sporreguide.html

SPØRREGUIDE TIL INSTITUTTENES AMU-GRUPPER (IAMU)

Revidert 22.11.2010

Til gruppene:

Spørsmålene er bl.a. basert på Arbeidstilsynets rapport der Universitetet pålegges å gi tilbakemelding på bestemte forhold som berører arbeidsmiljøet. En powerpointversjon av Arbeidstilsynets rapport er vedlagt. Vi har formulert spørsmålene som påstander – “vridd” i ulike retninger gjennom spørreguiden – for  å oppmuntre til tydelighet i svarene. Fakultetet ønsker at gruppene avgir svar på ALLE spørsmål. Gjerne JA eller Nei for den del, men vi ønsker mer utfyllende svar der gruppene mener at det er forhold som bør tas opp til nærmere vurdering – at ting bør endres, at det trengs ytterligere tiltak, at instituttet/enheten og fakultetet (for eksempel i samarbeid med OPA) bør sette inn økte ressurser eller lignende.

Spørreguiden er diskutert i LAMU (lokalt arbeidsmiljøutvalg på fakultetsnivå), instituttledergruppa og det er innhentet kommentarer fra OPA. Hvordan gruppa velger å gå fram for å besvare spørsmålene, avgjøres av gruppa selv. Det skal minst holdes ett møte der gruppa formulerer svarene til spørreguiden (tidsrammen kan f.eks. være et møte på 2-3 timer der en samtaler seg frem til svarene).

Gruppa skal gi tilbakemelding på spørsmålene basert på en (kvalitativ) vurdering av ulike sider ved arbeidsmiljøet. Grunnlaget for svarene kan være inntrykk fra kolleger, egne opplevelser av miljøet og vernerunder. En kan også i forkant av møtet arrangere (et) bredere instituttmøte(r) for å hente innspill og registrere oppfatninger, dersom en mener forholdene ligger til rette for det.

Gruppa utpeker selv en som leder diskusjonen og en som utformer svarene som inngår i rapporten.  Vedlagt er et standard rapportskjema som grunnlag for den rapporten gruppa skal avgi. Rapporten blir tilgjengelig for de personer/grupper som er oppgitt nedenfor. Der er likevel viktig at gruppa kan diskutere i fortrolighet. Dersom det er uenighet eller nyanser i oppfatninger innen gruppa er det viktig at dette kommer frem i den ferdige rapporten, men uten at synspunktene koples til enkeltpersoner.

Det kan i flere sammenhenger være naturlig å differensiere svarene for ulike grupper av ansatte.

Rapporten med svarene skal gjøres tilgjengelig for:

a) instituttleder som har frist til 21. januar med å sende eventuelle tilleggsmerknader eller kommentarer til rapporten til FAKAMU.

b) alle ansatte ved institutt/enheten med oppfordring om å lese den og med melding om at de kan sende evt. tilleggsmerknader direkte til fakultetets samordningsgruppe dersom de mener svarene i rapporten ikke er dekkende eller at de er uenige i noen av svarene. Frist for slik innsendelse er 21. januar. Ansatte skal også informeres om at deres evt. merknader blir behandlet anonymt. Fakultetet oppretter en egen nettside for slike tilbakemeldinger.

NB: Innspill som dreier seg om alvorlige personlige forhold skal som før gå i de etablerte klage/varslingskanaler.

c. Fakultetets samordningsgruppe (FAKAMU) som gjennomgår og oppsummerer IAMU-rapportene.  E-postadressen til FAKAMU er: gudleik.grimstad@sv.uio.no

FRIST FOR LEVERING AV GRUPPAs RAPPORT TIL FAKULTET, INSTITUTTLEDER OG ANSATTE ER

SATT TIL FREDAG 14. JANUAR

I. KOMMENTER FØLGENDE 25 PÅSTANDER

Vi ber om at IAMU kommenterer påstandene under og eventuelt foreslår tiltak. Se rapportskjema bak.

  1. MILJØ

 

  1. Ved vårt institutt/enhet er arbeidsmiljøet preget av åpenhet og anerkjennelse for godt utført arbeid.
  2. Ved vårt institutt/enhet er det i liten grad tydelige og allment aksepterte normer for atferd mellom kolleger.
  3. Ved vårt institutt/enhet er det etablert møter og møteplasser som ivaretar behovet for samarbeid.
  4. Ved vårt institutt/enhet er det ikke noe inkluderende miljø der ansatte kan be om oppmerksomhet og støtte.
  5. Ved vårt institutt/enhet er det et dårlig samarbeidsklima og i liten grad noen god dialog mellom vitenskapelige og administrative tilsatte.
  6. Ved vårt institutt/enhet blir konflikter, samarbeidsvansker og andre problemer – for eksempel rusproblemer – tatt tak i og fulgt opp.
  7. Universitetets forventninger om internasjonalisering oppleves ved vårt institutt/enhet i hovedsak negativt og som en problematisk utfordring.
  8. Ved vårt institutt/enhet er det avsatt tilstrekkelig tid til de oppgaver som skal utføres, oppgavene er rimelig fordelt og hverdagen for de tilsatte oppleves ikke som spesielt stressende.
  9. Ved vårt institutt/enhet er krav og standarder for arbeid utydelige og dårlig formidlet, både med hensyn til administrasjon, undervisning, veiledning og forskning. 
  10. Tilsatte ved vår enhet, både vitenskapelige og tekniske og administrative, får i liten grad tilbud om kurs og kompetanseheving.
  11. De tilsattes fysiske sikkerhet er godt ivaretatt ved vår enhet.
  12. Ved vårt institutt/enhet tas det i liten grad hensyn til de tilsattes helse ved utforming av det fysiske arbeidsmiljøet, arbeidsplassen og ved tilrettelegging og bruk av arbeidsredskaper (pc'er, kopimaskiner etc.).
  13. Ved vårt institutt/enhet er mobbing, diskriminering og trakassering på grunnlag av kjønn, etnisitet eller alder noe som sjelden forekommer, men i den grad det har skjedd, tas det tak i og følges opp.
  14. Ved vårt institutt/enhet er uønsket seksuell oppmerksomhet et tema som i alt for liten grad følges opp.
  15. Alle nye medarbeidere mottas og integreres ved vårt institutt/enhet på en måte som gjør at de føler seg velkommen og raskt settes i stand til å utføre sine arbeidsoppgaver.

 

 

B. RAMMER

 

  1. Det er i liten grad etablerte kanaler for innspill om arbeidsmiljøet ved vårt institutt/enhet som også kan benyttes av de tilsatte.
  2. Ved vårt institutt/enhet kan tilsatte melde fra til leder eller verneombud om problemer de opplever eller feil de mener bør rettes, uten frykt for negative reaksjoner fra kolleger eller leder.
  3. De tilsatte ved vår enhet vet stort sett ikke hvor de kan henvende seg dersom de har problemer med arbeidet eller arbeidsmiljøet.
  4. Ved vår enhet gjennomfører ledelsen jevnlig medarbeidersamtaler med alle tilsatte.
  5. Hjelpetjenestene for arbeidsmiljøproblemer (både psykososiale og andre helseplager) er lite kjent for de tilsatte ved vår enhet.

 

 

C. VERNEOMBUD

  1. Når ledelsen er i kontakt med det lokale verneombudet gjelder dialogen både fysiske forhold og det psykososiale arbeidsmiljøet.
  2. Verneombudet og verneombudets rolle er lite synlig og dårlig verdsatt ved vår enhet.
  3. Det er satt av tilstrekkelig med tid til å utføre vervet som verneombud ved vår enhet og verneombudet fritas i rimelig grad fra andre krav slik at ikke vernearbeidet går utover de ordinære arbeidsoppgavene.
  4. Det er kun sporadisk kontakt mellom verneombud, tilsatte og ledelse ved vårt institutt/enhet, og det er ingen faste rutiner og møteplasser.
  5. Ved vårt institutt/enhet er det en klar og god forståelse av hva som er verneombudets rolle og hva som er tjenestemannsorganisasjonenes rolle.


 

RAPPORT

Svar på alle de 25 spørsmålene

Hvilke spørsmål/temaer var mest krevende å besvare (list opp maks 3)

Hvilke spørsmål/temaer hadde størst sprik i oppfatningen (list opp maks 3)

Forslag til tiltak i prioritert rekkefølge – maks 5 tiltak med angivelse av ansvarlig

 

A) Skriv ned et kort svar som best mulig dekker arbeidsgruppas oppfatning

 

1.

Ved vårt institutt/enhet er arbeidsmiljøet preget av åpenhet og anerkjennelse for godt utført arbeid

 

 

 

 

 

 

2.

Ved vårt institutt/enhet er det i liten grad tydelige og allment aksepterte normer for atferd mellom kolleger.

 

 

 

 

 

 

3.

Ved vårt institutt/enhet er det etablert møter og møteplasser som ivaretar behovet for samarbeid

 

 

 

 

 

 

4.

Ved vårt institutt/enhet er det ikke noe inkluderende miljø der ansatte kan be om oppmerksomhet og støtte

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Ved vårt institutt/enhet er det et dårlig samarbeidsklima og i liten grad noen god dialog mellom vitenskapelige og administrative tilsatte

 

 

 

 

 

 

6.

Ved vårt institutt/enhet blir konflikter, samarbeidsvansker og andre problemer – for eksempel rusproblemer – tatt tak i og fulgt opp

 

 

 

 

 

 

7.

Universitetets forventninger om internasjonalisering oppleves ved vårt institutt/enhet i hovedsak negativt og som en problematisk utfordring.

 

 

 

 

 

 

8.

Ved vårt institutt/enhet er det avsatt tilstrekkelig tid til de oppgaver som skal utføres, oppgavene er rimelig fordelt og hverdagen for de ansatte oppleves ikke som spesielt stressende.

 

 

 

 

 

 

9.

Ved vårt institutt/enhet er krav og standarder for arbeid utydelige og dårlig formidlet, både med hensyn til administrasjon, undervisning, veiledning og forskning.

 

 

 

 

 

 

10.

Tilsatte ved vår enhet, både vitenskapelige og teknisk administrative, får i liten grad tilbud om kurs og kompetanseheving.

 

 

 

 

 

 

11.

De tilsattes fysiske sikkerhet er godt ivaretatt ved vår enhet.

 

 

 

 

 

 

12.

Ved vårt institutt/enhet tas det i liten grad hensyn til de ansattes helse ved utforming av det fysiske arbeidsmiljøet, arbeidsplassen og ved tilrettelegging og bruk av arbeidsredskaper (pc’er og kopimaskiner etc.)

 

 

 

 

 

 

13.

Ved vårt institutt/enhet er mobbing, diskriminering og trakassering på grunnlag av kjønn, etnisitet eller alder noe som sjelden forekommer, men i den grad det har skjedd, tas det tak i og følges opp.

 

 

 

 

 

 

14.

Ved vårt institutt/enhet er uønsket seksuell oppmerksomhet et tema som i alt for liten grad følges opp.

 

 

 

 

 

 

15.

Alle nye medarbeidere mottas og integreres ved vårt institutt/enhet på en måte som gjør at de føler seg velkommen og raskt settes i stand til å utføre sine arbeidsoppgaver.

 

 

 

 

 

 

16.

Det er i liten grad etablerte kanaler for innspill om arbeidsmiljøet ved vårt institutt/enhet som også kan benyttes av de tilsatte.

 

 

 

 

 

 

17.

Ved vårt institutt/enhet kan tilsatte melde fra til leder eller verneombud om problemer de opplever eller feil de mener bør rettes, uten frykt for negative reaksjoner fra kolleger eller leder.

 

 

 

 

 

 

18.

De tilsatte ved en enhet vet stort sett ikke hvor de kan henvende seg dersom de har problemer med arbeidet eller arbeidsmiljøet.

 

 

 

 

 

 

19.

Ved vår enhet gjennomfører ledelsen jevnlig medarbeidersamtaler med alle tilsatte.

 

 

 

 

 

 

20.

Hjelpetjenestene for arbeidsmiljøproblemer (både psykososiale og andre helseplager) er lite kjent for de tilsatte ved vår enhet.

 

 

 

 

 

 

21.

Når ledelsen er i kontakt med det lokale verneombudet gjelder dialogen både fysiske forhold og det psykososiale arbeidsmiljøet.

 

 

 

 

 

 

22.

Verneombudet og verneombudets rolle er lite synlig og dårlig verdsatt ved vår enhet.

 

 

 

 

 

 

23.

Det er satt av tilstrekkelig med tid til å utføre vervet som verneombud ved vår enhet og verneombudet fritas i rimelig grad fra andre krav slik at ikke vernearbeidet går utover de ordinære arbeidsoppgavene.

 

 

 

 

 

 

24.

Det er kun sporadisk kontakt mellom verneombud, tilsatte og ledelse ved vårt institutt/enhet, og det er ingen faste rutiner og møteplasser.

 

 

 

 

 

 

25.

Ved vårt institutt/enhet er det en klar og god forståelse av hva som er verneombudets rolle og hva som er tjenestemannsorganisasjonenes rolle.

 

 

 

 

 

 

 

B) Hvilke spørsmål/temaer var mest krevende å besvare?

 

1

2

3

 

C) Hvilke spørsmål/temaer hadde størst sprik i oppfatningen?

 

1

2

3

 

D) Forslag til tiltak i prioritert rekkefølge:

 

TILTAK

ANSVARLIG

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

 

 

E) Kort generell oppsummering av arbeidsmiljøet ved instituttet/enheten

(Veiledende: Mellom ½ og 1 side)

  

Publisert 20. des. 2010 14:47 - Sist endret 7. jan. 2011 15:14