune Premfors (Stockholms universitet) og John Degnbol-Martinussen (Roskilde universitet) i bedømmelseskomitéen for vurdering av Olle Törnquist for opprykk til professor.

31/99 Søknad om frikjøp fra ett hovedfagskurs våren 2000 fra Anton Steen

Anton Steen søker om frikjøp fra ett hovedfagskurs våren 2000 for å sluttføre prosjektet: "Governance and economic development in Russia: the role of elites".

Vedtak: Instituttstyret innvilger Anton Steens søknad om frikjøp av et hovedfagskurs våren 2000. Kostnaden for frikjøpet er 30 000 kroner og frikjøpet godskrives med 120 timer på timeregnskapet.

 32/99 Valg av midlertidig leder av undervisningsutvalget og midlertidig områdelærer på OPA

Instituttstyret valgte på konstituerende møte den 26.11.98 Per Kristen Mydske som undervisningsleder for perioden 1999 - 2001. Per Kristen Mydske skal ha forskningstermin høsten 1999 og Anton Steen har sagt seg villig til å fungere som undervisningsleder dette semesteret.

Anton Steen ble på konstituerende møte valg som områdelærer i OPA for perioden 1999 – 2001. Når Anton Steen skal fungere som undervisningsleder i høstsemesteret, har Tom Christensen sagt seg villig til å fungere som områdelærer i OPA i høstsemesteret 1999.

Vedtak: Instituttstyret oppnevner Anton Steen som undervisningsleder høstsemesteret 1999 da Per Kristen Mydske har forskningstermin. Mydske er tilbake som undervisningsleder vårsemesteret 2000.

Instituttstyret oppnevner Tom Christensen som områdelærer i OPA høstsemesteret 1999, mens Anton Steen fungerer som undervisningsleder. Steen er tilbake som områdelærer i OPA vårsemesteret 2000.

33/99 Forslag til kommisjon til post-doktorstillinger

 Instituttet vedtok 18.02.199 å utlyse to postdoktor stillinger. Det har meldt seg to søkere til stillingene:

  1. Bakke, Elisabeth. Cand.polit statsvitenskap, UiO, 1989. (Har dr.gradsavhandling til bedømmelse, UiO).
  2. Narud, Hanne M. Dr.polit, UiO, 1996

Vedtak: Styret oppnevner professor W.M. Lafferty og førsteamanuensis Hege Skjeie til å bedømme søkere til to postdoktorstillinger ved instituttet. Lafferty leder komiteens arbeid.

34/99 Søknad om støtte til forskningsopphold fra Raino Malnes

Raino Malnes har forskningstermin høsten 1999 og vil oppholde seg ved Colombia University i New York deler av semesteret. Det er tidligere bevilget 6000 kroner til dekning av reiseutgifter.

Vedtak: Styret bevilger 20 000 til støtte til Malnes for å dekke utgifter ved opphold ved Columbia University. Tidligere reisebevilgning til Paris annulleres. Reisebevilgningen til New York opprettholdes og kommer i tillegg til ovennevnte støtte til utgifter ved opphold.

35/99 Oppnevning av supplerende medlem til nasjonal bedømmelseskomité for bedømmelse av søkere til opprykk etter kompetanse innen fagområdet statsvitenskap

Institutt for statsvitenskap er blitt bedt om å administrere bedømmelsen av søkere innenfor statsvitenskap for opprykk til professor. Etter forslag fra instituttet vedtok Det akademiske kollegium 26.1.99 å oppnevne følgende bedømmelseskomité:

  1. Professor Morten Egeberg, Institutt for statsvitenskap/UiO
  2. Professor Jørgen Grønnegaard Christensen, Aarhus universitet
  3. Professor Rune Premfors, Stockholm universitet

 Etter nærmere gjennomgang av de mottatte søkerne viser det seg at det er ingen i komitéen som har kompetanse til å vurdere fagområdet til den ene søkeren innen komparativ politikk og politisk adferd, Anders Todal Jenssen. Komitéens koordinator ba derfor om at bedømmelseskomitéen ble supplert med et ekstra medlem med kompetanse innen det aktuelle fagområde (spesialsakkyndig).

Vedtak: Instituttstyret foreslår at professor Ole Borre, Aarhus universitet oppnevnes som supplerende medlem av komitéen (spesialsakkyndig). Det foreslås at han kun tiltrer for å vurdere den ene søkeren.

36/99 Søknad om forlenget permisjon fra William Lafferty

William Lafferty søker om forlenget permisjon fra instituttet for perioden 31.7.99 – 31.12.99.

Bakgrunn for søknaden om forlengelse av permisjon er Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets (KUF) beslutning om å videreføre ProSus til tross for Norges Forskningsråds beslutning om avvikling av programmet.

Vedtak: Instituttstyret innvilger søknaden fra William Lafferty om forlenget permisjon (uten lønn) fra 1.8.99 – 31.12.99.

Instituttstyret stiller seg positiv til at Lafferty er villig til å beholde de undervisnings- og evalueringstiltak han allerede har forpliktet seg til (jf søknadens pkt 5).

Instituttstyret ønsker fortsatt at vervet som Program Chair for verdenskongressen i Quebec tilknyttes instituttet (jf søknadens pkt 7).

37/99 Uttelling på timeregnskapet for ikke-poengivende seminarer.

Undervisningsutvalget har behandlet spørsmålet om uttelling på timeregnskapet for ikke-poenggivende seminarer. Dette er seminarer som faller på siden av den faste undervisningsstrukturen som forelesninger på grunn- og mellomfag, kurs på hovedfag og hovedoppgaveseminar. Instituttet har tidligere ikke gitt uttelling på timeregnskapet for slike seminarer. Studentene får heller ikke uttelling for deltakelse på slike seminarer.

 Vedtak: Instituttet gir ikke uttelling på timeregnskapet for ikke-poenggivende seminarer.

38/99 Eventuelt

 Det var ingen saker til eventuelt.

 

 

Knut Heidar   
 Bestyrer  
   Reidunn T. Nielsen
   Kontorsjef

 

Frist for innsigelser: mandag 3.5.99

Publisert 21. juni 2006 16:21 - Sist endret 17. nov. 2010 01:46