Mange forskere fra SV-fakultetet på Arendalsuka

Hvordan står det egentlig til med det norske demokratiet? Hvilken plass har statsvitenskapen i klimadebatter? Dette er bare et par av debattene forskere fra SV-fakultetet deltok i under årets Arendalsuke 14.-18.august. 

Panel under Arendalsuka

Stor oppslutning: Mange fant veien til arrangementer der forskere fra SV-fakultetet deltok. Her fra UiOs arrangement i serien Ubehagelige samtaler om bl. a. klima med Aftenpostens Kjetil Bragli Alstadhein, Elin Lerum Boasson fra statstvitenskap, UiO, Stig Schjølset fra ZERO og ordstyrer Anne Håskoll-Haugen.(Foto: Arild Blomquist/UiO) 

Institutt for statsvitenskap var representert med Carl Henrik Knutsen, Sirianne Dahlum, Tore Wig, Janne Haaland-Matlary og Elin Lerum Boasson. Fra Økonomisk institutt stilte Karen Helene Ulltveit-Moe og fra ARENA John Erik Fossum og Jarle Trondal. SV-forskerne rapporterer om stor interesse og oppslutning rundt alle arrangementene de bidro på under Arendalsuka.

Et nybrottsarbeid som vil legges merke til

- Aller viktigst for min egen del var framleggingen av Tilstandsanalysen over det norske demokratiet og responsen vi fikk på den i etterkant, sier Carl Henrik Knutsen, professor i statsvitenskap. Som del av hovedprogrammet la han og kollega professor Sirianne Dahlum fram rapporten, som er bestilt av Kommunal- og integreringsdepartementet.

Noen faresignaler også i Norge 

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik kalte tilstandsrapporten et viktig nybrottsarbeid, som vil legges merke til internasjonalt og kunne brukes og videreutvikles i årene framover. Rapporten avslører blant annet at - til tross for at Norge ligger veldig godt an på alle barometre for demokrati på verdensbasis - så er det noen faresignaler også hos oss. Noe stikkord er korrupsjon, poitikerhets og representasjon.

Bildet kan inneholde: smil, menneskelig, frakk, mote, slips.
Overleverte rapport om det norske demokratiet: Sirianne Dahlum og Carl Henrik  Knutsen gikk igjennom styrker og svakheter ved det  norske demokratiet før de overlevete rapportren til statsråd Sigbjørn Gjelsvik. (Foto:Arild  Blomquist/UiO) 

- Jeg fikk ellers med meg mange gode samtaler og ble kjent med mange nye mennesker, forteller Carl Henrik Knutsen, som var på Arendalsuka for første gang. Flere av forskerne fra SV-fakultetet er for veteraner å regne.

 Carl Henrik Knutsen deltok også på tre debatt- og samtalepaneler knyttet til demokratiets kår, arrangert av Norsk Folkehjelp, Norsk Bibliotekforening og Europabevegelsen.

NATO- og medieoppstyr

Janne Haaland Matlary, også hun professor i statsvitenskap, deltok på to debatter under Arendalsuka. Den ene var i regi av Atlanterhavskomiteen og handlet om Ukraina og NATO, med stabssjefen i NATO Stian Jenssen og NUPIs Carsten Friis. Debatten tok utgangspunkt i scenarier fra Haaland nye bok: Verden blir ikke den samme. Vår nye sikkerhetspolitiske hverdag.

-  Som kjent ble en setning fra stabssjefen tatt ut av kontekst og ble Prime Time News i både Kyiv og Moskva, noe som førte til mye medieopptreden på både Jenssen, Friis og meg forteller hun. (Red.anm. Mange oppfattet at Stian Jenssen, stabssjef i NATO, antydet at Ukraina kan får et Nato-medlemskap mot å gi opp noe territorium til Russland og at dette kan være slutten på krigen i Ukraina.)

Janne Haaland Matlary holdt også foredrag for Offshore Norge og Oljedirektoratets seminar om kritiske innsatsfaktorer som mineraler og energi i geopolitisk analyse, samt på Seabed Solutions' seminar om geopolitikk og forholdet til Kina.

Fin arena for formidling av egen forskning

- Det gikk overraskende bra å bringe et statsvitenskapelig og faglig perspektiv inn UiOs arrangement om klima, selv om formatet jo gjør at diskusjonen blir litt overfladisk. CICEROs arrangement var mer fokusert på forskningsresultater, forteller Elin Lerum Boasson, som er professor i statsvitenskap. Særlig var hun stolt over masterstudenten, Andrea H. Nielsen, som la frem resultatene i oppgaven sin.

- Flere masterstudenter burde få lov til å legge fram oppgavene sine på Arendalsuka, mener hun.

Boasson deltok på to arrangementer: Det ene i regi av UiO om norske klimamål, det andre i regi av CICERO om betydningen av EU og EØS for norsk klimapolitikk. Hun diskuterte klimamål med Kjetil Bragli Alstadheim fra Aftenposten og Stig Schjølset fra ZERO.

- Stort spenn i publikum

Det beste med å være i Arendal er ellers, ifølge Lerum Boasson, å bli litt oppdatert på hva folk er opptatt av knyttet til eget fagfelt.

- Jeg fulgte noen av diskusjonene oljeindustrien arrangerte, og det var meget interessant å lære mer om hvordan folk fra denne næringer tenker nå. Samtidig er jeg fornøyd med å få formidlet bittelitt av forskningen jeg driver med til publikumet i Arendal. I Arendal er det stort spenn i publikum så det er definitivt et bra sted å øve seg på å formidle forskningen sin på en forståelig måte.

 

Interessante samtaler og diskusjoner

- Det er spennende å møte alle de andre deltakerne på Arendalsuka. Jeg hadde mange interessante samtaler og diskusjoner, forteller Karen Helene Ulltveit-Moe, som er professor ved Økonomisk institutt.

Ulltveit-Moe deltok i to debatter under Arendalsuka. Det ene debatten i hovedprogrammet handlet om grønn proteksjonisme og om Norge bør gjøre som USA. Utgangpunktet for debatten var USAs «Inflation Reduction Act» (IRA) og EUs «Green Deal Industrial Plan» - og hvordan Norge bør posisjonere seg i lys av denne grønne proteksjonismen som brer seg blant våre handelspartnere.

Økonomiprofessoren diskuterte temaet med blant annet næringsminister Jan Christian Vestre og SVs Kari Elisabeth Kaski.

Ulltveit-Moe deltok også i en debatt i regi av BI, som tok for seg skatt og skatteutvalgets utredning. Her var blant annet Høyres Jan Tore Sanner og skattedirektør Nina Schanke Funnemark med i panelet.

Handlingsrom under EØS-avtalen

Johan Erik Fossum og Jarle Trondal, begge professorer på ARENA- Senter for europaforskning deltok i en panelsamtale i regi av Universitetet i Agder om Norges handlingsrom under EØS-avtalen. Fossum snakket om sammenhengen mellom autonomi og handlingsrom.  Trondal snakket om utfordringene med robust forvaltning av politikk og hvordan offentlige tjenestemenn balanserer kryssende hensyn.

I panelet var også Ingvill Helland Göller fra Universitetet i Agder og Finn Arnesen fra Senter for forskning på norsk retts europeiske dimensjon ved Universitetet i Oslo. Presentasjonene tok utgangspunkt i boken Norway `s EU Experience and Lessons for the UK. Om Autonomy and Wriggle Room, som blir utgitt ved i oktober- og der John Erik Fossum og Jarle Trondal er medforfattere.

Av Gro Lien Garbo
Publisert 1. sep. 2023 12:38 - Sist endret 6. sep. 2023 12:16