ekstraordinært styremøte 270605

PROTOKOLL FRA EKSTRAORDINÆRT MØTE I INSTITUTTSTYRET 27.06.2005

Til stede: Per Kristen Mydske, Jon Hovi, Bjørn Erik Rasch, Janne Haaland Matlary, Jostein Askim, Raino Malnes (vara), Anne Møller-Larsen (vara) og Øyvind Sørbye (vara).

Fra adm.: Beate Kværnes Langset

Saksliste:

Sak 32/2005 Insentivordninger for masterveiledning
Saken ble trukket. Instituttstyret ønsker en bredere diskusjon av saken før den behandles i styret.

Sak 33/2005 Innstilling til stipendiatstilling
Vedtak: Instituttstyret ved Institutt for statsvitenskap tilsetter Halvard Leira som stipendiat SKO 1017 ved Institutt for statsvitenskap. Dersom Leira takker nei til stillingen går tilbudet videre til den neste innstilte. Tilsettingen gjelder for en periode på maksimalt 4 år. Perioden kan bli kortet ned på grunn av tidligere tilsettingsforhold i vitenskapelig utdanningsstilling. 25 % av stillingen skal være pliktarbeid til instituttet.

Forslaget ble vedtatt med 7 mot 1 stemme (Malnes).

Følgende forslag ble fremmet av Malnes og fikk 1 stemme (Malnes):
Innstillingen sendes tilbake til komiteen. Komiteen anmodes om å vurdere alle søkerne på en faglig forsvarlig måte. Komiteen utvides med en person som har kompetanse til å vurdere søknader med tema fra politisk teori.

Protokolltilførsel fra Raino Malnes:

  1. Komiteen uttaler (s. 3) at den har foretatt en "grovsortering av kandidatene" som er "[b]asert på en første gjennomlesing av alle skissene". Dette er ikke i samsvar med retningslinjene for faglig vurdering. Disse krever at man også tar hensyn til dokumentert vitenskapelig kompetanse. (Ingen av søkerne har eksamenskarakter som er så svak at man kan tillate seg å se bort fra dem på dette grunnlaget.)
  2. Komiteen skriver: "Søknadene til de kandidatene som hadde en skisse som ikke ble vurdert som god nok i sin nåværende form, ble lagt til side. I disse tilfellene er det altså ikke tatt hensyn til hovedoppgava eller andres innsendte arbeider. Etter en nærmere gjennomgang av de gjenværende søknadene, var de [skal trolig være: det ] tre som pekte seg ut. Rangeringen av disse tre er basert på en systematisk gjennomgang av hovedoppgaver og andre innsendte arbeider" (s. 3).
    Man kan spørre om dokumentert vitenskapelig kompetanse er vurdert når det gjelder "de gjenværende søknadene". Hvis dette ikke er gjort, forsterkes problemet som er nevnt under [1].
    Hvis det er gjort, har komiteen valgt å holde resultatet av vurderingen for seg selv. Den omtaler ikke vitenskapelige arbeider av andre søkere enn de tre som går videre etter "den nærmere gjennomgang[en]. Altså er det uråd å vite hvordan komiteen er kommet til den konklusjonen at noen av de gjenværende søknadene er bedre enn resten.
    Åpenhet med hensyn til premissgrunnlaget har alltid vært - og bør fortsatt være - en kardinaldyd ved bedømmelse av søkere til vitenskapelige stillinger. Det bør fremgå hva slags vurderinger komiteen foretar, og hvordan den har kommet fram til sine konklusjoner .
  3. Det er store forskjeller med hensyn til kvaliteten på vurderingene av prosjektskissene. I noen tilfeller er det tydelig at komiteen mangler relevant kompetanse. Dette rammer minst fire søkere: Øyvind H. Henriksen, Elisabeth Lund, Børge Romsloe og Dag Einar Thorsen. Når det gjelder Romsloe og Thorsen, er det som står så sleivet og dilettantisk at det grenser til det skandaløse.
    Jeg gjør for ordens skyld oppmerksom på at jeg var hovedoppgaveveileder for Henriksen og bi-veileder for Thorsen. Jeg har ikke senere hatt noen befatning med deres faglige arbeid.

Sak 34/2005 Retningslinjer for utlysning av og vurdering av søkere til stipendiatstillinger ved Institutt for statsvitenskap
Enstemmig vedtak: Instituttstyret ved Institutt for statsvitenskap slutter seg til Retningslinjer for utlysning av og vurdering av søkere til stipendiatstillinger ved Institutt for statsvitenskap.

Sak 35/2005 Eventuelt
A: Til orientering: Per Kristen Mydske orienterte om et mulig samarbeid med Universitas Gadjah Mada i Indonesia. Dag Olav Høgvoll ved Forskningsadministrativ avdeling har i samarbeid med Olle Törnquist lagt fram tre forslag til samarbeid med Universitas Gadjah Mada om demokratistudier. Programrådet for statsvitenskap, programrådet for Peace and Conflict Studies og instituttstyret ved Institutt for statsvitenskap vil ta opp saken til høsten.

B: Jostein Askim lurte på om karakteren skal sendes med sakspapirene ved klagesensur. Bjørn Erik Rasch bekreftet dette.

 

Per Kristen Mydske

Beate Kværnes Langset
Instituttleder
Adm. leder

Frist for innsigelser: 05.07.2005

 

Publisert 21. juni 2006 14:27 - Sist endret 11. des. 2017 14:47