Protokoll fra styremøte ved Institutt for statsvitenskap den 14. desember 2000

Protokoll fra møte i instituttstyret 14. desember 2000

Til stede: Knut Heidar, Harald Baldersheim, Per Kristen Mydske, Karin Dokken, Bjørn Erik Rasch, Jon Hovi, Jarle Trondal, Per Øyvind Langeland, Lucas H. Weldeghebriel, Bjørn M. Forsberg, Ingar R. Bondhus

Fra adm.: Monica Bakken

Alle saker kan ses ved henvendelse til administrasjonen.

Saksliste:

77/2000 Fullmakts- og orienteringssaker.

1. Søknad om økonomisk støtte fra vitenskapelig ansatte.

Søknad fra Tom Christensen om støtte til utenlandsopphold, kr 20 000. Innvilget på bestyrers fullmakt.

Søknad fra Olle Törnquist om støtte til gjesteforeleser, én dobbeltime. Innvilget på bestyrers fullmakt.

2. Søknad om støtte til arbeid med hovedoppgaven.

Søknad fra Erik Husem, kr 1 000. Innvilget på bestyrers fullmakt.

3. Søknad om å overføre midler til neste år.

Søknad fra Bernt Hagtvet om å overføre kr 21 667 innvilget til forskningsassistanse til 2001. Innvilget på bestyrers fullmakt.

4. Søknad fra Øyvind Østerud om øremerket avsetning av driftsmidler.

Søknad om øremerking av midler innvilget på bestyrers fullmakt.

5. Utbetaling av overskudd på timeregnskapet.

Institutt for statsvitenskap har i 2000 utbetalt kr 549 983, dvs 2 050 timer. Instituttet er dermed nede i en samlet overskudd på 11 444 timer.

6. Fagkritisk dag 28.03.2001.

7. Etablering av ny PC-stue ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

De fire store brukerne (ØI, ISV, ISS og PSI) av PC-stuene bidrar til opprettelse av en ny PC-stue. ISV bidrar med kr 60 000 av ubrukte omstillingsmidler for 2000.

Enstemmig vedtak: Styret tar fullmakts- og orienteringssakene til etterretning.

78/2000 Forslag til nytt opplegg for statsvitenskap grunnfag.

Ottar Hellevik, leder i grunnfagskomiteen, innledet til diskusjon. Han ble Talerett Per Kristen Mydske, leder i undervisningsutvalget, redegjorde for utvalgets behandling av og merknadene til saken. Etter diskusjonen var det enighet om å legge inn et nytt punkt 4 angående tidspunkt for skriftlig eksamen.

Enstemmig vedtak: Instituttstyret slutter seg til det foreliggende forslag til ny grunnfagsordning i statsvitenskap. Dette innebærer følgende endringer i forhold til dagens studieordning:

  1. Moduler: Det åpnes adgang til å avlegge separat eksamen med karakterutskrift i hvert enkelt av de fire områdekursene og metodekurset.
  2. Temaseminar: Det innføres et undervisningstiltak satt sammen av de eksisterende forelesningene i moderne politisk historie og konstitusjonelle problemer og et nytt aktualitetssymposium med forelesninger, foredrag, seminarer og kollokviearbeid som skal belyse et aktuelt statsvitenskapelig problem fra flere faglige synsvinkler.
  3. Konsentrert undervisning: Undervisningen i de fire områdekursene konsentreres innenfor et tidsrom på fem uker. Undervisningen i metodekurset og temaseminaret strekker seg over hele semesteret og går parallelt med områdekursene.
  4. Skriftlig eksamen: Skriftlig eksamen holdes i slutten av hvert semester.
  5. Muntlig eksamen: Sløyfes. For å kunne etablere et nytt undervisningstilbud (pkt. 2), må det spares inn ressurser andre steder på grunnfaget. Det er videre ikke mulig å beholde dagens ordning med samlet muntlig for de fire områdene ved innføring av separate eksamensmoduler (pkt. 1).
  6. Områdekurs bare annethvert semester: Fra å tilby alle de fire områdekursene hvert semester som i dag, går en over til å gi to av kursene det ene semesteret og de to andre kursene neste semester.
  7. Reduksjon i antall forelesninger: For å unngå at den totale undervisningsmengden skal øke for mye ved innføringen av det nye aktualitetssymposiet, reduseres antall forelesninger i de nåværende tiltakene fra 12 til 11 ganger.
  8. Introduksjonsseminar: Orienteringsmøtet utvides til et to dagers seminar, der en i tillegg til den orienteringen om studiet som gis i dag har éntimes forelesninger med interessevekkende smakebiter fra hvert av de seks undervisningstiltakene grunnfaget består av, og med et sosialt arrangement om kvelden første dag.

Ordningen iverksettes fra høstsemesteret 2001.

Ordningen skal evalueres seneste etter fire semestre.

I henhold til Utfyllende regler for reglement for studiene for Det samfunnsvitenskapelige fakultet, punkt 3.1, fastsettes en overgangsordning på et år. Dette innebærer at siste anledning til å avlegge grunnfagseksamen etter gammel ordning er vårsemesteret 2002.

Instituttstyret vil i løpet av våren 2001 få seg forelagt forslag til konkretiseringer innenfor denne rammen i den grad det er av betydning.

Bjørn Erik Rasch, Jon Hovi og Jarle Trondal la inn dissens på punkt 4. De ønsket følgende formulering: Det gis eksamen etter hver avsluttet undervisningsmodul. Det gis eksamen i to moduler i midten av hvert semester og i de øvrige moduler på slutten av hvert semester.

79/2000 Revisjon av retningslinjer for etter- og videreutdanning ved Institutt for statsvitenskap.

Enstemmig vedtak: Institutt for statsvitenskap fortsetter arbeidet med å utvikle etter- og videreutdanningskurs etter følgende retningslinjer:

Definisjoner

Etterutdanning defineres ved universitetet som vedlikehold og oppdatering av kompetanse innenfor eksisterende utdanningsnivå og stilling. Det dreier seg om kortere kurs som har karakter av oppdatering og ikke fører fram til formell eksamen eller kompetanse i form av vekttall innenfor gradssystemet.

Videreutdanning defineres ved universitetet som utdanning som gir formell ny kompetanse på høyere nivå eller i bredden etter avsluttet grunnutdanning, og som gir uttelling i form av vekttall innenfor eller utenfor gradssystemet. De ordinære studieprogrammene ved UiO representerer et omfattende videreutdanningstilbud, men defineres ikke som videreutdanning internt ved institusjonen med mindre de er spesielt tilrettelagt for videreutdanningsstudenter og det foretas eget opptak til undervisningen.

Generelt om etter-og videreutdanning ved Institutt for statsvitenskap

  • ISV vil arrangere etter- og videreutdanningstilbud i tillegg til det ordinære undervisningstilbudet i den grad det er interesse i staben for å gi denne typen tilbud.
  • For å komme inn under definisjonen for både etter- og videreutdanning må tilbudene være spesielt tilrettelagt. Kravet til tilretteleggingen består i at bestemte målgrupper defineres og at pensum, innhold og undervisningstidspunkter tilpasses disse. Pedagogisk formidlingsform bør være annerledes enn den ordinære, f.eks. kombinasjoner av forelesninger og helgeseminar.
  • EVU- tilbudene kan gis som standardiserte og gjentatte tilbud, eller som engangstilbud.
  • Forslag til EVU-kurs skal legges frem for Undervisningsutvalget. Etterutdanningskurs godkjennes av Undervisningsutvalget. Videreutdanningskurs skal godkjennes av fakultetsstyrets arbeidsutvalg. Prosedyrene for godkjenning av kursplaner er som for ordinære undervisningstiltak.
  • Hvert tiltak forutsettes faglig interessant og økonomisk forsvarlig for ISV.
  • ISV vil prioritere å gi EVU-kurs på høyere grads nivå.
  • Deltakerbevis/vitnemål utstedes når kravene til fullført og bestått kurs er oppfylt.

Finansiering/honorering

  • Det skal kreves deltakeravgift for alle EVU-tiltak og kursene skal være økonomisk selvfinansierende.
  • ISV har en fast deltakeravgift på kr 7 000 (kr 7 500 hvis pensum/materiell er inkludert).
  • Det må minimum være 10 betalende deltakere for å gjennomføre et EVU-kurs.
  • Inntektene dekker alle direkte og indirekte utgifter ved ISV. Ingen egne stillinger avsettes spesielt til dette ved ISV.
  • Instituttet ønsker å utbetale for avtalt ekstraarbeid med EVU-kurs i henhold til Særavtalen for vitenskapelig personale, med mindre den ansvarlige vitenskapelig tilsatte har underskudd på sitt timeregnskap. I situasjoner der det er planlagt kurs, men disse avlyses pga få deltakere, vil uttelling for kursplanlegging gis på timeregnskapet.
  • Uttelling for EVU-tiltak gis etter følgende normer:

Kursplanlegging: 2 timer pr dobbeltime + inntil 15 timer for markedsføring

Undervisning: 5 timer pr undervisningstime

Veiledning: 2 timer pr student

Kursoppgave: kr 525,75 pr oppgave

Skriftlig eksamen: Kr 210,30 pr oppgave

Om etterutdanning

  • For etterutdanning stilles ingen formelle krav til omfang eller pensum, men opplegget må legges frem for undervisningsutvalget på vanlig måte.
  • Kursleder definerer målgruppen og avgjør kriteriene for deltagelse. Normalt vil det kreves høyere utdanning fra universitet eller høgskole, men personer uten høyere utdanning kan vurderes mht relevant yrkeserfaring.

Om videreutdanning

  • Omfanget bør i hovedsak tilsvare ordinære hovedfagkurs og gi en uttelling på fem vekttall.
  • Minimumskrav for opptak: Cand.mag.-grad eller tilsvarende. Ikke nødvendigvis mellomfag i statsvitenskap.
  • Realkompetanse kan kompensere for manglende formell utdanning, avhengig av det konkrete kurstilbudet. Realkompetanse kan være flere års relevant arbeidserfaring. Hva slags bakgrunn som gir realkompetanse må vurderes for hvert enkelt tiltak.

Hovedfagstudenters adgang på EVU-kurs ved Institutt for statsvitenskap

  • Ordinære hovedfagsstudenter kan følge EVU-kurs som er godkjent som hovedfagskurs og få dette godkjent som del av hovedfaget. Adgangen for ordinære hovedfagsstudenter må avklares av Undervisningsutvalget for hvert enkelt kurs. Ordinære studenter må betale semesteravgift og registrere seg hovedfag i statsvitenskap på vanlig måte innen gjeldende frister.

80/2000 Utlysning av stipendiatstilling ved Institutt for statsvitenskap.

Jarle Trondal stilte spørsmål om stillingen kunne utlyses i lønnsspenn. Det ble gitt en positiv tilbakemelding fra kontorsjef på dette i møtet, men det viser seg å ikke være mulig å utlyse stillingen i lønnsspenn . Etter justeringsforhandlingene pr 15.07.00 skal stipendiatstillinger normalt utlyses i lønnstrinn 34, slik notatet legger opp til. Lønnsplanheftet tilsier at: "Ved tilsetting som 1017 stipendiat foretas innplassering på ltr. 34, LR 22 alt.1, og det gis tilsvarende fiktiv tjenesteansiennitet. Andre godskrivingsregler kommer ikke til anvendelse. Videre opprykk på lønnsstigen skjer etter tjenesteansiennitet i stillingen. Den fiktive tjenesteansienniteten faller bort ved overgang til annen stilling."

Bestyrer har snakket med Trondal om saken og anbefaler overfor fakultetsstyrets arbeidsutvalg at det opprinnelige forslaget til utlysningstekst opprettholdes:

Institutt for statsvitenskap foreslår å kunngjøre den tildelte stipendiatstillingen for en periode på 4 år med tekst som vedlagt.

81/2000 Innstilling til postdoktorstilling ved Institutt for statsvitenskap.

Enstemmig vedtak: Instituttstyret slutter seg til den sakkyndige komiteens vurdering og innstiller Anne Julie Semb til den ledige postdoktorstillingen ved Institutt for statsvitenskap. Hvis innstilte nr. 1 takker nei til tilbudet, går tilbudet videre til innstilte nr. 2. Tilsettingen gjelder for en periode på4 rår. 25% av stillingen skal være pliktarbeid ved instituttet.

Innstillingen er under forutsetning av at det ikke kommer merknader til vurderingen fra søkerne. Ved eventuelle merknader fra noen av søkerne innen 15.12.2000 vil instituttstyret behandle saken på nytt.

82/2000 Forslag til møteplan for instituttstyret 2001.

Enstemmig vedtak: Instituttstyret slutter seg til den foreslåtte møteplanene for 2001.

Møtedatoer V2001:

25. januar

22. februar

29. mars

26. april

23. mai (NB! Onsdag)

21. juni

Møtedatoer H2001:

23. august

20. september

18. oktober

22. november

13. desember

83/2000 Oppnevning av opptakskomite for hovedfagsopptaket V2001.

Enstemmig vedtak: Instituttstyret slutter seg til forslaget og oppnevner Per Kristen Mydske (leder), Per Øyvind Langeland og Ingerma Kull i opptakskomiteen for hovedfagsopptaket V2001. Øyvind Colbjørnsen er komiteens sekretær.

84/2000 Søknad om bistilling – Per Kristen Mydske.

Enstemmig vedtak: Per Kristen Mydske gis tillatelse til å inneha bistilling ved Vestlandsforskning, Sogndal, tilsvarende 20% av årsverket for hovedstillingen i en periode på to år fra tiltredelse under forutsetning av at det ikke er til hinder for utførelse av arbeidsoppgavene ved Institutt for statsvitenskap.

85/2000 Eventuelt.

  1. Orientering om innstilling til professorat ved Institutt for statsvitenskap. Saken blir lagt fram for styret på møtet i januar.
  2. Hege Skjeie har fått opprykk til professor og blir Norges første kvinnelige professor i statsvitenskap i full stilling!
  3. Orientering om "Samfunnets støtter?", Rapport om arbeidsmarkedet for hovedfagskandidater fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. Instituttet vil gå til innkjøp av flere eksemplarer. Rapporten inngår i instituttpublikasjoner fra Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi og kan kjøpes i Akademika.
  4. Spørsmål om status for omstillingsmidler. Bestyrer og kontorsjef redegjorde for situasjonen. Budsjettforliket gir 100 mill til omstilling for 2001, fortrinnsvis til forskning, men det kan også være aktuelt å få videreført igangsatte studietiltak. Institutt for statsvitenskap har allerede prioritert tiltak på forskningssiden (60/2000).
  5. Orientering om Nasjonal fagkonferanse i statsvitenskap på Klækken 10.-12. januar 2001.
  6. Bestyrer ønsker god jul!

 

Knut Heidar

Bestyrer

Monica Bakken

Kontorsjef

Frist for innsigelser: Fredag 5. januar 2001.

Publisert 21. juni 2006 16:21 - Sist endret 17. nov. 2010 01:46