ARTIvisme: Bearbeiding av inntrykk fra feltarbeid ble til utstilling

Rasisme, utenforskap, fattigdom og flukt var temaer som gikk igjen i Cecilia Salinas feltarbeid blant norske kunstnere med minoritetsbakgrunn. Hun bearbeidet inntrykkene til utstillingen ARTivisme, som nå har kommet hjem til Eilert Sundt hus. 

Kvinne med turkis genser og svart langt hår smilende foran utstilling

Inntrykk: - Å møte så mange historier om rasisme, å være annerledes, å ikke føle seg som verken norsk eller etiopisk - for eksempel - gjorde sterkt inntrykk på meg, forteller Cecila Salinas. (Foto: Gro Lien Garbo/ UiO)

Cecilia Salinas er postdoktor ved Sosialantropologisk institutt og også utdannet kunstner. I forbindelse med forskningsprosjektet Privatlivets grenser fulgte hun en rekke norske kunstnere og kulturarbeidere med minoritetsbakgrunn.  Hun undersøkte deres bruk av sosiale medier, opplevelse av å stå i spagat mellom to kulturer og av å bli diskriminert.

 Gjorde sterkt inntrykk

Dette var i 2021, ett år etter bevegelsen Black lives Matter virkelig eksploderte internasjonalt etter drapet på George Floyd i USA.

- Å møte så mange historier om rasisme, å være annerledes, å ikke føle seg som verken norsk eller etiopisk - for eksempel - gjorde sterkt inntrykk på meg. Jeg begynte først å bearbeide det jeg observerte og hørte for meg selv i form av tegninger. Da jeg hadde holdt på en stund med det, så jeg at jeg hadde laget en hel serie, forteller Cecilia Salinas.

Serien har blitt til vandreutstillingen ARTIvisme, som blant annet har vært vist rundt på en rekke biblioteker i Oslo-området.  Utstillingen består av digitale bilder med tekster av typiske historier Salinas ble fortalt i forbindelse med feltarbeidet. Verken tekst eller bilder gjengir enkeltpersoner blant kunstnerne og kulturarbeiderne hun har møtt, men speiler til sammen erfaringer som går igjen hos mange.

Gir gjenkjennelse

- Tilbakemeldingen jeg har fått fra prosjektsdeltagkerne så lang viser at de kjenner seg igjen, forteller Salinas, som er fra Argentina og selv har opplevd utenforskap og diskriminering både der og i Norge.  Også den erfaringen har vært motiverende i arbeidet med forskningen og kunsten.

For post-doktoren går forskningen og kunsten mer og mer over i hverandre og belyser hverandre gjensidig. Å bearbeide inntrykk ved å skape kunst åpner opp for et nytt blikk også på antropologien som metode, ifølge henne.

- Å invitere folk inn er viktig både i kunsten og antropologien. I forskingen er det også fint å åpne opp om hele prosessen. Utstillingen og møtet med de som ser den hjelper meg med å avkrefte eller bekrefte de første analyser eller forståelser jeg har, sier hun.

Stopp opp og se

ARTIvisme kan sees i Eilert Sunds hus og foajeen utenfor auditoriene 1-5 fram til 17. februar.  Offisiell åpning er fredag 20. januar kl. 14.00 med innledning av professor Marianne Lien om forskningsprosjektet Privatlivets grenser og av Cecilia Salinas om utstillingen og arbeidet med den.

Av Gro Lien Garbo
Publisert 17. jan. 2023 16:12 - Sist endret 13. des. 2023 11:03